postanowienie prawomocne czy wykonalne??? - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 lis 2012, 10:50

Witam
Co bierzecie pod uwagę wydając decyzje przyznające pomoc pienieżną na dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej datę uprawomocnienia czy wykonalności postanowienia umieszczjącego dziecko w pieczy zastępczej??
~Nasia

Napisano: 29 lis 2012, 19:19

od daty prawomocności, pod warunkiem że ma dziecko
~deda

Napisano: 29 lis 2012, 19:19

od daty prawomocności, pod warunkiem że ma dziecko
~deda

Napisano: 29 lis 2012, 22:50

a jeżeli dziecko z rodziny zastępczej zostało umieszczone w domu dziecka to do kiedy ta rodzina powinna dostawać świadczenie - do uprawomocnienia się postanowienia czy do daty wykonalności?
ps. jeżeli zna ktoś podstawę prawna to byłabym bardzo wdzięczna...
~...

Napisano: 30 lis 2012, 9:19

pomoc należy się do dnia faktycznego opuszczenia rodziny art. 87 ust. 1 ustawy o wspieraniu
~eda

Napisano: 30 lis 2012, 11:46

i od dnia faktycznego pobytu, czyli od dnia wydania postanowienia. czyć nie z tym dniem dziecko przebywa w rodzinie zastepczej czy moze być umieszczone w palcówce? a co, placówki wystawiają noty od dnia umieszczenia dziecka czy od dnia uprawomocnienia postanowienia?
~Dora

Napisano: 05 gru 2012, 16:25

rodzina zastępcza która sie opiekowałam została rozwiązana postanowieniem sadu a dziecko zostało skierowane do instytucjonalnej pieczy zastępczej (chociaż wnosiłam o OTU, i miałam tam zarezerwowane miejsce- ale pomijam). już wiem że na chwile obecną nie ma miejsc w całym naszym województwie i prawdopodobnie w najbliższych województwach sytuacja jest taka sama. mój były podopieczny aktualnie przebywa u matki biologicznej z którą baluje i która ma ograniczone prawa co do niego. Kto w takim razie w tym momencie pełni funkcje opiekuna dla tego dziecka - wg mojej dyrektorki mnie ta sprawa nie powinna już interesować (jestem koordynatorem). Była rodzina zastępcza nie dostaje świadczenia na utrzymanie dziecka bo już nie jest rodziną, miejsca dla dzieciaka w placówce też nie ma...śni mi się to już po nocach. czy jest coś co mogę jeszcze zrobić?
~...

Napisano: 06 gru 2012, 12:13

dziecko bezwzględnie powinno byc umieszczone od razu w palcówce. u nas sąd zazwtczaj czeka ze znalezieniem miejsca w placówce, dopiero wtedy rozwiazuje rodzinę zastepczą.. za wykonanie postanowienia o placówce Wy jesteście odpowiedzialni więc jak najszybciej musicie gdzieś umieściś dzieciaka. a gdyby jemu sie coś teraz stało, to co?!
~Dora

Napisano: 06 gru 2012, 12:51

nasza mecenaska jest zdania że aktualnie (pomimo ograniczenia władzy rodzicielskiej) to matka biologiczna jest odpowiedzialna za dziecko bo sprawuje nad nim opiekę faktyczną...
~....

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x