korekty dok. zus

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
~v

korekty dok. zus

Post autor: ~v »

w związku z kordynacją zabezpieczenia społecznego - kobiecie wstrzymano św. pielęgnacyjne wraz z składkami zus od listopada 2013 r. W związku z powyższym za listopad 2013, grudzień i styczeń 2014 raporty były z 0. W lutym 2014 r. ostatecznie wstrzymano świadczenie z datą 04.11.2013 r. w związku z czym zapłaciłam za 3 dni listopada 2013 r. i zrobiłam korektę za listopad 2013 r. , wyrejestrowałam z datą 4 listopada 2014 r.
Teraz w marcu ROPS przesyła decyzję przyznającą od dnia 4 listopada 2013 r. od nowa świadczenie i oczywiście skladki emerytalno-rentowe też. Pytanie jak prawidłowo postąpic z korektami dokumentów, żebym nie namieszałam w zus- może ktoś miał podobny przypadek. Jedno wiem że na nowo powinnam zgłosic z datą 04 listopada 2013 r. I co dalej z korektami - czy jeszcze raz robic z rerówkami? za listopad, grudzień, styczeń?
A za luty,marzec z 0 w kwietniu zapłacic za XI,XII,I,II,III i IV
~v

Re: korekty dok. zus

może ktoś miał podobny przypadek?
~Anka

Post autor: ~Anka »

nie miałam takiego przypadku ale uważam, że powinnaś zarejestrować tak jak myślisz z datą 04 listopada. Jeżeli zapłaciłaś za 3 dni listopada to powinnaś listopad wykazać z tamtą podstawą - grudzień, styczeń, luty, marzec - z zerówkami a w kwietniu wyrównać od 04 listopada do kwietnia.
Może jeszcze ktoś się wypowie bo nie jestem do końca pewna co do listopada
~v

dzwoniłam do zus i potwierdziła Pani, że zarejestrowac z datą 04 listopada 2013 r. Następnie zrobic korekty listopad -0, grudzień 0, styczeń 0, luty w którym nadpłaciłamza 3 dni listopada wykazac z tą kwotą i następnie marzec 0, a w kwietniu już z całą kwotą nadpłacic. Trochę mam wątpliwości z tym lutym? Co ty na to Anka?
~Anka

Post autor: ~Anka »

zrozumiałam, że w lutym zapłaciłaś za trzy dni listopada ale to za listopad wykazałaś składki w raporcie a nie za luty, dlatego nie rozumiem dlaczego luty nie z zerówką
~v

te składki wykazałam w raportach w lutym wtedy kiedy były faktycznie zapłacone, a nie w listopadzie chociaż dotyczyły 3 dni listopada
~Karola

Post autor: ~Karola »

zgłaszasz kobietę od 4.11.2013

robisz korekty od listopada do stycznia z zerami, za luty z kwotą faktycznie wypłaconą i kwotą zapłaconej składki

jeżeli w marcu nadpłacisz jej świadczenie to w marcu wykazujesz całą nadpłatę i odprowadzasz składki w prawidłowej kwocie
~v

Dzięki, czyli tak jak kazali w zus.
~v

Robię te korekty i mm jeszcze jedno pytanie w lutym wysłac DRA 52 z kwotami plus RCA 52 z tą daną osobą i tą kwotą która była zaplacona za 3 dni listopada czy tylko samą DRA z 52. Bo to tak jakbym powtarzała to RCA
ODPOWIEDZ