DPS - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 23 lut 2021, 16:04

Proszę o pomoc.
Osoba mieszka sama. Ma przyznany dod. mieszk. od grudnia 2020r. Pod koniec stycznia okazuje się że przez rodzinę została umieszczona w DPS. Za luty wstrzymałam już dodatek mieszkaniowy ale czy słusznie nie mając oficjalnego pisma z DPS? W styczniu zostało wysłane pismo do DPS ale odpowiedź otrzymałam 22.02.2021r. Czy powinnam robić wszczęcie postępowania do uchylenia decyzji czy może niesłusznie wstrzymałam dodatek i powinien być przekazywany na konto zarządcy do końca okresu przyznania? Proszę o pomoc bo zbliża się termin następnej wypłaty a aj nie mam odpowiedniej decyzji.
Mańka
Praktykant
Od: 12 lut 2021, 20:03
Zajmuję się: DM

Napisano: 23 lut 2021, 16:21

Mańka pisze:
23 lut 2021, 16:04
Proszę o pomoc.
Osoba mieszka sama. Ma przyznany dod. mieszk. od grudnia 2020r. Pod koniec stycznia okazuje się że przez rodzinę została umieszczona w DPS. Za luty wstrzymałam już dodatek mieszkaniowy ale czy słusznie nie mając oficjalnego pisma z DPS? W styczniu zostało wysłane pismo do DPS ale odpowiedź otrzymałam 22.02.2021r. Czy powinnam robić wszczęcie postępowania do uchylenia decyzji czy może niesłusznie wstrzymałam dodatek i powinien być przekazywany na konto zarządcy do końca okresu przyznania? Proszę o pomoc bo zbliża się termin następnej wypłaty a aj nie mam odpowiedniej decyzji.
zależy co napisali Ci z DPS...od kiedy wnioskodawca umieszczony jest w dps...? jezeli w pismie jest ze od stycznia czy lutego mysle ze jest ok
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 23 lut 2021, 17:01

od stycznia. Czyli wszcząć postępowanie wysłać do DPS do wnioskodawcy i wydać decyzję wstrzymującą?
Mańka
Praktykant

Napisano: 24 lut 2021, 8:18

Czy powinnam robić wszczęcie postępowania do uchylenia decyzji czy może niesłusznie wstrzymałam dodatek i powinien być przekazywany na konto zarządcy do końca okresu przyznania?
należałoby doprecyzować czy osoba ta została umieszczona w DPS na stałe
jeśli na stałe to należy stwierdzić wygaszenie decyzji
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 24 lut 2021, 13:05

brodafix pisze:
24 lut 2021, 8:18
Czy powinnam robić wszczęcie postępowania do uchylenia decyzji czy może niesłusznie wstrzymałam dodatek i powinien być przekazywany na konto zarządcy do końca okresu przyznania?
należałoby doprecyzować czy osoba ta została umieszczona w DPS na stałe
jeśli na stałe to należy stwierdzić wygaszenie decyzji
dokładnie tak :)
VIP

Napisano: 24 lut 2021, 14:45

Dziękuję. Ale to wszystko trwa w czasie a zarządca ma pretensje i słusznie, że jest decyzja przyznająca a za luty nie otrzymali pieniędzy ani żadnej decyzji. I tu mam problem.
Mańka
Praktykant

Napisano: 24 lut 2021, 14:49

Miałam taki przypadek, samotna, wiekowa osoba, pismo z DPS, że osoba jest tam na stałe i SKO uwaliło mi odmowę, bo, jak napisali, nieważne, że ktoś jest w DPS na stałe, mieszkanie jest nadal (O.o) jego centrum życiowym i musi ponosić koszty jego utrzymania. Ale to tak na marginesie. Można mój wpis zignorować.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2021, 15:28

Krwawa pisze:
24 lut 2021, 14:49
Miałam taki przypadek, samotna, wiekowa osoba, pismo z DPS, że osoba jest tam na stałe i SKO uwaliło mi odmowę, bo, jak napisali, nieważne, że ktoś jest w DPS na stałe, mieszkanie jest nadal (O.o) jego centrum życiowym i musi ponosić koszty jego utrzymania. Ale to tak na marginesie. Można mój wpis zignorować.
niby tak...ale co sko...to inna decyzja:) ja bym wygasiła :) powołując sie na pismo d ps ze wnioskodawca od stycznia jest tam umieszczony na stale
VIP

Napisano: 24 lut 2021, 15:46

Nie no, oczywiście, że tak.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2021, 8:31

jako ciekawostka podam:

art.138 par. 2 KPA stanowi w zdaniu 2 : " Przekazując sprawę, organ ten powinien wskazać, jakie okoliczności należy wziąć pod uwagę przy ponownym rozpatrzeniu sprawy".
W doktrynie i orzecznictwie sądów adm. przepis ten jest rozbieżnie interpretowany co do zakresu związania organu I instancji. Przeważa jednak pogląd, że organ I instancji nie jest związany poglądem prawnym wyrażonym w uzasadnieniu decyzji drugoinstancyjnej.

także to nie jest tak , że SKO ma zawsze rację ;) i trzeba się stosować do karkołomnych decyzji ...
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x