komu zaległe

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
kamelia27

komu zaległe

Post autor: kamelia27 »

Czy zaległe wyrównanie będzie przysługiwało wszystkim którym odebrano z mocy prawa i czy będzie wywiad potrzebny do odzyskania świadczenie pielęgnacyjnego? Odpowiedzcie bo się pogubiłam
Kati@

Re: komu zaległe

Post autor: Kati@ »

jeżeli tylko do tyłu to bez wywiadu a jeżeli dalej wypłata to wywiad
kamelia27

Czy zaległe wyrównanie będzie przysługiwało wszystkim którym odebrano z mocy prawa i czy będzie wywiad potrzebny do odzyskania świadczenie pielęgnacyjnego? Odpowiedzcie bo się pogubiłam
kamelia27

A czy to wyrównanie otrzymają wszyscy opiekunowie którym zostało odebrane z mocy prawa?bez względu na to czy wnuczka czy córka jest opiekunem
Kati@

wszyscy co mieli przyznane śp decyzją wygaszoną w czerwcu mają prawo do zasiłku, za okres od lipca do dnia wejścia ustawy przyjmujesz tylko oświadczenie , że w tym okresie była sprawowana opieka, odliczasz okresy ewentualnej pracy, pobierania szo, /nie piszę o śp, bo na pewno nikt nie zamieni obecnego śp na zasiłek dla opiekuna/ a jeżeli orzeczenie jest nadal ważne na dalszy okres musisz przeprowadzić wywiad, który jest aktualizowany co pół roku, nie musisz weryfikować prawa do zasiłku, bo to prawo już nabyli wygaszoną decyzją
kamelia27

Ale np wnuczka której odebrano z mocy prawa świadczenie na pewno też otrzyma wyrównanie za niepełnosprawną babcię bez żadnego problemu?
Kati@

kamelia27 pisze:Ale np wnuczka której odebrano z mocy prawa świadczenie na pewno też otrzyma wyrównanie za niepełnosprawną babcię bez żadnego problemu?
jeżeli w tym czasie sprawowała tą opiekę to tak - sama piszesz, że odebrano z mocy prawa a ta właśnie ustawa zwraca to prawo
kamelia27

A JESZCZE JEDNO PYTANIE Jak TO SIĘ MAM ODBYWAĆ NAJPIERW OPIEKUNOWIE DOSTANĄ WYRÓWNANIE WRAZ Z ODSETKAMI NP. W POŁOWIE MAJA A W INNYM TERMINIE DOSTANĄ zdo OD CZERWCA ?JEŚLI JE OCZYWIŚIE OTRZYMAJĄ
ODPOWIEDZ