kontrakt socjalny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 cze 2014, 19:12

Pomóżcie. Denerwuje mnie jedna sprawa. Podpisujemy z klientami różne kontrakty i wielu nie wywiązuje się z nich mając je gdzieś. Jak jest praktyczna prawda? Bo teoretycznie, to wiem, że klientowi można wstrzymać w takiej sytuacji pomoc, ale tak naprawdę, to szefowa naciska, by tego nie robić. A ja mam ochote pokazać kilku delikwentom, że nie będą rządzić. Macie jakieś rady?
Jadwinia

Napisano: 27 cze 2014, 16:41

Niestety żadne. Odebranie klientowi pomocy to rzadkie zjawisko, bowiem przepis mówi, że nikogo nie można zostawić bez środków do życia.
Gabryśka

Napisano: 27 cze 2014, 20:13

..i tu pojawia się kolejny raz kwestia użyteczności narzędzia jakim jest kontrakt socjalny..
pracownicy muszą je podpisywać z klientami, którzy rzadko dotrzymują warunków..jest odmowa, często kwestionowana przez SKO, a za miesiąc klient ponownie składa wniosek i znów kontrakt i tak w kółko macieju.. :(
jednym słowem kupa roboty papierowej a efekty marne..
greentea
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 17:35
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2014, 20:57

jaki to przepis??

nie jesteśmy bezradni.... jeżeli klient faktycznie przegina bagietę to nie zdarzyło mi się jeszcze żeby sko uchyliło moją decyzję... wasz problem to prawidłowa dokumentacja jego matactwa i kłamstwa.... w jednym z ośrodków dorwałem się do pracownika socjalnego, który wiedział o co mi chodzi.... materiał dowodowy był tak pełny, że kilka decyzji odmownych choć potencjalnie klient umierał z głodu i wszystkie utrzymane w mocy....

np. notatka służbowa praconwnika socjalnego - dnia tego a tego byliśmy.... niepełnosprawny, prawie nie chodzący dzwigał drewno na opał.... ładował piwko, z zapienka, butelek było 6...... innym razem pod wpływem alkoholu, jeszcze innym awantura, interwencja policji...

macie takie notatki w aktach?? jak będziecie mieli to i skutecznie będziecie odmawiać....
Rajski

Napisano: 27 cze 2014, 20:58

Dodam tylko, że klient żyje... ale szybko przeprowadził się do mamusi nad morze... tam dużo jodu jest, korzystnie wpływa na trzeźwienie...
Rajski

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x