Kontrola zwolnień lekarskich

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
~kamil

Kontrola zwolnień lekarskich

Post autor: ~kamil »

Witajcie,

mam pracownika nagminnie korzystającego ze zwolnień lekarskich, kontrolujemy go co jakiś czas gdy przebywa na zwolnieniu. Ponowinie dostarczył zwolnienie i to aż do połowy kwietnia mamy domysły że wyjeżdża za granice do pracy (takie Nas słuchy doszły). Czy ktoś może zlecał ZUSowi kontrolę zwolnień pracowniczych?
czy powołaliście się na jakiś atrykuł
Proszę podpowiedźcie dyr mi głowę suszy
~ewa

Re: Kontrola zwolnień lekarskich

Post autor: ~ewa »

Jako pracodawca możesz wystąpić do ZUS o zasadność zwolnienia lekarskiego. Niestety podstawy prawnej nie podam, nie pamiętam.
~kamil

Post autor: ~kamil »

Dziękuję Ewo właśnie dzwoniliśmy do ZUS też udzielono Nam takich informacji. czekam na zwolnienie i będę pisać.Pozdrawiam
~AniaS

Post autor: ~AniaS »

piszesz pismo z prośbą o sprawdzenie zasadności zwolnienia to im wystarczy ;-)
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

czy wy nie macie nic innego do roboty , u nas też główna księgowa napisała do ZUS o zasadność zwolnienia jednej z pracownic jak okazało sie wszystko jest ok kobieta poważnie choruje a mało tego lekarz który przeprowadzał badanie wprost powiedział że to kontrolne badanie jest na pismo głównej księgowej .Akcja w biurze była dokładna teraz idzie złość na złość przecież pracownik nie musi opowiadac o swojej chorobie wszystkim wkoło . Jak los jest mściwy , głównej księgowej mąż też czesto bierze chorobowe na dodatkowe prace tej naszej pracownicy syn pracuje z mężem księgowej i wie gdzie on będąc na zwolnieniu pracuje i oto lekarz orzecznik zjechał go na robocie i po co to wszystko
ania
~AM

Post autor: ~AM »

Proponuję interesować się SWOJĄ pracą a nie zabawiać się w detektywów. Jak ma zwolnienie to widocznie potrzebuje.
Bez przesady bo z czasem wszystko może obrócić się przeciwko \"nadgorliwej \'osobie.
~Kamil

Post autor: ~Kamil »

Widzę że zrodziła się fala krytyki do mojego zapytania. ja wykonuje polecenia zlecone przez przełożonego.
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

a czy ten przełożony zawsze jest ok
ania
~zz

Post autor: ~zz »

to że ktoś bierze \"lewe\" zwolnienia to jest o.k.? Wszyscy powinni go naśladować i jeszcze chwalić za pomysłowość?
ODPOWIEDZ