Musi wpsać męża do składu rodziny czy nie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 30 sie 2017, 16:25

Pani złożyła wniosek na rodzinne i 500 plus. Jest mężatką, niedawno wzięli ślub, ale gość siedzi od 10 lat w więzieniu. Pani celowo nie wpisuje go do składu rodziny i nawet na moją prośbę nie chce go wpisać. Czy ma rację? Nie ma nawet peselu żeby zweryfikować dochód. I cos mi się kojarzy taki art, że do składu rodziny go nie liczymy ale liczymy jego dochód. Proszę o podpowiedź który to art.
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 30 sie 2017, 22:09

Daria77 pisze:I cos mi się kojarzy taki art, że do składu rodziny go nie liczymy ale liczymy jego dochód. Proszę o podpowiedź który to art.
Chyba sobie jaja robisz- ustawa nie tak długa jak taki Kodeks Cywilny i nie potrafisz przytoczyć art jeżeli coś takiego piszesz?

Mąż w składzie rodziny i ew dochód jeżeli jest dalej aktualny. Tu nie ma dyskusji.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 31 sie 2017, 7:50

A zakład karny to jest przeciez "miejsce" zapewniające stałe utrzymanie i męża wtedy sie chyba nie wpisuje do kladu rodziny?
świadczenia rodzinne
Praktykant
Od: 28 lip 2017, 14:02
Zajmuję się: ŚR,FA KDR

Napisano: 31 sie 2017, 8:08

wpisuje ale się nie uwzględnia :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2017, 10:14

maz w skladzie rodziny musi byc i jego dochosd, jesli nie zostal utracony, tez musi byc...natomiast w momencie jak dzielisz dochod rodziny na osobe w rodzinie to juz tego meza nie uwzgledniasz - bo wlasnie ma panstwowy wikt i opierunek:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2017, 13:39

Dziękuję, właśnie tak myślałam. Kobieta powiedziała ze mi go nie pisze, trzasnęła drzwiami i wyszła, chociaż tłumaczyłam jej że ja muszę go zweryfikować, a jak ma dochód zerowy to jeszcze lepiej. Jej prawnik powiedział że nie mam prawa go wliczać i koniec kropka ona nic nie będzie wpisywać.
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 05 wrz 2017, 8:20

Mam pytanie jak wygląda sytuacja jeśli został złożony wniosek o rozwód w sądzie i Pani ma potwierdzenie tego, to do dopóki nie ma prawomocnego wyroku sądu orzekającego o rozwodzie to liczę tego Pana do składu rodziny tak? Bo Pani twierdzi ze, jak ma już dokument potwierdzający to, ze został złożony wniosek o rozwód to już nie powinno się liczyć tego męża do składu rodziny?? Proszę o informacje
Gops456
Stażysta
Od: 31 sty 2017, 15:36
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 05 wrz 2017, 8:24

liczysz, liczysz :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2017, 8:26

Czyli do dopóki nie mam prawomocnego wyroku sadu to nic sie nie zmienia?
Gops456
Stażysta
Od: 31 sty 2017, 15:36
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 05 wrz 2017, 9:11

Art. 5 ust. 7 ustawy o śr - w przypadku gdy członek rodziny jest umieszczony w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby umieszczonej w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie.

Jakie liczenie dochodu członka rodziny w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie? Co znowu za bzdury wypisujecie?
Jak wół napisane w powyższym przepisie, że ustalając dochód rodziny, takiego członka rodziny nie uwzględnia się...
Od czego na miły Bóg zaczyna się ustalanie dochodu rodziny? Odp - od ustalenia składu rodziny. A następnie od ustalenia dochodu każdego z członków rodziny. Skoro powyższy przepis jak wół stanowi, że członka umieszczonego w instytucji nie uwzględnia się, to jakim cudem i prawem chcecie uwzględniać dochód kogoś kogo nie macie w składzie rodziny?
To są totalne od lat podstawy. Nawet takich elementarnych kwestii nie znacie?
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x