koordynacja,swiadczenie pielegnacyjne,zawieszenie działalnos - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 sie 2017, 23:46

Witam
złażyłam wniosek o swiadczenie pielegnacyjne na dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawnosci z pkt 7 i8 -wymaga.W zwiazku z tym,ze zajmuje sie tymze dzieckiem zawiesiłam działalnosc na podstawie art 14a ust 1d w tym samym dniu ,w którym otrzymałam orzeczenie.Wniosek został wysłany do ROPSU gdyz mój mąż wykonywał prace za granica.
Odpowiedz z mojego Gopsu była szybka i mówiła ,ze nie przysługuje mi prawo do swiadczenia,gdyz zawieszenie działalnosci nie jest rezygnacją z pracy.Odwołałam sie do SKO.Nie mam jescze odpowiedzi.
Rops stwierdził,ze zachodzi koordynacja w okresie na jaki maż ma kontrakt.
Wczoraj przyszło pismo z ROPSU z pozytywną decyzja dla mnie.Swiadczenie przysługuje.Jako wykonawce decyzji i wypłat wskazał mój Gops.
Czy decyzja ROPSU jest wiążąca dla Gopsu?Co w przypadku ,gdy SKO wyda inna decyzje?
Gops i ROPS posiadali takie same dokumenty,nic wiecej nie dosyłałam do Ropsu.Czyja decyzja ma pierszenstwo?
A co w sytuacji ,gdy mąż zrezygnował teraz z wyjazdu i podjął pracę na terenie Polski?Gops na nowo bedzie rozpatrywał wniosek?Jesli tak ,to moze wydac znów decyzje odmowną,czy powinien sie sugerowac decyzja Ropsu?

Mozecie mnie troszkę oswiecic?

Jesli zbyt zawile to prosze dopytywac
dorota37
Praktykant
Od: 13 maja 2017, 23:08
Zajmuję się: pracuje

Napisano: 31 sie 2017, 8:10

meksyk jakiś .. na jeden wniosek dwie decyzje? .. jak zachodzi koordynacja to twoja gmina nie jest organem właściwym dla rozpatrzenia wniosku .. decyzja rops jest wiążąca dla twojej gminy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2017, 8:54

Dzikuje,
Byc moze dlatego dwie ,bo ROPS poinformował,ze koordynacja zachodzi od czerwca do kwietnia a orzeczenie było przyznane w czerwcu i do konca czerwca 2018 r, zas wniosek o orzeczenie składałam w maju.Wniosek o swiadczenie składałam w lipcu.Wystepowałam rowniez o zasiłek opiekunczy i tu dostałam z mojego Gopsu za maj 2017 i za maj ,czerwiec przyszłego roku,zas za czerwiec 2017-kwiecien przyszłego roku od Ropsu.Przypuszczam,ze jest uzupełnienie okresow. Zastanawia mnie własnie tylko rożna odpowiedz na te same dokumenty...
dorota37
Praktykant

Napisano: 31 sie 2017, 8:57

sko pewnie ci przyzna
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2017, 20:56

Wywołałas :D
Przyszło pismo z SKO ze Gops sie myli :D :D :D :D
dorota37
Praktykant