hej!
czy w którymś z Waszych ośrodków przeprowadzono lub macie informacje o planowanym przeprowadzeniu kontroli??
Co konkretnie kontrolowali? I na podstawie jakich wytycznych?
pozdrawiam!!
kontrola
Re: kontrola
Hej!
W naszym ośrodku była kontrola w zeszłym roku. Kontrolowali mi dokumenty za cały 2014 i 2015 rok do dnia kontroli. Do kilku rzeczy się przyczepili, np. że mam zbyt lakoniczne notatki służbowe. Ale suma sumarum w wystąpieniu pokontrolnym wynik był pozytywny. Nie napisali nic, do czego przyczepili się podczas pobytu u nas. Poza tym byli bardzo mili i sympatyczni
Prawda jest taka, że wg ustawy asystent ma obowiązek tworzenia tylko 2 dokumentów: planu pracy z rodziną i ocena sytuacji rodziny pisana nie rzadziej niż raz na pół roku. Jednak i tutaj nie mogą się za wiele przyczepić, ponieważ nie ma jednego ogólnopolskiego wzoru wskazującego, jak mają te dokumenty wyglądać. Tylko musisz je mieć. Tak na dobrą sprawę, na kontroli możesz pochować wszystkiego dokumenty, jakie masz i wyciągnąć tylko te dwa. Jednak wydaje mi się, że też nie ma co "robić cyrku" i wszystko śmiało mozesz pokazać. A jak będą poddawali w wątpliwość to broń się mówiąc, że te dokumenty są wewnętrzną sprawą Twojego ośrodka, a ustawa przewiduje tylko te dwa, które podałam wyżej
Nie ma się czego bać- nie taki diabeł straszny 
W naszym ośrodku była kontrola w zeszłym roku. Kontrolowali mi dokumenty za cały 2014 i 2015 rok do dnia kontroli. Do kilku rzeczy się przyczepili, np. że mam zbyt lakoniczne notatki służbowe. Ale suma sumarum w wystąpieniu pokontrolnym wynik był pozytywny. Nie napisali nic, do czego przyczepili się podczas pobytu u nas. Poza tym byli bardzo mili i sympatyczni

Re: kontrola
dzięki za odpowiedź
szkoda, że nie mamy zadnych wytycznych, rozporządzeń, żeby było czarno na białym. No trudno, będziemy działać 
dzięki

dzięki
Oprócz kontrola - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
ODEBRANIE DZIECKA - PILNE!
asystent i 500+
Dobre praktyki w zakresie asystentury
Rodziny
prosze o pomoc !
przemoc sprawozdanie
potrzebna porada
Współpraca asystenta rodziny z Oświatą
rozporządzenia
18 lat
Powołanie nowego Zespołu Interdyscyplinarnego
Kontrola asystentów
wizyty u rodzin- jak często?
Przez ile lat rodzina może pozostawać pod opieką Asystenta?
Koordynacja NK
Sprawozdanie z przemocy