Czyste Powietrze- pomóżcie

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
ewelina123
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Czyste Powietrze- pomóżcie

Post autor: ewelina123 »

Pani chce zaświadczenie do Czystego Powietrza, że pobiera od nas świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Czy takie zaświadczenie podlega opłacie? Jak Wy robicie?
zombi
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: Czyste Powietrze- pomóżcie

Post autor: zombi »

ewelina123 pisze: 13 lis 2024, 14:39 Pani chce zaświadczenie do Czystego Powietrza, że pobiera od nas świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Czy takie zaświadczenie podlega opłacie? Jak Wy robicie?
Nie podlega opłacie, wydajemy u nas różne zaświadczenia o pobieraniu i niepobieraniu sr, fa i ewentualnie że nie korzysta z pomocy społecznej.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

art.2 ust.1 pkt9 ustawy o opłacie skarbowej, Nie podlega opłacie skarbowej: wydanie zaświadczenia, o którym mowa w art. 411 ust. 10g ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2022 r. poz. 2556 i 2687 oraz z 2023 r. poz. 877, 1506, 1688 i 1719), wymaganego do uzyskania dofinansowania z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej lub wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej.
zombi
Referent
Kontakt:

Szarak pisze: 15 lis 2024, 9:56 art.2 ust.1 pkt9 ustawy o opłacie skarbowej, Nie podlega opłacie skarbowej: wydanie zaświadczenia, o którym mowa w art. 411 ust. 10g ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2022 r. poz. 2556 i 2687 oraz z 2023 r. poz. 877, 1506, 1688 i 1719), wymaganego do uzyskania dofinansowania z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej lub wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej.
Ja myślałam, ze Pani chodzi o zaswiadczenie dotyczące świadczenia pielęgnacyjnego, które chce dołaczyc do wniosku o czyste powietrze, a nie samo zaświadczenie do czystego powietrza. Ale ono też nie podlega opłacie skarbowej. Opłacie skarbowej podlega natomiast udzielenie pełnomocnictwa jak ktoś np. zleca odbiór takiego zaświadczenia osobie trzeciej.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

@zombi
1.Moja wina ja nie doczytałem.
2.Od zaświadczenia o pobieraniu ŚP do CP nie wołałbym opłaty skarbowej ale wołałbym o podanie przepisu prawa do tego albo dokument z funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej, że zobowiązał do dostarczenia takiego dokumentu.
3. Nie zgadzam się, że opłata skarbowa jest od pełnomocnictwa dla osoby trzeciej tylko do obioru zaświadczenia.
zombi
Referent
Kontakt:

Szarak pisze: 15 lis 2024, 11:31 @zombi
1.Moja wina ja nie doczytałem.
2.Od zaświadczenia o pobieraniu ŚP do CP nie wołałbym opłaty skarbowej ale wołałbym o podanie przepisu prawa do tego albo dokument z funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej, że zobowiązał do dostarczenia takiego dokumentu.
3. Nie zgadzam się, że opłata skarbowa jest od pełnomocnictwa dla osoby trzeciej tylko do obioru zaświadczenia.
No tak napisałam właśnie, ze pełnomocnictwo do odbioru zaświadczenia
ODPOWIEDZ