poszukiwanie biologicznych - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 29 lis 2012, 11:27

jeśli mam adres zameldowania rodzica biologicznego, ale nie odbiera poczty i prawdopodobnie nie przebywa pod danym adresem to jak mam go szukać? przez jakie urzędy i kiedy mogę odstąpić od poszukiwań bo stają się bezskuteczne ?
proszę o pomoc. Pozdrawiam
~poszukująca

Napisano: 29 lis 2012, 15:36

Przykłądowo wybierasz sie pod wskazany adres pobytu poszukiwanego, wysyłasz do nie pismo polecone z prośbą o kontakt, jeżeli ww. osoba nie odbierze korespondenci idziesz w środowisko ustalic czy faktycznie przebywa pod wskazanym adresem zamieszkania czy nie. Trzeba przejść sie 2 -krotnie lub nawet więcej aby miec pewność, można wziąść oświadczenie od sąsiadów czy widzieli taką i taką osobę albo od współmieszkańców. Można wystąpić do Urzędu Pracy z wnioskiem o udostępnienie danych czy taka osoba widnieje w ewidencji osób zarejestrowanych jako bezrobotna lub wystąpić do Ośrodka Pomocy Społecznej z wnioskiem czy taka osoba korzysta z pomocy środowiskowej. W przypadku kiedy taka osoba nie pozostaje zarejestrowana, nie korzysta z pomocy ośrodka, oświadczenie sąsiadów lub współmieszkańców jest jednoznaczne ze nie przebywa, nie byla widziana w środowisku to sporządza się stosowną adnotację urzędową z podjętych działań i wówczas w drodze postępowania umarza się je na podstawie zebranych informacji i dokumentów. :)))
~marta mops

Napisano: 29 lis 2012, 16:38

zgadzam się z powyższym, ja natomiast przy poszukiwaniu rodziców biologicznych wysyłam zawiadomiwenie o wszczesciu postępowania, gdy dwukrotnie list jest awizowany,gdy chce ustalić jej adres zamieszkania, to występuję z wnioskiem do gminy o wskazanie aktualnego miejsca zamieszkania, gdy jej nie ma pod danym adresem piszę do MSWIA do Warszawy, specjalny wniosek do pobrania i proszę o wskazaniu ostatniego miesca zamieszkania, oni dają informację kedy była zameldowana i do kidy i dopiero wtedy jak mam dany adres piszę ponownie pod nowy adres....tak właśnie znalazłam kiloro biologiczych rodziców, jeśli adres nie znany lub wymeldował się wiele lat temu i adres nie znany wtedy mam podstawy do umorzenia ze względu na nieznane miejsce zamieszkania.
~kir

Napisano: 29 lis 2012, 23:51

Ja podobnie jak poprzedniczki. dodatkowo wysyłam pismo do centralnego rejestru skazanych czy czasem poszukiwany nie odbywa kary bądź jest w areszcie...Dodatkowo wysyłam zapytanie do ZUS czy ktoś na danego poszukiwanego nie odprowadza składek na ubezpieczenia społeczne czy zdrowotne...i tak regularnie raz na pół roku
~xxx

Napisano: 10 gru 2012, 12:17

Ja piszę do urzędu miasta - ewidencja ludności, otrzymuję pismo, że jest na stałe zameldowany, to pisze do komendy Powiatowej Policji, oni sprawdzają czy dana osoba zamieszkuje, jeżeli nie zamieszkuje to ustalają adres jej przeb ywania. Jezeli nie ustalą adresu jej przebywania to wystepuję z wniosekiem do sądu o ustanowienie kuratora do doręczeń dla osoby nieznanej z miejsca pobytu art.34 kpa, sąd postanowieniem wyznacza kuratora, a ja wydaję decyzje i doręczam temu kutatorowi
~pcpr 23

Napisano: 14 gru 2012, 14:33

a do którego sądu występujesz jak nie znas adresu ojca???
~ewaw

Napisano: 14 mar 2013, 15:03

ostatni adres znany rodzica biologicznego - i do tego sądu występujesz. No i nie umarzamy, tylko odstępujemy - umarzamy jedynie jeśli coś już narosło. Poza tym każdy z nas pracuje dodatkowo na uchwale dot. odstępowania czy też umarzania odpłatności za pobyt dziecka w pieczy
~Mażka

Napisano: 14 mar 2013, 16:28

na co powołujecie się pisząc do ZUS?wystarczy wniosek o udostępnienie danych?czy może jakieś odpowiednie formularze?>
~mmm

Napisano: 14 mar 2013, 22:50

wystarczy wniosek o udostępnienie danych
~xxx

Napisano: 15 mar 2013, 15:15

Wszczęcie z urzędu - zawiadomienie nie odebrane przez stronę - było nieskuteczne. Nie można umarzać postępowania, ponieważ wszczęcie było nieskuteczne.
~S

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x