Konkubinat czy należy się Karta - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 lip 2015, 8:48

Witam,
Mam pytanko do wszystkich, ostatnio jak byłam na szkoleniu dostałam informacje, że jeżeli jest przypadek, gdy w konkubinacie jedno dziecko jest ojca drugie matki i mają jedno wspólne, wszystkim członkom należy się Karta, bo spełniają warunek zawarty w art. 4 ust. 1, "rodzice mają na utrzymaniu co najmniej troje dzieci" . Co Wy na to??? Mieliście już taki przypadek?, I Jeżeli faktycznie karty należą się wszystkim, co w takim razie z oświadczeniem, które mówi o nie ograniczonej władzy rodzicielskiej do co najmniej trójki dzieci...
Z góry dziękuje za pomocne uwagi i sugestie.
marcel

Napisano: 24 lip 2015, 8:52

Jeżeli sa w konkubinacie to tylko wtedy sie należy jesli wspólnie maja toje dziecie, w przeciwnym wypadku musza być w związku małżeńskim!
Kasia12

Napisano: 24 lip 2015, 8:54

"Wspólnie troje" miałam na myśli że oboje są rodzicami trojga dzieci
Kasia12

Napisano: 24 lip 2015, 9:40

jest to przypadek który pozostawia wiele wątpliwości i niejasności.. ale nie jest to nasza wina tylko ustawodawcy który tej ustawy nie doprecyzował... zasadniczo uważam i to stosuję że Takie Karty się im nie należa... nie są rodzicami 3 dzieci i nie maja ich wspólnie na utrzymaniu.. domyslać sie można że np. na dzieci są ustanowione alimenty od biologicznych rodziców co stanowi dowód na utrzymywanie dzieci również przez inne osoby... bezpieczniej byłoby nie przyznac takiej karty własnie z uwagi na fakt opisany powyżej.
Jednak z drugiej strony jak trafi nam sie klient który troche poczyta i zakuma początek ustawy to uprze się i wniosek złoży... Damy mu odmowną a on sie odwoła wskazując np. fakt że w ustawie nie ma mowy o tym że rodzina musi miec na utrzymaniu 3 dzieci WŁASNyCH.. (to jest niedoprecyzowne w ustawie) o ile można im wskazać to że naszym zdaniem karta im sie nie należy to kolegium odwoławcze biorąc pod uwagę roztrzygnięcie sprawy na korzyśc klienta może wskazać że : oboje są rodzicami (nie ważne kto ile ma dzieci), oboje utrzymują te dzieci które z nimi mieszkają (nieważne w jakim stopniu), i to co już pisałem ustawa nie precyzuje że 3 dzieci muszą to byc dzieci własne... Reasumując ja byłbym na stanowisku żeby nie przyznac tej Karty ale jak przyznasz to zawsze się wybronisz podając chodźby te powody które opisałem i podumowując że kierowałaś się dobrem rodziny:)
junior

Napisano: 24 lip 2015, 9:46

Co do oświadczenia o ograniczeniu władzy rodzicielskiej to na jednym szkoleniu z PRAWNIKIEM powiedział nam że w takim przypadku kiedy wychowuja 3 dzieci jedno jego drugie jej a trzecie ICH:) to składając takie oświadczenie że nie ma ograniczonej władzy do 3 dzieci nawet jeśli nie jest biologicznym rodzicem wcale nie kłamie:) i każdy sąd to uwzgledni:) zawsze może powiedzieć że nie ma ograniczonej do 3 dzieci bo tylu nie ma a do tych co wychowuje w konkubinacie tez nie ma ograniczonej bo nie są jego:) tak tak wiem może i śmieszne i głupie nawet tez ale podobno tak działa prawo:) poza tym uważam tez że przepis jest jeden a interpretacji jego jest wiele. problem w tym że nikt nigdy tego nie ujednolici.
junior

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x