kontynuacja nauki po usamodzielnieniu - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 gru 2010, 23:07

Witam. Mam kolejny kłopot. Wychowanka w maju złożyła wniosek o pomoc na usamodzielnienie. Oświadczyła, że nie zamierza się dalej uczyć. chce poszukać pracy i usamodzielnić się. Przyznałam pomoc (prosiłam o rozliczenie jej, ale nie zrobiła tego). Wysłałam prośbę do pcpr-u właściwego ze względu na miejsce zamieszkania o zakończenie procesu usamodzielnienie. Nie zrobili tego. W listopadzie wychowanka złożyła ponownie wniosek o pomoc na kontynuowanie nauki. Zmieniła plany. I co dalej?
~kaja

Napisano: 13 sty 2011, 15:22

Jeżeli przyznałas jej pomoc pieniężna na usamodzielnienie i w pełni ją wykorzystała to juz po ptakach, gdyby była realizowana w czesci mogłabyc oczywiście zawiesić i ustalic wypłate w ratach. Pamietaj równiez, ze mozna przyznac w trakcie nauki w uzasadnionych przypadkach.
Jezeli chodzi o naukę, nawet jakbys miała dokonana ocene końcowa no i tak zapiusy mówią, że pomoc ta jest do 25 roku życia, a więc w każdej chwili moze ponownie złożyc wniosek na nauke a pomoc winna byc przyznana oczywiście jek spełnia pozostałe przesłanki. Pozdro. mam nadzieje, ze pomogłem :)
~bynek

Napisano: 14 sty 2011, 22:28

Po konsultacji z kilkoma PCPrami odmówiłam jej pomocy na kontynuowanie nauki. Tym bardziej, że zarejestrowała się w PUP i aktywnie poszukuje pracy. Radca kazał ją potraktowa jako usamodzielnioną (wyszła za mąż, założyła rodzinę, skorzystała z pomocy na usamodzielnienie deklarując, że nie będzie się więcej uczyc i nie przedstawiając powodów na wyjątkowośc jej sytuacji, która pozwalałaby przyzna jej pomoc w trakcie kn). Do dziś pomocy nie rozliczyła (a prawomocną decyzją miała to zrobic) a wiem, że nie było remontu tylko wesele. Czekam czy się odwoła...
~kaja

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x