Konsultacje społeczne w sprawie 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 24    [ Posty: 236 ]

Napisano: 09 gru 2015, 11:53

pracownik ŚR pisze:Wdowa/wdowiec samotnie wychowujący jedno dziecko, zarabiając najniższą krajową i posiadając najniższą rentę rodzinną, nie zakwalifikuje
się do zasiłku rodzinnego. Natomiast rodzina pełna, posiadająca często bardzo duże dochody, wychowując chociażby dwoje dzieci, będzie pobierać 500 zł na swoje drugie dziecko. Czy to sprawiedliwe ?
Zgadzam się z Pracownikiem ŚR, że jest to bardzo niesprawiedliwe dla takich osób, które samotnie wychowują dziecko mający niski dochód, który jednak przekracza na dwie osoby.
Gość

Napisano: 09 gru 2015, 12:07

west pisze:Za 500 zł na moje dzieci mogę na urlop iść w maju. Zniosę to. Za 1000 zł miesięcznie na dwoje dzieci-jakby dali bez dochodu, to ja mogę iść na urlop w styczniu, lutym. Zniosę to. Na 3-4 dni latem by i tak gdzieś wyskoczył.
fartowniś .... no a ja się muszę obejść smakiem :roll:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 13:56

ewalu pisze:
west pisze:Za 500 zł na moje dzieci mogę na urlop iść w maju. Zniosę to. Za 1000 zł miesięcznie na dwoje dzieci-jakby dali bez dochodu, to ja mogę iść na urlop w styczniu, lutym. Zniosę to. Na 3-4 dni latem by i tak gdzieś wyskoczył.
A to jakiś problem dorobić nastepne?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 14:04

ludek pisze:
ewalu pisze:
A to jakiś problem dorobić nastepne?
sama przyjemność ... ale dwoje dorosłych mi wystarczy :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 14:37

pracownik ŚR pisze:Wdowa/wdowiec samotnie wychowujący jedno dziecko, zarabiając najniższą krajową i posiadając najniższą rentę rodzinną, nie zakwalifikuje
się do zasiłku rodzinnego. Natomiast rodzina pełna, posiadająca często bardzo duże dochody, wychowując chociażby dwoje dzieci, będzie pobierać 500 zł na swoje drugie dziecko. Czy to sprawiedliwe ?
Nie jest to sprawiedliwe.
Sulimczyk

Napisano: 09 gru 2015, 14:54

Wdowa za minimalną rentę i minimalną pensję ma dochód 1200, czyli 1100 zł na osobę. Dziecko ma rentę na utrzymanie.

Ja z żoną, pracują we dwoje, kombinując z opieką nad dziećmi, przy dochodzie 850-900 zł na osobę nie załapiemy się na rodzinne na pierwsze dziecko, a mamy dwoje. W aktualnej sytuacji żony praca traci ekonomiczne uzasadnienie. Nie pracując miałaby 1000 zł na czysto, bez dojazdu, bez nerwów. Może uda mi się ją jakoś wepchać w szarą strefę?

Czy to jest sprawiedliwe?
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 14:56

Dać wszystkim z koleją, tylko najwyżej 100-150 mniej, jeżeli teraz nie starcza, albo w ogóle z reformą dać sobie spokój.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 15:23

Co oni zrobili?! Płakać mi się chce. Sama wychowuję 2 dzieci, w tym jedno pełnoletnie na studiach - nie dostanę nawet 500 zł bo razem z rentą rodzinną mam 2550. Moja sąsiadka -nigdy nie pracowała, ma troje dzieci, każde z innym tatusiem. Obecnie ma 450 rodzinnych z dodatkami, 1500 FA, dojdzie jej rodzicielskie 1000 oraz 1500 z obietnicy, ile to razem? jakieś 4450 :(
Bez podpisu

Napisano: 09 gru 2015, 18:19

Popieram powyższe komentarze uważam iż dzisiaj nie robi się nic dla ludzi pracujących, popiera się nieróbstwo i rozdawanie pieniędzy, dla osób nie pracujących . Popatrzcie ile jest rodziny korzystających z OPS które przeliczają zasiłki i twierdzą iż nie opłaca się im pracować bo stracą rodzinne i zasiłek z OPS. Polityka prorodzinna co to znaczy.
+ 500 dla wszystkich dzieci do momentu ukończenia nauki bez kryterium, zabrać zasiłki rodzinne. Skandal, iż ludzie niepracujący pobierają więcej świadczeń z OPS niż pracownik ich obsługujący.
Co to za ustawa "złotówka za złotówkę" kto wymyślił te wzór jak on ma się do rzeczywistych dochodów.
Beata16

Napisano: 09 gru 2015, 19:04

Poniżej film z minister, która opowiada o 500+:
https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-ws ... ejsce.html
ew678

Strona 7 z 24    [ Posty: 236 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x