kontrola PIP - Kadry

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 25 mar 2014, 13:51

witam, mam pytanie dla osób które przeszły już kontrolę z PIP , co konkretnie sprawdzają oprócz akt osobowych i list wynagrodzeń. jakieś rejestry ewidencję itp.? proszę o konkrety
~sonia

Napisano: 25 mar 2014, 13:53

badania lekarskie, rozliczanie czasu pracy, regulamin wynagradzania, zfśs
~irena

Napisano: 25 mar 2014, 14:59

u mnie byli w tym roku, oczywiście regulaminy- pracy, wynagradzania, ewidencję czasu pracy, urlopy (czy nie ma zaległych), osoby niepełnosprawne (jak sa to wszystko co ich dotyczy), IWA, deklaracje ZUS, godziny pracy- zwłaszcza czy nie ma nadgodzin, no i BHP- bardzo szczegółowo-terminy i rejestry szkoleń, program szkoleń, pierwsza pomoc przedmedyczna, apteczka. Ni i kto jest odpowiedzialny w zakładzie za BHP, jak nie ma pracownika to czy jest umowa z odpowiednią firmą z uprawnieniami.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2014, 15:00

i przyjechali z zaskoczenia.... to się działo :)
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2014, 16:58

kontrola PIP w 90% przyjeżdża na wniosek pracownika ... więc pomyśl gdzie mogłaś popełnić bład
~AniaS

Napisano: 26 mar 2014, 0:11

oczywiście ja jestem winna, jak zwykle, ale juz się do tego przyzwyczaiłam. A na marginesie dodam, ze pracownicy sobie tą kontrola pogorszyli- ha, ha.
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2014, 11:10

a co zrobić w sytuacji gdy nie miałam wcześniej rejestrów szkoleń BHP tylko normalnie w aktach widniały karty szkoleń? czy robić ten wykaz od poczatku działania jednostki czy od momentu kiedy powierzono mi obowiązki kadrowej (tj. wpisać do wykazu osoby aktualnie zatrudnione w momencie powierzenia mi obowiązków i kolejno zatrudnione po tym okresie osoby a te wcześniejsze zatrudnienia pominąć?
~sonia

Napisano: 26 mar 2014, 11:18

My wzięliśmy firmę zewnętrzna, taką z uprawnieniami i zrobiła wszystko, ale na bieżąco- bez cofania się. jak chcesz robić taki wykaz, to nie rób za kogoś, tylko od momentu jak Ty jesteś do tego upoważniona. Do każdego stanowiska musi być szczegółowy plan szkolenia.
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2014, 11:27

u nas niestety Pani Kierownik sama \"szkoliła\" pracowników w ramach BHP i potwierdzała to wyłacznie oświadczeniem pracownika o przeszkoleniu bez żadnej karty planu szkolenie itp i taka praktyka była stosowana przez pewien okres czasu kiedy to mi powierzono sprawy kadrowe (bardziej z przydziału bo nie maił kto tego robic a wcześniej prowadziła Pani Kierownik wszystkie sprawy kadrowe). i nie wiem co teraz
~sonia

Napisano: 26 mar 2014, 11:31

teraz mamy osobę która nam szkoli pracowników , przedstawiła programy szkoleń przeprowadza testy itp
~sonia

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x