a tyle ma, że na ustawie pracujesz chybakaraoke pisze:a co tu ma piernik do wiatraka?

a tyle ma, że na ustawie pracujesz chybakaraoke pisze:a co tu ma piernik do wiatraka?
Bzdura. Nie masz prawa, nie masz możliwości, a jak zrobisz to decyzją to ona i tak będzie nieważna bo wydana bez właściwości.karaoke pisze:ja wstrzymuje, żeby jej nie rosły zaległości
Bo pracujesz w urzędzie i działasz jako organ administracji, a nie sprzedajesz pieczarki na straganie. Osoba może chcieć ewentualnie żeby jej uchylić tyle, że nawet to nie gwarantuje, że uchylenie będzie skuteczne. Jeśli koordynacja zaistniała wcześniej to decyzja uchylająca też będzie dotknięta wadą nieważności - trzeba będzie wystąpić do SKO o stwierdzenie itd.karaoke pisze:ak sama osoba chce, że by jej wstrzymać to po co jeszcze jakaś biurokracja
I w którym ustępie tego artykułu jest napisane, że możesz wstrzymać wypłatę na prośbę strony?olka 2004 pisze:na podstawie art 23a.
W ropsie rzadko kiedy pracują ludzie nie znający przepisów, więc sądzę, że po prostu kłamiesz.olka 2004 pisze:ja z ROPS-em rozmawiałam i tak kazali
nie koniecznie musi kłamać ja byłam na pewnym szkoleniu, na którym i ludzie z ropsu byli .. oni byli za tym by wstrzymywać .. była strasznie zażarta dyskusja na ten temat .. na koniec się poddaliIks pisze:W ropsie rzadko kiedy pracują ludzie nie znający przepisów, więc sądzę, że po prostu kłamiesz.olka 2004 pisze:ja z ROPS-em rozmawiałam i tak kazali
No i niestety zgodnie z logiką fajnie by było tą wypłatę wstrzymać, ale my możemy pracować wyłącznie na podstawie przepisów - reguluje to art. 6 KPA. Zgodnie z przepisami wstrzymanie wypłaty może nastąpić tylko w przypadkach opisanych w art. 28 ustawy o świadczeniach rodzinnych, a skoro to "wstrzymanie" jest pojęciem zdefiniowanym, to nie można tej definicji rozszerzać wedle własnego uznania. Druga sprawa to to, że jeśli faktycznie w sprawie istnieje ta koordynacja, to Ty nie jesteś organem właściwym do wydawania decyzji - zgodnie z ustawą, jest nim wtedy marszałek województwa. Oznacza to tyle, że wszystkie decyzje wydane po dacie ustalenia koordynacji obarczone są wadą nieważności, znaczy po prostu są nieskuteczne. Potem trzeba to prostować i występować do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji, a potem i tak uchylać prawidłowo.karaoke pisze:Dodatkowo pisze prośbę o wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych do czasu wyjaśnienia sprawy.
Ja wypłacam. Wszystkie decyzje o ewentualnych NP robi ROPS, mnie ta sprawa już nie dotyczy. No i to też nie jest tak, że w każdym przypadku są te nienależnie pobrane, czasem zagraniczne instytucje przyznają świadczenie pomniejszone o kwoty polskiego zasiłku, czasem to polskie świadczenie było należne i marszałek wydaje decyzję przyznającą - różnie.karaoke pisze:To co ja mam jej płacić dalej mimo tej prośby, a później robić ileś miesięcy nienależnie pobranych?