Witam
złażyłam wniosek o swiadczenie pielegnacyjne na dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawnosci z pkt 7 i8 -wymaga.W zwiazku z tym,ze zajmuje sie tymze dzieckiem zawiesiłam działalnosc na podstawie art 14a ust 1d w tym samym dniu ,w którym otrzymałam orzeczenie.Wniosek został wysłany do ROPSU gdyz mój mąż wykonywał prace za granica.
Odpowiedz z mojego Gopsu była szybka i mówiła ,ze nie przysługuje mi prawo do swiadczenia,gdyz zawieszenie działalnosci nie jest rezygnacją z pracy.Odwołałam sie do SKO.Nie mam jescze odpowiedzi.
Rops stwierdził,ze zachodzi koordynacja w okresie na jaki maż ma kontrakt.
Wczoraj przyszło pismo z ROPSU z pozytywną decyzja dla mnie.Swiadczenie przysługuje.Jako wykonawce decyzji i wypłat wskazał mój Gops.
Czy decyzja ROPSU jest wiążąca dla Gopsu?Co w przypadku ,gdy SKO wyda inna decyzje?
Gops i ROPS posiadali takie same dokumenty,nic wiecej nie dosyłałam do Ropsu.Czyja decyzja ma pierszenstwo?
A co w sytuacji ,gdy mąż zrezygnował teraz z wyjazdu i podjął pracę na terenie Polski?Gops na nowo bedzie rozpatrywał wniosek?Jesli tak ,to moze wydac znów decyzje odmowną,czy powinien sie sugerowac decyzja Ropsu?
Mozecie mnie troszkę oswiecic?
Jesli zbyt zawile to prosze dopytywac