Korekta bonu
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Korekta bonu
Wnioskodawca wniósł o korektę bonu energetycznego w dniu 21-11-2024, w dniu 19.11. 2024 roku otrzymał wypłatę bonu energetycznego w podstawowej wysokości, natomiast w dniu 20.11.2024 dokonał korekty wpisu do CEEB , że ma pompę ciepła. Czy mogę mu przyznać korektę bonu i dopłacić teraz?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Korekta bonu
A kiedy pompa została zainstalowana?
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Pompa zainstalowana ponad rok temu, tylko brak zgłoszenia w CEEB.
-
- Referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Nie spełnia warunków do przyznania podwyższonej kwoty
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR/ŚR/FA
- Kontakt:
MÓJ PRZYPADEK:
Wnioskodawca (roszczeniowy w każdej sprawie) złożył wniosek o korektę wysokości bonu energetycznego ponieważ otrzymał wypłatę bonu energetycznego w podstawowej wysokości. W dniu złożenia wniosku o bon, złożona została również NOWA deklaracja dotycząca źródeł ciepła, w której wykazano ogrzewanie elektryczne (funkcja ogrzewania oraz cieplej wody). Na poprzednich deklaracjach (a było ich już 3 sztuki) wykazywano m.in. kominek/koza, kocioł gazowy, ogrzewanie elektryczne (jedynie ciepła woda).
Odmowa czy przyznanie podwyższenia? Czy zgłoszone źródło ciepła (ogrzewanie elektryczne) po 1 kwietnia 2024r. powinnam traktować jako zgłoszone w CEEB po raz pierwszy (?), tym samym popełniłam błąd przy rozpatrzeniu pierwotnego wniosku? Czy wezwać wnioskodawcę do przedstawienia protokołu odbioru/uruchomienia ogrzewania elektrycznego i jeśli źródło ciepła uruchomione zostało po 1 kwietnia 2024r. to bon podwyższony nie przysługuje a jeśli przed tą datą to przyznać podwyższony?
Wnioskodawca (roszczeniowy w każdej sprawie) złożył wniosek o korektę wysokości bonu energetycznego ponieważ otrzymał wypłatę bonu energetycznego w podstawowej wysokości. W dniu złożenia wniosku o bon, złożona została również NOWA deklaracja dotycząca źródeł ciepła, w której wykazano ogrzewanie elektryczne (funkcja ogrzewania oraz cieplej wody). Na poprzednich deklaracjach (a było ich już 3 sztuki) wykazywano m.in. kominek/koza, kocioł gazowy, ogrzewanie elektryczne (jedynie ciepła woda).
Odmowa czy przyznanie podwyższenia? Czy zgłoszone źródło ciepła (ogrzewanie elektryczne) po 1 kwietnia 2024r. powinnam traktować jako zgłoszone w CEEB po raz pierwszy (?), tym samym popełniłam błąd przy rozpatrzeniu pierwotnego wniosku? Czy wezwać wnioskodawcę do przedstawienia protokołu odbioru/uruchomienia ogrzewania elektrycznego i jeśli źródło ciepła uruchomione zostało po 1 kwietnia 2024r. to bon podwyższony nie przysługuje a jeśli przed tą datą to przyznać podwyższony?
-
- Referent
- Kontakt:
jeśli zgłoszenie do CEEB nastąpiło po 1 kwietnia to podwyższony bon będzie przysługiwał tylko wtedy gdy złożenie deklaracji do CEEB nastąpiło w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR/ŚR/FA
- Kontakt:
Dzięki. Na co mogę się powołać?
Doczytałam w LEXie przed chwilą, że :
"Jak wskazuje Ministerstwo Klimatu i Środowiska w "Poradniku dla samorządów dotyczącym wypłaty bonu energetycznego":
"O bon energetyczny w podwyższonej kwocie (zgodnie z obowiązującym brzmieniem art. 2 ust. 8 ustawy) może ubiegać się gospodarstwo domowe spełniające jednocześnie następujące przesłanki:
1) korzysta z jednego z wymienionych we wniosku źródeł ogrzewania zasilanych energią elektryczną;
2) wskazane przez niego źródło jest głównym źródłem ogrzewania;
3) wskazane źródło ogrzewania zostało wpisane lub zgłoszone do CEEB do dnia 1 kwietnia br. bądź po tym dniu, w przypadku nowouruchomionego źródła ciepła – w tym przypadku czas na zgłoszenie do bazy CEEB wynosi 14 dni.
Właściciel lub zarządca budynku, w którym źródła ciepła zostały uruchomione miał czas do 30 czerwca 2022 r. na ich zgłoszenie do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków. W przypadku nowouruchomionego źródła ciepła, czas na zgłoszenie do bazy CEEB wynosi 14 dni."
Doczytałam w LEXie przed chwilą, że :
"Jak wskazuje Ministerstwo Klimatu i Środowiska w "Poradniku dla samorządów dotyczącym wypłaty bonu energetycznego":
"O bon energetyczny w podwyższonej kwocie (zgodnie z obowiązującym brzmieniem art. 2 ust. 8 ustawy) może ubiegać się gospodarstwo domowe spełniające jednocześnie następujące przesłanki:
1) korzysta z jednego z wymienionych we wniosku źródeł ogrzewania zasilanych energią elektryczną;
2) wskazane przez niego źródło jest głównym źródłem ogrzewania;
3) wskazane źródło ogrzewania zostało wpisane lub zgłoszone do CEEB do dnia 1 kwietnia br. bądź po tym dniu, w przypadku nowouruchomionego źródła ciepła – w tym przypadku czas na zgłoszenie do bazy CEEB wynosi 14 dni.
Właściciel lub zarządca budynku, w którym źródła ciepła zostały uruchomione miał czas do 30 czerwca 2022 r. na ich zgłoszenie do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków. W przypadku nowouruchomionego źródła ciepła, czas na zgłoszenie do bazy CEEB wynosi 14 dni."
-
- Referent
- Kontakt:
powołać się trzeba na przepisy ustawy o bonie i ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów....
Mówi o tym art. 2 ust. 9 ustawy o bonie...
Mówi o tym art. 2 ust. 9 ustawy o bonie...
Oprócz Korekta bonu - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
CZYSTE POWIETRZE - Tom i inni pomóżcie pliss
czyczy mamy jeszcze dostęp do skarbówki za 2020 r. w empatii?
wpływ wniosku 6 listopada
przedłużenie bonu energetycznego
śmierć wnioskodawcy - członek gospodarstwa domowego chce wypłaty
ALIMENTY
Skład gospodarswa domowego - mąż za granicą
Czyste powietrze pozostawienie żądania bez rozpatrzenia czy postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia?
Brak odpowiedzi z ZUS OK-Wudy "13 i 14"
bon - odwołanie
Renta rodzinna - nie rozliczana
Dodatek gazowy.
Obywatel Niemiec - bon
bon - bez ubezpieczenia i bez dochodu
Czyste Powietrze- pomóżcie
skład gospodarstwa/ alimenty