koordynacja od 4.04.2016 - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 04 lip 2016, 11:40

Rops ustalił, że koordynacja zachodzi od 4.04 i że my mamy wydać decyzję za 3 dni. Dzwoniłam do ROPS czy mamy przyznać za trzy dni a wypłacić za cały miesiąc, a Pani twierdzi ,że mamy wypłacić za 3 dni i traktować jak świadczenie podzielne. Tylko że 500 + jest traktowane jako podzielne tylko w 3 przypadkach ;/. Mieliście taką sprawę już?
smalena

Napisano: 06 lip 2016, 9:09

nikt nie miał ;( ?
smalena

Napisano: 06 lip 2016, 9:21

U nas była przyznaliśmy za 3 dni i wypłaciliśmy za 3 dni, świadczenie 500+ jest przecież podzielne od 4 kwietnia czyli momentu wystąpienia koordynacji ROPS wyda decyzję i on będzie wypłacał jeśli będzie osobie przysługiwać. Nie możesz wypłacić za cały miesiąc bo masz pismo z organu nadrzędnego, że masz wypłacić tylko za 3 dni, jak wypłacisz za cały miesiąc to osoba będzie musiała zwrócić od 4 do 30 bo nienależnie pobrała u ciebie świadczenie gdyż od 4 nie jesteś organem do wydawania decyzji.
mysia

Napisano: 06 lip 2016, 10:08

co Ty piszesz, to świadczenie jest podzielne tylko w 3 przypadkach !!!!, podaj podstawę prawną do podzielności w tym przypadku?
Domicela444
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 13:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2016, 14:29

no to dalej mamy pół na pół ;). Ktoś jeszcze coś dopowie?
smalena

Napisano: 06 lip 2016, 14:45

Jeśli masz wątpliwości zadzwoń do ROPSU jak to masz technicznie przeprowadzić, nie wiem z jakiego jesteś woj. ale w pomorskim są pracownicy ok. wiem bo rozmawiałam i można się dogadać z nimi w tym sensie, że są normalni. :)
Domicela444
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 13:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2016, 15:06

mysia pisze:U nas była przyznaliśmy za 3 dni i wypłaciliśmy za 3 dni, świadczenie 500+ jest przecież podzielne od 4 kwietnia czyli momentu wystąpienia koordynacji ROPS wyda decyzję i on będzie wypłacał jeśli będzie osobie przysługiwać. Nie możesz wypłacić za cały miesiąc bo masz pismo z organu nadrzędnego, że masz wypłacić tylko za 3 dni, jak wypłacisz za cały miesiąc to osoba będzie musiała zwrócić od 4 do 30 bo nienależnie pobrała u ciebie świadczenie gdyż od 4 nie jesteś organem do wydawania decyzji.
od kiedy ROPS jest organem nadrzędnym nad GOPS? Od kiedy jak ROPS każe to my coś musimy robić? Postępujesz zgodnie z ustawą, a nie tym co Ci powie pracownik ROPSu.. Bez przesady... Gdzie masz w ustawie przepis dający Ci możliwość podzielenia świadczenia w przypadku koordynacji?
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2016, 19:32

przeraża mnie to:-(
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2016, 9:37

Dzwoniłam do ROPS i pani kierownik mówiła żeby nie dzielić, za chwilę żeby dzielić i na końcu wskazałała że w ościennym GOPS wydali taką decyzję i podzielili kwotę. Zadzwoniłam do tego GOPS i tam się dowiedziałam że przyznali za 4 dni wypłacili całość. Chciałam poczekać na decyzję ROPS, ale powiedzieli że tak są zawaleni robotą że nie mam co liczyć że dostanę ją w lipcu, a pani złożyła wniosek 12.04
smalena

Napisano: 07 lip 2016, 9:41

czekasz na odpowiedź z ROPSu, chyba że masz pismo od kiedy zachodzi koordynacja. Jeśli masz to rozpatrujesz sprawę za okres w którym koordynacja nie zachodzi
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x