koordynator rodzinnej pieczy zastępczej
Re: koordynator rodzinnej pieczy zastępczej
wniosek o do PZON o orzeczenie stopnia niepełnosprawności możesz złożyć zawsze, jak lekarz przyzna stopień to wniosek do PCPR o dodatek, innej drogi i możliwości nie ma
Dziękuję za informację. Chciałam się właśnie dowiedzieć czy dodatek przysługuje osobie niepełnosprawnej wylacznie fizycznie czy też z upośledzeniem umyslowymTOMASZ6 pisze:wniosek o do PZON o orzeczenie stopnia niepełnosprawności możesz złożyć zawsze, jak lekarz przyzna stopień to wniosek do PCPR o dodatek, innej drogi i możliwości nie ma
Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?
Witam. Mam pytanie - Czy koordynator pieczy zastępczej może zlecić pracownikowi socjalnemu pracę z rodzicami biologicznymi dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej.
można wystosować odpowiednie pismo z prośbą o przydzielenie pracownika socjalnego i uzasadnieniem.misiaczek131 pisze:Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?
Witam. Mam pytanie - Czy koordynator pieczy zastępczej może zlecić pracownikowi socjalnemu pracę z rodzicami biologicznymi dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej.
Mam również pytanie...otóż, co w sytuacji (jak wygląda procedura), gdy dziecko zostaje w rz do ukończenia 18 rż, nie ma podstaw do przyznania jakiejkolwiek pomocy?
Dowiedziałem się że stanowiska koordynatorów pieczy maja być dofinansowywane z budżetu państwa tylko do 2017 roku, a potem zadanie to maja realizować i finansować tylko powiaty. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mrpips-d ... zej/fhm8mt
Co dalej z nasza pracą
????
Co dalej z nasza pracą

Sytuacja dziś wygląda następująco - na moją prośbę pracownik socjalny rozeznał środowisko i przydzielono RB asystenta. Swoją prośbę podparłam opinią RODK. Z asystentem wymieniam się informacjami na bieżąco. Liczę, że wkrótce sytuacja się ureguluje, bo czas działa na niekorzyść dzieci.misiaczek131 pisze:Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Jeżeli celem Ustawy jest działanie na rzecz powrotu dzieci do RB to powinni zabiegać o poprawę warunków, a tym samym podjąć współpracę z prac. socj. i asystentem. Inna sprawa gdy RB odmawiają przyjęcia pomocy OPS, wówczas należy zastanowić się nad tym czy rzeczywiście zależy im na powrocie dziecka.
Czy rodzina zastepcza może " odstawić" dziecko do placówki interwencyjnej jeśli nie jest opiekunem prawnym? Chodzi o to że występują powazne problemy z dzieckiem i to by było najlepsze rozwiazanie
Ponawiam
Mam również pytanie...otóż, co w sytuacji (jak wygląda procedura), gdy dziecko zostaje w rz do ukończenia 18 rż, nie ma podstaw do przyznania jakiejkolwiek pomocy?
Mam pytanie odnośnie zasiłków rodzicielskich (1000 zł netto)...czy żeby rodzina zastepcza otrzymała taki zasiłek nie może: pobierać zasilkow pielęgnacyjnych i innych zasilkow, a także musi być osobą bezrobotną? Jak to wygląda
klara1111 pisze:Ponawiam
Klara - twoje pytanie jest niezrozumiałe, co tzn że nie ma podstaw do jakiejkolwiek pomocy?
Oprócz koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Decyzja czy informacja
studia II stopnia dla koordynatora RPZ
Pełnoletni wychowanek a rozwiązanie rodziny
500+
Dochodzenie świadczeń alimentacyjnych przez kierownika PCPR
piecza zastępcza dla 5 dzieci
Opłata za pobyt dziecka w POW od matki przebywającej w POW
uszmodzielnienie z RZ czy z MOW???
Alimentacja na rzecz dziecka
Ewidencja Godzin Wsparcia
Rodzina pomocowa decyzje na swiadczenia dla dzieci
pełnoletnia wychowanka a dochód za staż
Windykacja egzekucja biologiczni
PILNE ! ODBIÓR DZIECKA
Wyjazd rodziny zastępczej za granicę na stałe.
Wyprawka pieniezna na usamodzielnienie