Mam problem. Pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 lip 2015, 16:04

Witam. Sprawuje opiekę nad osobą chorą na Aizchalmera(moja babcia) . Problem, mianowicie jest taki, że od 10 lipca wyjeżdżamy z babcią do września do jej siostry. Pani z wywiadem kontrolującym jeszcze nie było. Co mam zrobić w takiej sytuacji zadzwonić do opieki i powiadomić, że do września będziemy nie obecne? Co z wywiadem? Proszę o pomoc
ELKA35

Napisano: 09 lip 2015, 7:45

wywiad robi się co pół roku.
Jak wypada w tym terminie to lepiej zadzwoń/idź osobiście
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 8:14

Po 1 proszę lepiej nazywać tematy - "pomocy" nic nie mówi.
Po 2 jakie świadczenie i od kiedy.

Jeżeli jest to SZO, możliwe że wywiadu nie będzie. Wywiad jest co pół roku, ale nie wtedy, gdy do końca świadczenia zostały mniej niż 3 miesiące*. Gdy pierwszy wywiad był po 01.02.2015, wywiad prawdopodobnie nie zostanie przeprowadzony.
Przy ZDO trochę inaczej**, bo zależnie głównie od orzeczenia, nie od okresu zasiłkowego, więc nie wywróżę jak tam z datami jak wyżej. Jeżeli wywiad musi być przeprowadzony, radzę się skontaktować jak najszybciej. Jeżeli Ośrodek bardzo kurczowo trzyma się terminów, mogą Pani nawet odebrać świadczenie przez te 2 miesiące, jak nie uda im się z Panią skontaktować. Jak będą wiedzieć jak sytuacja wygląda, raczej nie będzie żadnych problemów, w końcu ma Pani prawo podróżować (*wg OPS, ZUS może mieć inne zdanie ;)). Albo przesuną termin wywiadu, albo przeprowadzą go przed wyjazdem, tylko oczywiście patrząc na datę wyjazdu musi się Pani śpieszyć.

Co by nie było, radzę zadzwonić, niczym Pani nie ryzykuje ze strony OPSu. Poinformować, że planują Panie wyjazd wakacyjny, by w razie wywiadu nie było problemów i tyle, resztą zajmie się OPS.

*Art. 23 ust. 4f ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity - Dz. U. z 2015 r. poz. 114)
**Art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z dnia 30 kwietnia 2014 r. poz. 567)
drzeworyt

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x