kontrola - odsetki - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 kwie 2014, 14:36

Od kiedy liczycie odsetki dłużnikom? Chodzi o wypłaty gotówkowe
- od dnia następującego po dniu przekazania wypłaty do kasy czy
- od dnia następującego po dniu wybrania przez osobę wypłaty w kasie.
Mam właśnie kontrolę wewnętrzną z egzekucji świadczeń i nasz audytor sugeruje, aby sprawdzać na listach, kto kiedy odebrał wypłatę z FA i odsetki liczyć od dnia następnego
linka80

Napisano: 08 kwie 2014, 14:45

chyba się z koniem na mózg zamienił.
Niech jeszcze występuje do banków po informację kiedy dana osoba pobrała je z konta.
Poza tym, z tego co się orientuje to w kasie macie wszystko wypłacone w tym samym dniu co było przekazanie do kasy.
Inaczej to kasjerka musiałaby oddawać kasę do banku.
de Charette

Napisano: 08 kwie 2014, 14:45

co??? to już chyba przesada- u nas jest normalnie- - od dnia następującego po dniu wypłaty
nie odebrania pieniedzy przez wierzycieli
mała mi

Napisano: 08 kwie 2014, 14:54

jeżeli chodzi o wypłaty przelewowe to uważa że jest to data obciążenia naszego rachunku, ale przy wypłatach gotówkowych daty mogą być różne, ja tego nie weryfikuję, a nasza kasjerka nie przekazuje do banku tylko trzyma pieniążki do czasu odebrania, chyba że minie 3 miesiące, ale to już inna sprawa
linka80

Napisano: 08 kwie 2014, 14:58

to kasjerka ma problem w razie kontroli
de Charette

Napisano: 08 kwie 2014, 15:10

ja odsetki naliczam od dnia następnego po odebraniu pieniędzy przez wierzyciela u nas listę niesiemy do banku nie mamy kasy w ośrodku a potem mamy wyciąg i odznaczamy kiedy pobrane pieniądze i naliczamy od następnego dnia
magda32

Napisano: 08 kwie 2014, 15:18

to w takim razie teraz zadam pytanie - jeżeli osoba pobrała nienależnie pobrane świadczenia, to odsetki powinno się liczyć od miesiąca następującego po dniu wypłaty, więc wówczas sprawdzacie kiedy sobie wybrała pieniążki i od następnego miesiąca je naliczacie?
linka80

Napisano: 09 kwie 2014, 9:05

Porąbane są te odsetki... U mnie wypłata jest przekazem pocztowym i z jednej listy czasem wypłata jest np przez 3 dni (bo listonosz nie zastał danego dnia np) a przy zatwierdzaniu lis nie ma opcji żeby każda pozycję w inny dzień zatwierdzić
Karlitos

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x