Koordynacja:
Witam! napiszcie jak powinno być w sytuacjach gdy ktoś ze składu rodziny pracował za granicą:
Rodzaje zatrudnienia:
1. (małżonek/rodzic/członek rodziny) w 2014 r. pracował za granicą (np. praca za niepełny miesiąc - jednorazowy wyjazd)
2. . (małżonek/rodzic/członek rodziny) w 2014 r. i 2015 r. pracował za granicą (np. praca za niepełny miesiąc - jednorazowy wyjazd w 2014 r. i w 2015 r. tj. dwa wyjazdy)
3. (małżonek/rodzic/członek rodziny) w 2014 r. pracował za granicą (np, praca od od 1 do 3 m)
4. Praca w Polsce - aneks i oddelegowanie za granicę np. praca powyżej 4 m-ce (np. w 2014, 2015, 2016) czyli praca za granicą i po powrocie praca w Polsce)
Sytuacje od 1 do 4 dochody rozliczone w Urzędzie skarbowym.
A co w sytuacji:
5. gdy ktoś ma firmę założoną za granicą i tam się rozlicza.
6. gdy ktoś miał firmę założoną za granicą i tam się rozliczał.
Mam pytanie czy w takich sytuacjach należy to wysyłać do Rops, czy nie wysyłać, ale kazać tzw. świadectwo pracy z zagranicy przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego, a ten dochód utracić.
Wiadomo, że we wniosku jest opcja do zaznaczenia przebywał lub nie przebywam zagranicą
lub członek rodziny przebywa / nie przebywa za granicą.
Czy może tj. tak że jeśli w momencie składania wniosku ktoś pracuje za granicą to wtedy wniosek do ROPS.
Nurtuje mnie jeszcze sytuacja czy jak będę miał ewentualny wniosek od rodziny, gdzie: (małżonek/rodzic/członek rodziny) ma firmę w Polsce i tu się rozlicza, ale ma też firmę za granicą i za granicą się rozlicza. Czy te dochody z zagranicy będą kiedykolwiek widoczne w naszych systemach. Bo jak mi ktoś nie zaznaczy pracy za granicą a w Polsce ma stratę to wtedy będzie miał przyznane 500+
Napiszcie proszę jak powinno być!