Dzień dobry
Czy księgowość domu opieki może potrącać jakiekolwiek opłaty z pozostałych 30% emerytury na poczet opłat pobytu?
Moja matka przebywa w domu opieki. Do księgowości DPS spływa "reszta" emerytury (te 30%), jako że ZUS potrąca te 70% jako opłatę za pobyt w DPS. Teoretycznie, te 30% jest do dyspozycji, na leki, ewentualne zakupy.
Zwróciłem się do DPS o wyliczenie pozostałej kwoty (30%) za okres pobytu (będzie już 13 miesięcy), która powinna pozostać do dyspozycji mojej matki. Oczywiście po potrąceniu kosztów leków, drobnych zakupów.
I tu pojawia się ogromna nieścisłość. Pozostała kwota, ok. 2500 zł, nie stanowi nawet sumy "trzynastej" i "czternastej" emerytury. Pracownik socjalny argumentuje, że księgowość potrącała pozostałe pieniądze na poczet dopłat za pobyt. Uśredniając te 30%, to jest 300 zł, razy 13 miesięcy otrzymujemy 4 tys. złotych, których nie ma.Matka nie przyjmuje żadnych istotnych leków. Regularnie dostarczam jej paczki z drobiazgami, więc nie mogła pobrać tych pieniędzy na poczet zakupów, leczenia.
Czy księgowość DPS może tak rozdysponować taką kwotę?
Chciałbym znać wstępnie scenariusze, ponieważ pracownik nakłania mnie do osobistej wizyty w celu wyjaśnienia sytuacji.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Łukasz R.