komu wypłacać dodatek - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 29 kwie 2014, 14:08

Witam pcw :D To już drugi wątek , w którym dyskutujemy. Dobrze jest usłyszeć opinie innych.
U nas ten system funkcjonuje od lat. Fakt, że jesteśmy małą gminą i wszyscy się znamy. Oczywiście przy domku jednorodzinnym cały dodatek trafia do rąk wnioskodawcy (zgodnie z ustawą). W lokalach mieszkalnych większość wnioskodawców nie ma zarządców a więć dodatki idą tam gdize wystawiana jest faktura i nie mamy z tym kłopotu. Informują nas na bieżąco czy nie ma zaległośvci. Wszystkim zależy aby opłaty wpływały więc współpracujemy.
wiga

Napisano: 29 kwie 2014, 14:17

PCW a co ty robisz w takim przypadku? Jakie proponujesz rozwiązanie?
nowaa

Napisano: 30 kwie 2014, 7:39

Co ja robię, to nieistotne, zaś propozycję oczywiście mam.

Otóż każdy petent ma papier na wodę (jeśli nie ma, to sprawa na odrębny post). Ten papier pokazuje "zarządcy lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny" - zgodnie z przepisem - i ta osoba ma podstawę potwierdzić. Bez fatygi osób trzecich.
Proste?
Moim zdanie tak, co więcej zgodne z przepisem i przećwiczone w praktyce.

Jeszcze jedno. Ten papier można podobnie pokazać w urzędzie, przy składaniu wniosku, wtedy urząd będzie miał możliwość sprawdzić potwierdzoną kwotę.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 8:48

Dobrze. Gdybym zrobiła tak jak proponujesz.I zdarza się taka sytuacja że wyliczony dodatek wynosi np 150zł. Natomiast opłaty za czynsz wynosi 100 zł do (zarządcy) a za wodę 80zł (zakł. komunalny). I teraz jak przeleję dodatek do zarządcy więc powstaje nadpłata a do zakładu komunalnego nie trafi żadna kwota.

I co w takiej sytuacji?
nowaa

Napisano: 30 kwie 2014, 9:14

Kwotę wpłacasz tylko dla zarządcy. Zakład cię nie interesuje.
xmaja

Napisano: 30 kwie 2014, 9:25

Ale czy nie jest tak, że zarządca zwróci mi część dodatku ponieważ przewyższa kwotę opłat?
nowaa

Napisano: 30 kwie 2014, 11:17

Zgadzam się z opinią nowaa.
To są pieniądze wnioskodawcy. Jeśli zarządca nie będzie mógł rozliczyć ich z wnioskodawcą i zwróci nadwyżkę gminie, to moim zdaniem gmina powinna wypłacić wnioskodawcy, ewentualnie przelać na rachunek wskazany (pisemnie) przez niego. Gminy nie powinno wtedy obchodzić czyj to rachunek, czy np. mój lub może spółki, która dostarcza wodę.

W efekcie nie widzę przeszkód, by przyjąć od wnioskodawcy pisemną dyspozycję na taką okoliczność (analogicznie jak przy ryczałcie).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x