Witam
Co bierzecie pod uwagę wydając decyzje przyznające pomoc pienieżną na dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej datę uprawomocnienia czy wykonalności postanowienia umieszczjącego dziecko w pieczy zastępczej??
a jeżeli dziecko z rodziny zastępczej zostało umieszczone w domu dziecka to do kiedy ta rodzina powinna dostawać świadczenie - do uprawomocnienia się postanowienia czy do daty wykonalności?
ps. jeżeli zna ktoś podstawę prawna to byłabym bardzo wdzięczna...
i od dnia faktycznego pobytu, czyli od dnia wydania postanowienia. czyć nie z tym dniem dziecko przebywa w rodzinie zastepczej czy moze być umieszczone w palcówce? a co, placówki wystawiają noty od dnia umieszczenia dziecka czy od dnia uprawomocnienia postanowienia?
rodzina zastępcza która sie opiekowałam została rozwiązana postanowieniem sadu a dziecko zostało skierowane do instytucjonalnej pieczy zastępczej (chociaż wnosiłam o OTU, i miałam tam zarezerwowane miejsce- ale pomijam). już wiem że na chwile obecną nie ma miejsc w całym naszym województwie i prawdopodobnie w najbliższych województwach sytuacja jest taka sama. mój były podopieczny aktualnie przebywa u matki biologicznej z którą baluje i która ma ograniczone prawa co do niego. Kto w takim razie w tym momencie pełni funkcje opiekuna dla tego dziecka - wg mojej dyrektorki mnie ta sprawa nie powinna już interesować (jestem koordynatorem). Była rodzina zastępcza nie dostaje świadczenia na utrzymanie dziecka bo już nie jest rodziną, miejsca dla dzieciaka w placówce też nie ma...śni mi się to już po nocach. czy jest coś co mogę jeszcze zrobić?
dziecko bezwzględnie powinno byc umieszczone od razu w palcówce. u nas sąd zazwtczaj czeka ze znalezieniem miejsca w placówce, dopiero wtedy rozwiazuje rodzinę zastepczą.. za wykonanie postanowienia o placówce Wy jesteście odpowiedzialni więc jak najszybciej musicie gdzieś umieściś dzieciaka. a gdyby jemu sie coś teraz stało, to co?!
nasza mecenaska jest zdania że aktualnie (pomimo ograniczenia władzy rodzicielskiej) to matka biologiczna jest odpowiedzialna za dziecko bo sprawuje nad nim opiekę faktyczną...