Wypłata dodatku mieszkaniowego z dopłatą do czynszu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 lut 2021, 14:32

Pani X ma przyznany dodatek mieszkaniowy z dopłatą do czynszu od 01.02.2021 r. Środki od wojewody na samą dopłatę jeszcze nie wpłynęły (w myśl informacji, które dostaliśmy z urzędu wojewódzkiego mają być wypłacone przez nas pomiędzy 06.03 a 22.03). Moje pytanie jest takie: Czy powinnam wypłacić zwykły dodatek mieszkaniowy w tym miesiącu (luty 2021) a z samą dopłatą poczekać do momentu jej otrzymania z Gminy czy mam wypłacić całość w marcu?
Pisałam w tej sprawie do ministerstwa na podany email, ale cisza....
heroska
Stażysta
Od: 05 lut 2020, 12:34
Zajmuję się: DM/DE

Napisano: 24 lut 2021, 8:25

ja dostałem z Ministerstwa taką odpowiedź na pytanie komu wypłacać dopłatę do czynszu:
"Odnosząc się do pytania dotyczącego dopłat do czynszu powiększających dodatek mieszkaniowy, przewidzianych ustawą z dnia 10 grudnia 2020 r. o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa (Dz. U. z 2021 r. poz. 11), uprzejmie informuję, że do wypłaty dodatków mieszkaniowych powiększonych o dopłatę do czynszu stosuje się przepisy ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Zgodnie z art. 8 ust. 1 tej ustawy, dodatki mieszkaniowe wypłaca się zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobieranie należności za lokal mieszkalny (w przypadku umowy najmu – wynajmującemu), albo osobie będącej właścicielem domu jednorodzinnego (art. 8 ust. 2 ustawy). Mając na uwadze fakt, iż dopłaty do czynszu mogą otrzymać jedynie najemcy/podnajemcy lokali mieszkalnych, dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę będzie wypłacany wynajmującemu lokal".
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 lut 2021, 9:49

brodafix pisze:ja dostałem z Ministerstwa taką odpowiedź na pytanie komu wypłacać dopłatę do czynszu:
"Odnosząc się do pytania dotyczącego dopłat do czynszu powiększających dodatek mieszkaniowy, przewidzianych ustawą z dnia 10 grudnia 2020 r. o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa (Dz. U. z 2021 r. poz. 11), uprzejmie informuję, że do wypłaty dodatków mieszkaniowych powiększonych o dopłatę do czynszu stosuje się przepisy ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Zgodnie z art. 8 ust. 1 tej ustawy, dodatki mieszkaniowe wypłaca się zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobieranie należności za lokal mieszkalny (w przypadku umowy najmu – wynajmującemu), albo osobie będącej właścicielem domu jednorodzinnego (art. 8 ust. 2 ustawy). Mając na uwadze fakt, iż dopłaty do czynszu mogą otrzymać jedynie najemcy/podnajemcy lokali mieszkalnych, dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę będzie wypłacany wynajmującemu lokal".

Ale ja nie pytam KOMU, bo to wiem ;) tylko czy mogę wypłacić osobno dodatek mieszkaniowy a dopłatę dopiero jak będą środki
heroska
Stażysta
Od: 05 lut 2020, 12:34
Zajmuję się: DM/DE

Napisano: 24 lut 2021, 10:18

Art. 49 Ustawa o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa

1. Dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19, o której mowa w art. 15zzzic ust. 1 ustawy zmienianej w art. 24, gmina wypłaca od 60. dnia następującego po dniu wejścia w życie niniejszego przepisu, przy czym pierwszej wypłaty gmina dokonuje nie później niż 75. dnia po dniu wejścia w życie niniejszego przepisu. W przypadku dodatku mieszkaniowego powiększonego o dopłatę z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19 przyznanego za miesiące poprzedzające miesiąc, w którym gmina rozpoczęła wypłaty zgodnie z terminem wskazanym w zdaniu pierwszym, pierwsza wypłata obejmuje również wypłatę tych dodatków mieszkaniowych.

z zapisu wynika, że wypłacić należy z wyrównaniem
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 lut 2021, 11:53

czy dostaliście już dotację z UW? W województwie kujawsko-pomorskim?
kasiak91
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:35
Zajmuję się: FA, DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x