koordynacja a zas. pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 09 lip 2015, 8:42

No i druga kwestia - to nie jest normalny przypadek nienależnie pobranych, gdzie strona nie ma z czego tych świadczeń oddać. Jeśli są te nienależne, to znaczy, że przysługuje zasiłek za granicą, a on jest kilkukrotnie wyższy od polskiego - oni mają to z czego oddać. No i trzeba też pomyśleć, że jak wstrzymamy tą wypłatę to czasem ta kobieta przez kilka miesięcy jest pozbawiona środków - są różne przypadki.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 9:19

Elmer widzę, że masz takie samo zdanie jak iks, ale ja nie mówię o żadnej decyzji tylko o zawieszeniu wypłaty w programie na wniosek strony i poinformowanie o tym ROPS w piśmie w którym zapytuje o koordynację. Czy to też łamanie przepisów, czy przychylenie się do wniosku strony, co zmniejsza również odsetki, bo wiadomo ,że mogą być duże jeśli sprawa trwa wiele miesięcy. Jasne, że to dochód Państwa i działam jakby na korzyść, ale na niekorzyść strony.
karaoke

Napisano: 09 lip 2015, 9:26

żeby mieć porządek to po prostu powiedz stronie, żeby nie przychodziła i nie odbierała kasy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 9:29

karaoke pisze: Czy to też łamanie przepisów, czy przychylenie się do wniosku strony
przychylać się trzeba ale zgodnie z przepisami .. przykład taki: jak osoba wnioskuje o świadczenie, które jej się nie należy dajesz odmowę :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 9:33

jesli nie masz szczególowych przepisów w ustawie o ZR to mozesz odnieść sie do KPA, ale tu w zakresie wstrzymania jest artykuł, którego ot tak nie mozesz sobie rozszerzyć.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 10:46

przekonuje mnie to co piszecie, ale może jeszcze wypowie się ktoś ze świętokrzyskiego bo wydaje mi się, że u nas sporo ludzi robi tak jak ja
karaoke

Napisano: 09 lip 2015, 11:21

karaoke pisze:ja nie mówię o żadnej decyzji tylko o zawieszeniu wypłaty w programie na wniosek strony i poinformowanie o tym ROPS w piśmie w którym zapytuje o koordynację.
To zgodnie z prawem będzie niewykonanie decyzji administracyjnej która ciągle jest w obiegu prawnym - narażasz siebie na nieprzyjemności, jeśli ktoś to wyłapie. A już pod żadnym pozorem nie informuj innego organu o działaniach omijających prawo. Nikt z nas nie jest "święty", ale nie ma się co podkładać świadomie.
karaoke pisze:Czy to też łamanie przepisów, czy przychylenie się do wniosku strony, co zmniejsza również odsetki, bo wiadomo ,że mogą być duże jeśli sprawa trwa wiele miesięcy.
Przychylenie się do wniosku strony może być łamaniem przepisy. Ty masz je bezwzględnie wykonywać nawet jeśli na ich skutek dojdzie do naliczenia odsetek.
karaoke pisze:Jasne, że to dochód Państwa i działam jakby na korzyść, ale na niekorzyść strony.
Strona mogła powiadomić, że mąż wyjeżdża za granicę zanim pojechał i zanim zaistniała koordynacja, mogła wtedy poprosić o uchylenie decyzji- mogła?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x