Koniec zasiłku macierzyńskiego a choroba dziecka

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
kamka15
Praktykant
Zajmuję się: Opieka nad dzieckiem,
Kontakt:

Koniec zasiłku macierzyńskiego a choroba dziecka

Post autor: kamka15 »

Witam 3 marca kończy mi się zasilek macierzynski wypłacany z ZUS. Od urodzenia córeczka choruje na alergie jest to silna alergia (wymaga stałej opieki ponieważ wymiotuje ,skóra jest w bardzo złym stanie nie jest możliwe bym teraz mogła posłać ja do żłobka. .dwa tyg temu dostaliśmy skierowanie do szpitala na badania i być może będzie hospitalizowana dłuższy okres czasu.moje pytanie jest następujące.Czy moge starać się o zasiłek opiekuńczy dla córeczki.Maz pracuje i utrzymujemy się z jego pensji no i był jeszcze ten zasilek macierzynski.Córeczka musi jesc specjalistyczne mleko oraz używać drogich emolientów oraz maści.Dodatkowo na wizyty do alergologa i dermatologa chodzimy prywatnie ponieważ na nfz są długie kolejki.Z góry dziękuję za odpowiedź.
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: Koniec zasiłku macierzyńskiego a choroba dziecka

Post autor: ttt »

Musisz najpierw orzec jej niepełnosprawność bo to jest podstawa do tego zasiłku.
ODPOWIEDZ