korepetycje - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 6 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 05 mar 2014, 0:12

Mam większość , oprócz 1 ale dziękuje :)
~pomoc

Napisano: 05 mar 2014, 0:16

Ankieta wśród klientów nie zbada tego, co cię interesuje. Klienci zawsze powiedzą, że przydałoby się więcej zasiłków ;) a fakt jest taki, że więcej zasiłków wzmaga bierność. To zły trop.
~betta

Napisano: 05 mar 2014, 0:18

Racja ;/ Nie mam pomysłu wcale na to ;/ . Ale przedstawię mu Betta to co mi napisałaś i zobaczę co powie
~pomoc

Napisano: 05 mar 2014, 0:20

Betta też ma rację. Warto się przyjrzeć samym mopsom a nie tylko potrzebom klientów: czy nie mają za mało socjalnych, czy mają asystentów, opracowane plany na kilka lat do przodu (strategie) itp.

Czasem wszak kasy jest dużo ale ma miejsce złe gospodarowanie nią.
~Adam

Napisano: 05 mar 2014, 0:34

Na stronie Ministerstwa Finansów są jeszcze wskaźniki dochodów gmin i powiatów. Zrób z tego punkt wyjściowy - porównaj wskaźnik dochodów ze wskaźnikami podobnych ludnościowo gmin tego samego województwa.
Potem sprawdź na stronach tych gmin ich uchwały budżetowe - ile każda z nich przeznacza na pomoc społeczną.
Potem możesz porównać to, co da się znaleźć - co roku każdy ośrodek składa sprawozdanie do rady gminy (powinny być załącznikiem do uchwał mniej więcej w okolicach od marca do maja) - tam możesz przeanalizować liczby korzystających w ramach podanych przez ciebie problemów (bezdomność, bezrobocie, ubóstwo). Z samego porównania może wyjść ciekawy wniosek. Potem już skup się na konkretnej gminie, którą opisujesz.
~betta

Napisano: 05 mar 2014, 0:36

Tak można dojść do przekrętów w państwowych instytucjach:D
~Adam

Napisano: 05 mar 2014, 0:49

Okej. Jutro do niego pójdę i mu przedstawię. Dziękuję bardzo za pomoc i jutro dam znać co on powiedział na ten temat.

Dziękuje ! :)
~pomoc

Napisano: 05 mar 2014, 0:51

Przekrętów? Wątpię. Ale dysproporcje można uchwycić, jeśli są. Nie są to jednak proste porównania, gminy mogą być bardziej lub mniej zadłużone, a to się przekłada na poziom finansowania zadań. Myślę, że lepiej się nie silić na analizy, bo głupoty można nawymyślać. Wystarczy pokazać liczby, to przemówi do finansisty. Przy okazji pokaże, że student zapoznał się z finansową stroną rzeczywistości pomocowej.
~betta

Napisano: 11 mar 2014, 15:51

Witam

Niestety z promotorem nie udało mi się skontaktować a w czwartek mam mu \"coś\" wysłać. Więc jakbym zrobiła rozdział 4 o skuteczności pomocy społecznej w gminie.

1) zrobiłam środki wydane na problemy społeczne które badam w okresie badanym (czyli 5 lat) i liczba osób korzystających .

2) Zrobiłam korelacje wskaźników

3) Zrobię to co Betta radziła czyli wskaźniki

- liczba prac socjalnych na liczbę osób w gminie
- liczba placówek na terenie gminy czyli infrastruktura
- wysokość środków gmin na zadania własne oraz zlecone - ile wydaja na pomoc. Zrobię tutaj porównanie środków na pomoc każdego roku i ile osób korzystało i czy wskaźnik się zwiększył czy nie
- czy gmina zatrudnia Asystenta rodziny i czy sama go finansuje

4) Zrobiłabym właśnie to porównanie gminy Bytów z gminą o podobnej ludności z tego samego województwa
- ilość środków na projekty systemowe

5) myślałam jednak o ankiecie którą bym przygotowała i rozdawała w ośrodku ponieważ promotora \"mówił\" żeby zająć się korzystającymi z pomocy społecznej.

Co myślicie?

Pozdrawiam.

~pomoc

Napisano: 11 mar 2014, 16:37

z tych ankiet to wyjdzie ci jedno że za mało dostają
ale będzie ci najłatwiej opracować ja pozatym jeśli pisałaś że to już koniec pisania to mam wrazenie ze po tym wszystkim twoja praca :\"do góry nogami\"
~=

Strona 6 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x