Czy na podstawie pisma z ZUSu, w którym jest napisane ile dana osoba ma okresów składkowych i nieskładkowych na dzień wpłynięcia mojego wniosku (np. 22.01.2018 r.) do ZUS można zrobić korektę od 1 października 2017 roku, jeśli z obliczeń wynika, że ta osoba na dzień 1 października uzyskała 20 lat łącznie okresów składkowych i nieskładkowych?
Czy powinnam uzyskać z ZUSu pismo, w którym jasno będzie napisane, że na dzień 1 października 2017 roku dana osoba uzyskała niezbędny okres ubezpieczenia (20 lat)?
Mowa cały czas o osobach pobierających świadczenie pielęgnacyjne/ZDO/SZO, za których składkę na ubezpieczenie emerytalne i rentowe opłaca burmistrz.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowością OPS
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowość, DE, DM, KDR, Kadry
- Kontakt:
Re: korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacy
ja żądałabym pisma, że na ten konkretny dzień uzyskała niezbędny okres. Bo ZUS może sobie coś przeliczyć i wyjdzie różnica np. jednego dnia i znowu będą korekty
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
Re: korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacy
ja miałam taką sytuację, że na podstawie pisma z zusu, po doliczeniu brakującego okresu (zaokrągliłam nawet do miesiąca czasu)wyrejestrowałam dana osobę ze składek; jednocześnie poszło pismo z prośbą o kolejną weryfikację i się okazało, że jeszcze tej osobie brakuje kilku dni,..więc nie wiem jak to u nich jest, że za każdym razem rżnie wychodzi, dlatego my po każdym wyrejestrowaniu wysyłamy do zusu zapytanie czy na dzień wyrejestrowania ma ta osoba wymagany okres;
Oprócz korekta ZUS od osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne - Kadry przeczytaj również:
umowa o pracę po odbyciu prac interwencyjnych
zwrot za okulary dla pracowników socjalnych
2 dni opieki nad dzieckiem zdrowym
swiadectwo pracy prosze o pomoc
praca za granicą a staż pracy
jaka klasyfikacja - certyfikat i karta
urlop bezpłatny a dodatek za wysługę lat
Urlop dodatkowy - dni czy godziny
umowa na zastepstwo a dodatkowe wynagrodzenie roczne
Koszty pracodawcy przy wynagrodzeniu
Szukam szkolenia pod tytułem "Kadry i płace". Może ktoś pole
Ekwiwalent za pranie odzieży roboczej