witam, mam pytanie dla osób które przeszły już kontrolę z PIP , co konkretnie sprawdzają oprócz akt osobowych i list wynagrodzeń. jakieś rejestry ewidencję itp.? proszę o konkrety
u mnie byli w tym roku, oczywiście regulaminy- pracy, wynagradzania, ewidencję czasu pracy, urlopy (czy nie ma zaległych), osoby niepełnosprawne (jak sa to wszystko co ich dotyczy), IWA, deklaracje ZUS, godziny pracy- zwłaszcza czy nie ma nadgodzin, no i BHP- bardzo szczegółowo-terminy i rejestry szkoleń, program szkoleń, pierwsza pomoc przedmedyczna, apteczka. Ni i kto jest odpowiedzialny w zakładzie za BHP, jak nie ma pracownika to czy jest umowa z odpowiednią firmą z uprawnieniami.
a co zrobić w sytuacji gdy nie miałam wcześniej rejestrów szkoleń BHP tylko normalnie w aktach widniały karty szkoleń? czy robić ten wykaz od poczatku działania jednostki czy od momentu kiedy powierzono mi obowiązki kadrowej (tj. wpisać do wykazu osoby aktualnie zatrudnione w momencie powierzenia mi obowiązków i kolejno zatrudnione po tym okresie osoby a te wcześniejsze zatrudnienia pominąć?
My wzięliśmy firmę zewnętrzna, taką z uprawnieniami i zrobiła wszystko, ale na bieżąco- bez cofania się. jak chcesz robić taki wykaz, to nie rób za kogoś, tylko od momentu jak Ty jesteś do tego upoważniona. Do każdego stanowiska musi być szczegółowy plan szkolenia.
u nas niestety Pani Kierownik sama \"szkoliła\" pracowników w ramach BHP i potwierdzała to wyłacznie oświadczeniem pracownika o przeszkoleniu bez żadnej karty planu szkolenie itp i taka praktyka była stosowana przez pewien okres czasu kiedy to mi powierzono sprawy kadrowe (bardziej z przydziału bo nie maił kto tego robic a wcześniej prowadziła Pani Kierownik wszystkie sprawy kadrowe). i nie wiem co teraz