korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne

Post autor: mania0m0 »

Czy na podstawie pisma z ZUSu, w którym jest napisane ile dana osoba ma okresów składkowych i nieskładkowych na dzień wpłynięcia mojego wniosku (np. 22.01.2018 r.) do ZUS można zrobić korektę od 1 października 2017 roku, jeśli z obliczeń wynika, że ta osoba na dzień 1 października uzyskała 20 lat łącznie okresów składkowych i nieskładkowych?
Czy powinnam uzyskać z ZUSu pismo, w którym jasno będzie napisane, że na dzień 1 października 2017 roku dana osoba uzyskała niezbędny okres ubezpieczenia (20 lat)?
Mowa cały czas o osobach pobierających świadczenie pielęgnacyjne/ZDO/SZO, za których składkę na ubezpieczenie emerytalne i rentowe opłaca burmistrz.

Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Monika111
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość, DE, DM, KDR, Kadry
Kontakt:

Re: korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacy

Post autor: Monika111 »

ja żądałabym pisma, że na ten konkretny dzień uzyskała niezbędny okres. Bo ZUS może sobie coś przeliczyć i wyjdzie różnica np. jednego dnia i znowu będą korekty
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Re: korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacy

Post autor: mgops7 »

ja miałam taką sytuację, że na podstawie pisma z zusu, po doliczeniu brakującego okresu (zaokrągliłam nawet do miesiąca czasu)wyrejestrowałam dana osobę ze składek; jednocześnie poszło pismo z prośbą o kolejną weryfikację i się okazało, że jeszcze tej osobie brakuje kilku dni,..więc nie wiem jak to u nich jest, że za każdym razem rżnie wychodzi, dlatego my po każdym wyrejestrowaniu wysyłamy do zusu zapytanie czy na dzień wyrejestrowania ma ta osoba wymagany okres;
ODPOWIEDZ