Kontynuowanie nauki poziom ksztalcenia - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 lis 2012, 23:43

Otrzymuje pomoc na kontynuowanie nauki. W marcu kończę studia inżynierskie, a magisterskie zaczynają mi się w październiku.

Nie chciałbym stracić pomocy, więc chciałbym od marca pójść do innej szkoły. Czy muszą to być studia, czy może to być np. szkoła policealna lub jakiś kurs zawodowy?

Pozdrawiam!
~Kacper

Napisano: 29 lis 2012, 10:46

dziwny przypadek. pomoc przysługuje na okres kontynuowania nauki, na czas trwania roku akademickiego. poza tym pomoc realizowana według planu usamodzielnienia. powinno byc zawieszenie na czas przerwy a od października wznowienie wypłaty. co to znaczy pójść do innej szkoły? nic sie w marcu nie zaczyna. poza tym jestes \"starym\" wychowankiem więc pomoc nie przysługuje na okres kursu zawodowego
~Dora

Napisano: 29 lis 2012, 12:26

W planie mam napisane, że po skończeniu obecnych studiów kontynuuję naukę na studiach magisterskich. Obecne kończę luty/marzec i mogę kontynuować naukę w nowej szkole od semestru letniego. Niestety studia magisterskie na moim kierunku zaczynają się dopiero od semestru zimowego. (w momencie pisania planu uczelnia rekrutowała w letnim).

Uzyskałem podobną odpowiedź od swojego opiekuna, ale chciałbym zapytać o opinię innych czy jest możliwość modyfikacji planu aby iść do innej szkoły np. od semestru letniego iść na inny kierunek lub np. od semestru letniego iść do szkoły policealnej i wtedy od września na magisterskie.

Chodzi o to aby nie stracić przez okres pół roku pomocy, gdyż dochód mam niewielki.

Pytanie tylko, czy prawo zabrania mi np. kontynuować naukę na niższym poziomie. (np. za zmianę 3 razy szkoły ponoć zabierana jest pomoc).

~Kacper

Napisano: 29 lis 2012, 14:08

jeśli rozpoczniesz kształcenie np w szkole policealnej to dostaniesz dalej pomoc trzeba zrobić modyfikacje planu usamodzielnienia dobrze by było jeśli pójdziesz od października na studia ciągnąc też te szkoły. To juz się postaraj o jakąś szkołe od stycznia złóż podanie bo faktycznie od marca to już drugi semestr
~pracownik pcpr

Napisano: 29 lis 2012, 14:08

jeśli rozpoczniesz kształcenie np w szkole policealnej to dostaniesz dalej pomoc trzeba zrobić modyfikacje planu usamodzielnienia dobrze by było jeśli pójdziesz od października na studia ciągnąc też te szkoły. To juz się postaraj o jakąś szkołe od stycznia złóż podanie bo faktycznie od marca to już drugi semestr
~pracownik pcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x