korekty dok. zus
korekty dok. zus
w związku z kordynacją zabezpieczenia społecznego - kobiecie wstrzymano św. pielęgnacyjne wraz z składkami zus od listopada 2013 r. W związku z powyższym za listopad 2013, grudzień i styczeń 2014 raporty były z 0. W lutym 2014 r. ostatecznie wstrzymano świadczenie z datą 04.11.2013 r. w związku z czym zapłaciłam za 3 dni listopada 2013 r. i zrobiłam korektę za listopad 2013 r. , wyrejestrowałam z datą 4 listopada 2014 r.
Teraz w marcu ROPS przesyła decyzję przyznającą od dnia 4 listopada 2013 r. od nowa świadczenie i oczywiście skladki emerytalno-rentowe też. Pytanie jak prawidłowo postąpic z korektami dokumentów, żebym nie namieszałam w zus- może ktoś miał podobny przypadek. Jedno wiem że na nowo powinnam zgłosic z datą 04 listopada 2013 r. I co dalej z korektami - czy jeszcze raz robic z rerówkami? za listopad, grudzień, styczeń?
A za luty,marzec z 0 w kwietniu zapłacic za XI,XII,I,II,III i IV
Teraz w marcu ROPS przesyła decyzję przyznającą od dnia 4 listopada 2013 r. od nowa świadczenie i oczywiście skladki emerytalno-rentowe też. Pytanie jak prawidłowo postąpic z korektami dokumentów, żebym nie namieszałam w zus- może ktoś miał podobny przypadek. Jedno wiem że na nowo powinnam zgłosic z datą 04 listopada 2013 r. I co dalej z korektami - czy jeszcze raz robic z rerówkami? za listopad, grudzień, styczeń?
A za luty,marzec z 0 w kwietniu zapłacic za XI,XII,I,II,III i IV
Re: korekty dok. zus
nie miałam takiego przypadku ale uważam, że powinnaś zarejestrować tak jak myślisz z datą 04 listopada. Jeżeli zapłaciłaś za 3 dni listopada to powinnaś listopad wykazać z tamtą podstawą - grudzień, styczeń, luty, marzec - z zerówkami a w kwietniu wyrównać od 04 listopada do kwietnia.
Może jeszcze ktoś się wypowie bo nie jestem do końca pewna co do listopada
Może jeszcze ktoś się wypowie bo nie jestem do końca pewna co do listopada
dzwoniłam do zus i potwierdziła Pani, że zarejestrowac z datą 04 listopada 2013 r. Następnie zrobic korekty listopad -0, grudzień 0, styczeń 0, luty w którym nadpłaciłamza 3 dni listopada wykazac z tą kwotą i następnie marzec 0, a w kwietniu już z całą kwotą nadpłacic. Trochę mam wątpliwości z tym lutym? Co ty na to Anka?
zrozumiałam, że w lutym zapłaciłaś za trzy dni listopada ale to za listopad wykazałaś składki w raporcie a nie za luty, dlatego nie rozumiem dlaczego luty nie z zerówką
te składki wykazałam w raportach w lutym wtedy kiedy były faktycznie zapłacone, a nie w listopadzie chociaż dotyczyły 3 dni listopada
zgłaszasz kobietę od 4.11.2013
robisz korekty od listopada do stycznia z zerami, za luty z kwotą faktycznie wypłaconą i kwotą zapłaconej składki
jeżeli w marcu nadpłacisz jej świadczenie to w marcu wykazujesz całą nadpłatę i odprowadzasz składki w prawidłowej kwocie
robisz korekty od listopada do stycznia z zerami, za luty z kwotą faktycznie wypłaconą i kwotą zapłaconej składki
jeżeli w marcu nadpłacisz jej świadczenie to w marcu wykazujesz całą nadpłatę i odprowadzasz składki w prawidłowej kwocie
Robię te korekty i mm jeszcze jedno pytanie w lutym wysłac DRA 52 z kwotami plus RCA 52 z tą daną osobą i tą kwotą która była zaplacona za 3 dni listopada czy tylko samą DRA z 52. Bo to tak jakbym powtarzała to RCA
Oprócz korekty dok. zus - Księgowość przeczytaj również:
Jeszcze raz problem z klasyfikacją
Wydatki strukturalne
Potrącenia z list zasiłków
SALDO
termin zaksięgowania decyzji
obliczanie 3% dotacji z rozdz. 85212
symbol 4990
nienaleznie pobrane swiadczenia rodzzinne
jak liczyc dni
FA konto 222 a RB 27S
Zestawienie znian funduszu jednostki