Usamodzielniany wychowanek ma przyznana pomoc na kontynuowanie nauki do 2012 roku. Podczas aktualizacji wywiadu oświadczył, że był karany. Otrzymał wyrok w rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata i nadzór kuratora. Co powinnam zrobić z decyzją na kontynuowanie nauki? Uchylić? Na jakiej podstawie? Ustawa mówi tylko o odmowie świadczenia w przypadku skazania prawomocnym wyrokiem. A odmówić mu nie mogę, gdyż ma pomoc przyznaną.
nie ma co uchylać, nie został pozbawiony wolności a ponadto ustawa mówi o tym, że można odmówić a nie że się odmawia definitywnie. Ja bym to zapisała w aktach, najlepiej w IPU w modyfikacji, że taka sytuacja miała miejsce.
Jako jednostka pomocy społecznej możesz sama wystapić do KRS i sprawdzić wiarygodność danych, nie naciągasz jednoczesnie klienta na koszty, a w dokumenytach masz wtedy czarno na białym gdyby próbował odwołac się do SKO. Jednak i te dane są w KRS nie zawsze aktualne.
A co w przypadku jeśli wychowanek złozył wniosek o pomoc na kontynuację nauki a 2 miesiące przed uzyskaniem pełnoletności został skazany wyrokami Sądu Wydziału Karnego (2 wyroki) na karę: 1. ograniczenia wolności na 1 miesiąc; 2. pozbawienia wolności na 4 miesiace w zawieszeniu na 3 lata.
Dokumenty zgromadziłam, wyroki są w aktach, wychowanek spełnia pozostałe warunki przyznania pomocy. Co mam zrobić? Odmówić pomocy na podstawie art. 89 ust. 7 pkt 5 ustawy o pomocy społecznej?