koordynator rodzinnej pieczy zastępczej
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: koordynator rodzinnej pieczy zastępczej
Sukces....Właśnie otrzymaliśmy wiadomość, że Sędzia przychylił się do naszego wniosku. Rodzice biologiczni odzyskali pełnię władzy rodzicielskiej.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: RZ
- Kontakt:
A czy istnieje jakaś podstawa prawna regulujaca, to czy rodzic biologiczny może czy nie może mieszkać z rodziną zastepcza? Pytam bo mam podobny przypadek matka planuje wprowadzić się do domu rodziny zastępczej ale z osobnym wejściem. Wiem logiczne, ze ja nie wyrażę zgody, mieszkali by przez ścianę, ale czy jest jakiś Art.?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czy w sytuacji gdy w rodzinie zastępczej doszło do przemocy na dziecku, od razu wnioskujecie o rozwiazanie rodziny zastępczej, informujecie sąd, czy po rozmowie dajecie rodzinie szansę?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czy w sytuacji gdy w rodzinie zastępczej doszło do przemocy na dziecku, od razu wnioskujecie o rozwiazanie rodziny zastępczej, informujecie sąd, czy po rozmowie dajecie rodzinie szansę?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Na początek Informacja do Sądu i negatywna ocena rodziny. po pół roku kolejna ocena, jeśli negatywna to rozwiązanie RZ.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Podpowiedzcie proszę co w sytuacji gdy protokół z zespołu na, którym nie było rodziny zastępczej mówi o braku zasadności pobytu w rodzinie zastępczej i rodzina zastepcza nie chce go podpisać i nie zgadza się z nim? Od oceny rodziny, rodzina może się odwołać...A jak w tym przypadku?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Po ocenie wysyłasz informacje do Sądu razem z wnioskiem dotyczącym np. powrotu dziecka do rodzica biologicznego. Sędzia to zweryfikuje. rodzice zastępczą powiadomcie tylko, że taki wniosek pójdzie do sądu. będą się wypowiadać na sali rozpraw jak chcą.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Sprzedaż kredytów
- Kontakt:
Ile razy w miesiącu musi przychodzic koordynator rodzin zastępczych do rodziny zastępczej?
Czy koordynator może nachodzić rodzinę zastępczą niezapowiadając się w godzinach porannych 7,30 do 9? Rodzina opiekuje się 16 letnią dziewczynką, mają też własne dziecko 9 miesięczne.
Była próba rozmowy z koordynatorem, prośba o szacunek do czasu. Odpowiedź była jedna, że mają prawo być od 7.30 do 22.
Z tego co wiem nie da się dogadać z koordynatorem. Czytałam też ustawę, z której nie wynyika, że koordynator ma taki obowiązek.
Mam pytanie można to gdzieś dalej zgłosić czy lepiej nie walczyć z tym a pogodzić się z sytuacja? Jak to prawnie wygląda?
Czy koordynator może nachodzić rodzinę zastępczą niezapowiadając się w godzinach porannych 7,30 do 9? Rodzina opiekuje się 16 letnią dziewczynką, mają też własne dziecko 9 miesięczne.
Była próba rozmowy z koordynatorem, prośba o szacunek do czasu. Odpowiedź była jedna, że mają prawo być od 7.30 do 22.
Z tego co wiem nie da się dogadać z koordynatorem. Czytałam też ustawę, z której nie wynyika, że koordynator ma taki obowiązek.
Mam pytanie można to gdzieś dalej zgłosić czy lepiej nie walczyć z tym a pogodzić się z sytuacja? Jak to prawnie wygląda?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U nas jest zasada, że umawiamy się na wizyty kilka dni wcześniej. Wynika to z faktu, że koordynator ma pomagać i wspierać a nie kontrolować. Przecież takie niezapowiadane "naloty" kojarzą się z kontrolą i korzystają z nich pracownicy socjalni, kuratorzy i asystenci. Zawsze dochodzę do kompromisu z moimi rodzinami co do daty i godziny spotkania. ja jako koordynator szanuje codzienne obowiązki i plany rodzin zastępczych, a oni dostosowują się do moich planów i terminów. Ja na razie mam mało "problemowe" rodziny tak więc wizyty odbywają się co 4-8 tygodni. Niezapowiedzianie to bym może przyszła do rodziny jakbym miała jakieś niepokojące sygnały lub przeczucie.
-
- Praktykant
- Kontakt:
W sumie rodzina zastępcza przed rozpoczęciem współpracy z koordynatorem podpisuje oświadczenie, że na taka współpracę się godzi...agab masz szczęście, że masz spokojne i pewne rodziny których nie musisz kontrolować, chciałabym takie:) niestety nie zawsze tak jest, w grę wchodzi często m.in podejrzenie nadużywania alkoholu itd. więc kontrola musi być.
A tak w innej sprawie, wiecie jak wygląda procedura umieszczenia dziecka z rodziny zastępczej do placówki opiekuńczo-wychowawczej? Czy opiekun prawny (rodzina zastępcza) kierując do MOS musi również zgłosić sprawę do sądu, czy postępować jak rodziny biologiczne bez ingerencji sądu...i ostatnia kwestia co robicie z rodzicami którzy nie płacą alimentów? wysyłacie wnioski sami do sądu?
A tak w innej sprawie, wiecie jak wygląda procedura umieszczenia dziecka z rodziny zastępczej do placówki opiekuńczo-wychowawczej? Czy opiekun prawny (rodzina zastępcza) kierując do MOS musi również zgłosić sprawę do sądu, czy postępować jak rodziny biologiczne bez ingerencji sądu...i ostatnia kwestia co robicie z rodzicami którzy nie płacą alimentów? wysyłacie wnioski sami do sądu?
Oprócz koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Decyzja czy informacja
studia II stopnia dla koordynatora RPZ
Pełnoletni wychowanek a rozwiązanie rodziny
500+
Dochodzenie świadczeń alimentacyjnych przez kierownika PCPR
piecza zastępcza dla 5 dzieci
Opłata za pobyt dziecka w POW od matki przebywającej w POW
uszmodzielnienie z RZ czy z MOW???
Alimentacja na rzecz dziecka
Ewidencja Godzin Wsparcia
Rodzina pomocowa decyzje na swiadczenia dla dzieci
pełnoletnia wychowanka a dochód za staż
Windykacja egzekucja biologiczni
PILNE ! ODBIÓR DZIECKA
Wyjazd rodziny zastępczej za granicę na stałe.
Wyprawka pieniezna na usamodzielnienie