Koszty pobytu - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 lis 2021, 15:55

Dzień dobry

Czy księgowość domu opieki może potrącać jakiekolwiek opłaty z pozostałych 30% emerytury na poczet opłat pobytu?
Moja matka przebywa w domu opieki. Do księgowości DPS spływa "reszta" emerytury (te 30%), jako że ZUS potrąca te 70% jako opłatę za pobyt w DPS. Teoretycznie, te 30% jest do dyspozycji, na leki, ewentualne zakupy.
Zwróciłem się do DPS o wyliczenie pozostałej kwoty (30%) za okres pobytu (będzie już 13 miesięcy), która powinna pozostać do dyspozycji mojej matki. Oczywiście po potrąceniu kosztów leków, drobnych zakupów.
I tu pojawia się ogromna nieścisłość. Pozostała kwota, ok. 2500 zł, nie stanowi nawet sumy "trzynastej" i "czternastej" emerytury. Pracownik socjalny argumentuje, że księgowość potrącała pozostałe pieniądze na poczet dopłat za pobyt. Uśredniając te 30%, to jest 300 zł, razy 13 miesięcy otrzymujemy 4 tys. złotych, których nie ma.Matka nie przyjmuje żadnych istotnych leków. Regularnie dostarczam jej paczki z drobiazgami, więc nie mogła pobrać tych pieniędzy na poczet zakupów, leczenia.

Czy księgowość DPS może tak rozdysponować taką kwotę?
Chciałbym znać wstępnie scenariusze, ponieważ pracownik nakłania mnie do osobistej wizyty w celu wyjaśnienia sytuacji.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Łukasz R.
Lucas
Praktykant
Od: 01 kwie 2021, 18:15
Zajmuję się: gość

Napisano: 18 lis 2021, 9:02

Dzień dobry, niech Pan poprosi o szczegółowe rozliczenie środków finansowych za dany okres. Ja raz na rok robię roczne rozliczenie, albo "na życzenie" w przypadku kiedy mieszkaniec bądź rodzina potrzebuje. Zdarza się, że gdy występują niedopłaty na pobycie to się korzysta z tych 30 % (najczęściej jest to wtedy gdy np. kiedy mieszkaniec zamieszka w DPS, a emerytura była wcześniej przed przyjęciem do DPS i została wydana przed zamieszkaniem i fizycznie mieszkaniec nie ma pieniędzy, żeby zapłacić za pierwszy miesiąc pobytu, a kolejna emerytura przyjdzie dopiero w kolejnym miesiącu. Wówczas powstaje niedopłata za miesiąc w którym zamieszkał i jest ona stopniowo pokrywana z kolejnych świadczeń. Może to trwać kilka miesięcy w zależności od kwoty odpłatności).
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Napisano: 18 lis 2021, 13:43

Dzień dobry

Dziękuję za odpowiedź.
Lucas
Praktykant

Napisano: 24 lis 2021, 20:42

gsps pisze:
18 lis 2021, 9:02
Zdarza się, że gdy występują niedopłaty na pobycie to się korzysta z tych 30 %.
Dzień dobry

A czy może księgowa korzystać z tych 30% na poczet aktualnych dopłat za pobyt? W sensie np. dopłaty za miesięczny pobyt, w momencie gdy ZUS już potrąca te 70% na poczet opłaty za pobyt?

Z góry dziękuję
Łukasz
Lucas
Praktykant

Napisano: 25 lis 2021, 12:00

Prawda jest taka, że ZUS wg swoich przepisów nie może potrącać 70% , czyli tak jak mówi nasza ustawa. Potrącają mniej, tj. nie więcej niż 65% świadczenia. Zatem powstaje niedopłata, którą zazwyczaj dpsy wyrównują z pozostałych dochodów mieszkańca raz na kilka miesięcy, a to już robi się większa kwota i w tej sprawie może właśnie o to chodzi proszę dopytać.
Iza.dps
iza.dps
Praktykant
Od: 22 paź 2019, 13:27
Zajmuję się: Pracuje w DPS sekcja ds. DPS i OW

Napisano: 25 lis 2021, 15:40

Przepisy ZUS mówią, że mogą potrącać max 65%, ale wiem, że przynajmniej na Dolnym Śląsku jakiś czas temu było tak, że można było wysyłać do ZUS listę mieszkańców DPS i wówczas ZUS tylko tym osobom potrącał 70%. Nie sprawdziłam tego w swoim DPS, ponieważ do nas przychodzą pełne emerytury.
Jeśli ZUS potrąca 65 % to do mieszkańca trafia 35 % i wówczas sam musi dopłacić brakujące 5%.
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x