koordynator rodzinnej pieczy zastępczej
Re: koordynator rodzinnej pieczy zastępczej
Witam
koordynatoem jestem od 3 miesięcy. nurtuje mnie pytanie? jak często chodzicie w teren bo rozumie że jak są w rodzinie problemy to trzeba nawet raz na dwa tygodnie i częściej ale jak problemów rodzina nie zgłasza to jak często? i jak to jest z pełnoletnimi wychowankami rodzin zastępczych; jak często wspieracie i kontrolujecie realizację programu usamodzielnienia? telefonicznie czy osobiście?
koordynatoem jestem od 3 miesięcy. nurtuje mnie pytanie? jak często chodzicie w teren bo rozumie że jak są w rodzinie problemy to trzeba nawet raz na dwa tygodnie i częściej ale jak problemów rodzina nie zgłasza to jak często? i jak to jest z pełnoletnimi wychowankami rodzin zastępczych; jak często wspieracie i kontrolujecie realizację programu usamodzielnienia? telefonicznie czy osobiście?
Haloo czy to forum jest aktywne??Koordynatorzy - czy ktos coś /gdzieś słyszał o jakimś szkoleniu z naszej branży?
Witam. Też jestem na zleceniu. Stawka ok 14 zł/h brutto. Koszty paliwa we własnym zakresie to jakieś 400 zł. Szkolenie jakieś wiem, że było ostatnio w Zielone Górze, ale zleceniowcy sami za siebie płacą. Z wizytami to różnie. Tak jak ktoś napisał w zależności od potrzeb. W CPR spędzam trochę czasu, trochę piszę w domu a reszta to teren.
Wciąż mało wiadomo o specyfice tej pracy. Mało też jest info w internecie, książek, itp. A forum jak widać nie jest też obszernym źródłem wiedzy.
Wciąż mało wiadomo o specyfice tej pracy. Mało też jest info w internecie, książek, itp. A forum jak widać nie jest też obszernym źródłem wiedzy.
Pomyłka 14zł za godzinę mam na rękę. Brutto to wychodzi jakieś 19zł.
Zachodniopomorskie: średnie miasto ( do 30 tys.)wynagrodzenie 2000 brutto, umowa zlecenie, paliwo we własnym zakresie ;/
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Aniaa to bardzo mało ;/ a na długo dostajecie umowy zlecenie? bo ja mam na pół roku
Ja akurat dostałam na rok, ale jak mówię wszystkim że nie mam zwrotów za paliwo to robią wielkie oczy ze zdziwienia...
Z 15 rodzin 2 mam na miejscu, reszta na terenie powiatu więc troche się trzeba najeździć, choć muszę przyznać że jest to zarazem fajna i interesująca praca

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Znam tą reakcję, bo moi znajomi reagują tak samo. To chociaż kogoś masz na miejscu bo ja do każdej rodziny muszę dojechać minimum 15km a najdalej to mam około 40km. Tak praca jest interesująca i te dojazdy też mają jakieś walory. Ogólnie podoba mi się taka specyfika aczkolwiek mam kilka zastrzeżeń. Ludzie często reagują na moją wizytę jak na kontrolę, kuratorium i bóg wie co jeszcze. Trudno im zrozumieć zadania i intencje koordynatora. Czasem mam wrażenie, że w ogóle te rodziny zastępcze nie traktują mojej funkcji poważnie. Tez się z tym spotykacie?
Mnie nie traktują poważnie ze względu na mój młody wiek, mimo ze mam 28 wyglądam na 18. Jako kobieta powinnam sie z tego cieszyc :p ale w sytuacjach wizytowych u rodzin jest to dla mnie utrudnienie. Nie mam jeszcze swoich dzieci, wiec r.z stwierdzają, że co ja moge wiedziec o jakiejś sytuacji wziązanej z ich podopiecznym...
motylek222 masz swoje rodziny baaardzo daleko
A te 40 km to juz w obie strony czy w jedna??
Ja do swojej najdalszej mam 15km więc juz sie nie będe nas soba użalać
motylek222 masz swoje rodziny baaardzo daleko

Ja do swojej najdalszej mam 15km więc juz sie nie będe nas soba użalać

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Aniaa w jedną stronę około 40km niestety
To mamy podobne problemy, jestem jeszcze młodsza od Ciebie i także nie mam swoich dzieci, a nawet nie jestem mężatką. Najstarszy mój podopieczny jest tylko dwa lata ode mnie młodszy, więc możesz sobie wyobrazić nasze relacje... Porażka. Cieszę się z tej pracy, ale z perspektywy czasu wydaje mi się, że koordynatorzy powinni być starsi i mieć już swoje rodziny, to by ułatwiło relacje z rodzinami i wychowankami. A tak... Tak jak napisałaś "co ja mogę wiedzieć o wychowaniu"...

Oprócz koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Decyzja czy informacja
studia II stopnia dla koordynatora RPZ
Pełnoletni wychowanek a rozwiązanie rodziny
500+
Dochodzenie świadczeń alimentacyjnych przez kierownika PCPR
piecza zastępcza dla 5 dzieci
Opłata za pobyt dziecka w POW od matki przebywającej w POW
uszmodzielnienie z RZ czy z MOW???
Alimentacja na rzecz dziecka
Ewidencja Godzin Wsparcia
Rodzina pomocowa decyzje na swiadczenia dla dzieci
pełnoletnia wychowanka a dochód za staż
Windykacja egzekucja biologiczni
PILNE ! ODBIÓR DZIECKA
Wyjazd rodziny zastępczej za granicę na stałe.
Wyprawka pieniezna na usamodzielnienie