brodafix pisze: 07 maja 2025, 9:43
Czy ja mogę jej wypłacić dodatek mieszkaniowy za miesiąc maj mimo, że nie ma jeszcze tej umowy?
żebyś nie miała w przyszłości wątpliwości to można przyznawać na okresy krótsze niż 6 miesięcy
Zgodnie z wyrokiem WSA w Gliwicach z dnia 01.04.2008 r. sygn. akt IV SA/GI 1123/07 zawarty w przepisie art.7 ust.5 zwrot ”przyznaje się na okres 6 miesięcy” statuuje jedynie zasadę, ustalając okres dodatku niejako maksymalny, natomiast nie precyzując możliwości ani niemożliwości przyznania go za okres krótszy. Jedynie wyłącza on możliwość przyznania świadczenia na czas dłuższy niż 6 miesięcy. Zgodnie z utrwaloną regułą wnioskowania stosowaną podczas procesu dokonywania wykładni norm prawnych, jeżeli można coś więcej to można i mniej (argumentum a maiori ad minus). Dlatego dopuszczalne jest przyznanie dodatku na okres krótszy niż 6 miesięcy i odmowa za dalszy. Zgodnie z treścią wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11.10.2006 r. sygn. akt I OSK 1383/05 organ przyznaje świadczenie za okres, za który spełnione są przesłanki i odmawia za pozostały, bo jest ono podzielne i nie musi obejmować zawsze 6 miesięcy
dawno nie czytałam większych bzdetów
6 miesięcy to 6 miesięcy.
w chwili składania wniosku osoba miała tytuł prawny do lokalu i nadal w nim zamieszkuje..
niektórzy sami sobie komplikują łatwe sprawy