mamusia odpisała w sprawie dłuznika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 08 kwie 2014, 13:37

do dłuznika wysłałam wezwanie na wywiad. odpisała jego matka, że syn przebywa za granicą, szuka pracy, że nie ma z nim kontaktu ale z wcześniejszych rozmów wynika że w polsce będzie dopiero w czwercu.
moje pytanie brzmi: robię zawiadomienie o wszczeciu postępowania i dec o uchylaniu? bo facet na pewno nie płaci?
prosze o pomoc :)
anulka 1

Napisano: 08 kwie 2014, 13:39

A wezwanie kto odebrał?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2014, 13:39

Szczerze mówiąc napisałabym na policję o ustalenie adresu, wtedy policja odpisze zgrabnie, że jest za granicą. Wrzucasz go do OWD nieznane i pijesz kawę, bo bez sensu robić decyzję o uchylaniu itd. skoro nie ma wobec kogo prowadzić postępowania.
justynaa

Napisano: 08 kwie 2014, 13:54

justynaa pisze:Szczerze mówiąc napisałabym na policję o ustalenie adresu (...).
Jeśli już to do komornika wystąpić o potwierdzenie tych informacji.
Pewnie zanim przyjdzie odpowiedź nastanie czerwiec.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2014, 14:16

wezwanie odebrała matka,
czyli co napisac do komornika o ustalenie miejsca zamieszkania?
najlepsze jest to że jestem jednocześnie OWD i OWW oraz dostałam wniosek z innego ośrodka o podjęcie działan wobec tego Pana (bo gdzieś hen w polsce też ma dzieci) ;)
anulka 1

Napisano: 08 kwie 2014, 14:17

Jeśli dłużnik jest nasz, zanim do komornika (który pewnie odpisze za pół roku) daję pismo na policję z prośbą o ustalenie miejsca pobytu i zazwyczaj dają mi potwierdzenie, że gość wybył za granicę i takie info przekazuję komornikowi z wnioskiem o ustalenie miejsca pobytu.
Jeśli dłużnik dalej jest zameldowany u nas, to komornik i tak się na nas wypnie.
justynaa

Napisano: 08 kwie 2014, 14:21

Powiem Ci tak, ja mam jednego takiego, gdzie matka odebrała wezwanie i na tym temat skończony. Nie chcę dawać go jako uchylającego i pisać do prokuratury, bo nie miałam jeszcze ani jednej sprawy, która nie była umorzona.
Mam gminę średniej wielkości i mniej więcej znam wszystkich, zadzwoniłam do mamusi i przyszła złożyć oświadczenie, że synka nie ma i będzie może na Wielkanoc i wtedy mu przekaże wezwanie.
W takim wypadku czekam do końca kwietnia, czy się pan pojawi czy nie i dopiero wtedy podniosę z kolan postępowanie.
Jak masz info, możesz ruszać w temacie a możesz do tego czerwca równie dobrze poczekać (o ile jest jakakolwiek szansa, że facet przyjdzie).
justynaa

Napisano: 08 kwie 2014, 14:32

czy ktoś robi podobnie jak justyna? jestem od niedawna i jeszcze raczkuje w temacie fundusz ;)
anulka 1

Napisano: 09 kwie 2014, 10:52

też tak robie, jak Justyna
.............

Napisano: 10 kwie 2014, 10:15

No własnie, też tak robię i teraz mam problem. We wcześniejszym okresie zasiłkowym wystąpiłam z wnioskiem o zatrzymanie prawka, zabrali mu. Jak się zaczął nowy okres zasiłkowy wezwałam go na wywiad, ale nie przyszedł. Jego matka napisała oświadczenie, ze przebywa za granicą w celach zarobkowych a do domu nie wiadomo kiedy wróci. Wszystko ładnie, pięknie ale dłużnik chce odzyskać teraz prawko. Nie utracił statusu dłużnika, a jak spojrzeć na jego wpłaty 50% przez 6 m-cy to owszem spłaca ale co z tego jak nie stawił sie na wywiad. Może wy podpowiecie co z nim zrobić.
....................

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x