Koordynacja w trakcie okresu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 16 maja 2017, 8:22

Jestem tego samego zdania. Lepiej jest wstrzymać wypłatę, później wszystko wyrównać, niż szarpać się z nienależnie pobranymi św. - a przecież w 500+ może się uzbierać duża kasa do oddania, a wraz z nią odsetki, których interesant nie powinien płacić. I niech mi nikt nie mówi, że nie ma podstawy prawnej do wstrzymania wypłat w przypadku koordynacji, bo tak samo nie ma podstawy żeby interesant płacił odsetki, skoro w terminie zgłosił pracę za granicą.
Selenit
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 8:32
Zajmuję się: Św, FA, Sr

Napisano: 16 maja 2017, 9:01

Nasz Rops oświecił mnie że np będą się zajmować za ok rok!!!!wyobrażacie sobie jaką kasę petenci będą mieli do zwrotu????co wtedy z odsetkami???
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2017, 9:26

82gocha pisze:Nasz Rops oświecił mnie że np będą się zajmować za ok rok!!!!wyobrażacie sobie jaką kasę petenci będą mieli do zwrotu????co wtedy z odsetkami???
Sory ale nie moje małpy nie mój cyrk, że tak brzydko powiem.
Tak jest skonstruowana ustawa, ze nie masz możliwości wstrzymania decyzji jak tylko w przypadkach wymienionych.

W tym temacie już dawno temu rozmawiałam i z prawnikiem i z kontrolującymi z UW. Nie ma innej opcji. Płacimy do wyjaśnienia sprawy.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 maja 2017, 9:41

jest inna opcja. bezpieczna dla każdego. Niech osoba zmieni płatność z przelewu na konto na odbiór gotówki w kasie. Niech nie odbiera kasy z kasy. Po 3 miesiącach wydajecie postanowienie o wstrzymaniu wypłaty na zasadach i z konsekwencjami art. 23 ust 4 i 6 naszej ustawy. Kasa leży, można ją wybrać. Wypłata jest wstrzymana legalnie, w oparciu o ustawę. Nie ma odsetek nie ma problemu ;) U mnie każdy na to idzie, ale oczywiście informuję bardzo skrupulatnie o wszystkim - głównie art 23 ust 6. ;)
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 16 maja 2017, 9:44

Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 maja 2017, 11:02

mam już taką trzecią sytuacje :( i wstrzymuje wypłatę na prośbę strony do wyjaśnienia a Strone informuje tylko pismem o wstrzymaniu wypłaty świadczeń na prośbę strony do wyjaśnienia sprawy z DOPSem. tak mi doradził Mazurkiewicz na szkoleniu
papi1
Praktykant
Od: 16 maja 2017, 10:52

Napisano: 16 maja 2017, 11:51

no to kiepsko robisz skoro brak podstawy prawnej do takich działań
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03

Napisano: 16 maja 2017, 13:11

papi1 pisze:mam już taką trzecią sytuacje :( i wstrzymuje wypłatę na prośbę strony do wyjaśnienia a Strone informuje tylko pismem o wstrzymaniu wypłaty świadczeń na prośbę strony do wyjaśnienia sprawy z DOPSem. tak mi doradził Mazurkiewicz na szkoleniu
Skoro już wiesz, że grzeszysz... od teraz idź i nie grzesz więcej ;)
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 16 maja 2017, 14:41

do końca nie jestem pewna czy bardzo grzeszę bo powinniśmy robić wszystko na korzyść strony a wypłata dalsza świadczeń to zdecydowanie nie na korzyść.
papi1
Praktykant
Od: 16 maja 2017, 10:52

Napisano: 16 maja 2017, 16:54

papi1 pisze:do końca nie jestem pewna czy bardzo grzeszę bo powinniśmy robić wszystko na korzyść strony a wypłata dalsza świadczeń to zdecydowanie nie na korzyść.
taa kochana ale jest tez coś takiego jak ustawa, kpa, i rozporządzenia wykonawcze :) Ja tam, żeby nie te ograniczenia działałabym zawsze dla dobra strony.... przyznaję wszystko, wszystkim jak leci :D a co, niech mają ;)
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 3 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x