koniec umowy najmu w trakcie pobierania dodatku mieszkaniowego

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Re: koniec umowy najmu w trakcie pobierania dodatku mieszkaniowego

Post autor: brodafix »

może się przyda :)
dzięki ;) wiedzy nigdy za wiele 8-)
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

eeeetam...wiadomo, że każdy robi tak...jak uważa za słuszne :)
komentarze z lex też nie zawsze są najmądrzejsze :shock:
Mikolaze
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: Mikolaze »

jak postapilibyscie w sytuacji gdy wnioskodawca mieszka z dzieckiem niepełnosprawnym, jedynym dochodem sa alimenty i to co nie wcodzi w dochod czyli 800+ i zasiłek pielegnacyjny. Pytałam czy jest zarejestrowana w urzedzie pracy to mowi ze nie. Czy wymagacie w takich sytuacjach zaswiadczen z PUP o tym ze jest niezarejestrowana? Jakich dokumentow moge jeszcze wymagac? (chodzi mi o to czy trzeba dodatkowo do wniosku moze jakies oswiadczenie ze zajmuje sie dzieckiem niepełnosprawnym i nie pracuje? choc z drugiej strony jesli ma orzeczenie i pisze w nim ze dziecko wymaga pomocy w zwiazku ze znacznie ograniczoną mozliwosci samodzielnej egzystencji to chyba zbędne.... przekombinowala - wiem.....:)
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Mikolaze pisze: jak postapilibyscie w sytuacji gdy wnioskodawca mieszka z dzieckiem niepełnosprawnym, jedynym dochodem sa alimenty i to co nie wcodzi w dochod czyli 800+ i zasiłek pielegnacyjny. Pytałam czy jest zarejestrowana w urzedzie pracy to mowi ze nie. Czy wymagacie w takich sytuacjach zaswiadczen z PUP o tym ze jest niezarejestrowana? Jakich dokumentow moge jeszcze wymagac? (chodzi mi o to czy trzeba dodatkowo do wniosku moze jakies oswiadczenie ze zajmuje sie dzieckiem niepełnosprawnym i nie pracuje? choc z drugiej strony jesli ma orzeczenie i pisze w nim ze dziecko wymaga pomocy w zwiazku ze znacznie ograniczoną mozliwosci samodzielnej egzystencji to chyba zbędne.... przekombinowala - wiem.....:)
Nie musi byc zarejestrowana, ja nie żądam. Ważne, to co w deklaracji, która jest pod odp. karną. Biorę oświadczenie, jesli mam wątpliwości co do sytuacji... nie pracuje, zajmuje się dzieckiem niepełnosprawnym i z czego się utrzymuje.
Iwona28
Referent
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia
Kontakt:

Post autor: Iwona28 »

brodafix pisze: 07 maja 2025, 9:43
Czy ja mogę jej wypłacić dodatek mieszkaniowy za miesiąc maj mimo, że nie ma jeszcze tej umowy?
żebyś nie miała w przyszłości wątpliwości to można przyznawać na okresy krótsze niż 6 miesięcy

Zgodnie z wyrokiem WSA w Gliwicach z dnia 01.04.2008 r. sygn. akt IV SA/GI 1123/07 zawarty w przepisie art.7 ust.5 zwrot ”przyznaje się na okres 6 miesięcy” statuuje jedynie zasadę, ustalając okres dodatku niejako maksymalny, natomiast nie precyzując możliwości ani niemożliwości przyznania go za okres krótszy. Jedynie wyłącza on możliwość przyznania świadczenia na czas dłuższy niż 6 miesięcy. Zgodnie z utrwaloną regułą wnioskowania stosowaną podczas procesu dokonywania wykładni norm prawnych, jeżeli można coś więcej to można i mniej (argumentum a maiori ad minus). Dlatego dopuszczalne jest przyznanie dodatku na okres krótszy niż 6 miesięcy i odmowa za dalszy. Zgodnie z treścią wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11.10.2006 r. sygn. akt I OSK 1383/05 organ przyznaje świadczenie za okres, za który spełnione są przesłanki i odmawia za pozostały, bo jest ono podzielne i nie musi obejmować zawsze 6 miesięcy
dawno nie czytałam większych bzdetów :shock: :lol:
6 miesięcy to 6 miesięcy.
w chwili składania wniosku osoba miała tytuł prawny do lokalu i nadal w nim zamieszkuje..
niektórzy sami sobie komplikują łatwe sprawy
ODPOWIEDZ