koszty utrzymania lokalu mieszkalnego - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 lip 2021, 12:06

Proszę o pomoc (jestem nowym pracownikiem).
Jakie środki wliczacie a czego nie wliczacie?
energia elektryczna, woda, ścieki, czynsz, odbiór nieczystości stałych i płynnych, gaz, opał, usługi telekomunikacyjne a w nich co np. abonament za telefon ale czyj, telewizję, internet?
w niektórych wnioskach mam Netflix, doładowanie butli gazem (kwota 53 zł, więc podejrzewam, ze tej do kuchni gazowej).
A co z wnioskami rodzin zastępczych, którzy mieszkają w domu rodzinnym i faktury wystawione są np. na rodziców (właścicieli domu jednorodzinnego)?
gosia1982
Stażysta
Od: 16 cze 2020, 14:50
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 01 gru 2021, 16:06

Witaj Gosiu,
czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na swoje pytania?
Jak rozwiązałaś problem dotyczący usług telekomunikacyjnych?
GosiaZ
Praktykant
Od: 02 lip 2021, 11:31
Zajmuję się: PZ

Napisano: 02 gru 2021, 9:39

Też jestem zainteresowana tematem. Mam jeszcze jedno pytanie czy odliczacie dzieci biologiczne jeżeli są w składzie rodziny od zwrotów z kosztów utrzymania lokalu
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 02 gru 2021, 15:24

inspektor123 pisze:Też jestem zainteresowana tematem. Mam jeszcze jedno pytanie czy odliczacie dzieci biologiczne jeżeli są w składzie rodziny od zwrotów z kosztów utrzymania lokalu
Tak, my dzielimy kwotę z rachunku przez liczbę osób zamieszkujących w mieszkaniu/domu i mnożymy przez liczbę osób tworzących RZ, jeśli skład rodziny zastępczej się zmienia to wtedy przeliczamy adekwatnie do liczby dni
GosiaZ
Praktykant
Od: 02 lip 2021, 11:31
Zajmuję się: PZ

Napisano: 09 gru 2021, 16:32

Dziękuje ci. jestem nowa i jeszcze nie bardzo rozumiem te kwestie.
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 09 lut 2022, 13:45

Ja bym Netflixa nie liczyła, u nas tylko jedna rodzina dostaje zwrot za opłaty telewizyjne ale tylko te RTV co Poczta Polska ściąga. Wg. naszej pani prawnik o taki abonament telewizyjny chodziło ustawodawcy.
Zwracamy za jeden abonament telefoniczny stacjonarny jak ktoś ma i komórkowy oraz za internet(przeważnie posiadają stacjonarny, ale jest też rodzina, która jedynie w telefonach ma internet i wybrała do zwrotu jeden najwyższy abonament z internetem), rodzina podaje we wniosku za jaki nr- zawsze jest to ten sam numer.

Ja mam pytanie...czy ma/miał ktoś sytuację, że rodzina prowadziła rodzinę zastępczą ale posiadała także gospodarstwo rolne maliny itp. i jak wtedy byście rozliczali zużycie wody lub prądu dla takiej rodziny jeśli jest jeden licznik poboru na danej posesji.
Czy jakieś oświadczenie trzeba by pobrać i w okresach wiosna-lato zwracać np. 80% kosztów zużycia??
UroczeDziewcze
Praktykant
Od: 07 lis 2019, 15:05
Zajmuję się: Wypłata świadczeń dla rodzin zastępczych.

Napisano: 10 lut 2022, 9:03

u nas kiedyś, dawno temu miała rodzina zastępcza założone podliczniki.
Kasia1234
Praktykant
Od: 03 lis 2016, 20:44
Zajmuję się: świadcznia

Napisano: 10 lut 2022, 15:03

[quote=UroczeDziewcze
Ja mam pytanie...czy ma/miał ktoś sytuację, że rodzina prowadziła rodzinę zastępczą ale posiadała także gospodarstwo rolne maliny itp. i jak wtedy byście rozliczali zużycie wody lub prądu dla takiej rodziny jeśli jest jeden licznik poboru na danej posesji.
Czy jakieś oświadczenie trzeba by pobrać i w okresach wiosna-lato zwracać np. 80% kosztów zużycia??
[/quote]

Jest stosowne rozporządzenie określające normy zużycia wody: "
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody"
i jeśli jest to woda z wodociągu miejskiego czy wiejskiego, liczył bym zużycie wg tych norm z rozporządzenia. Jeśli zaś woda jest z lokalnej studni i czerpana we własnym zakresie przez hydrofor zasilany prądem, to myślę że koszt prądu który zużywa gospodarstwo domowej czy wody używanej w domu jest pomijalny w całości kosztów gospodarstwa. I niech zakładają podliczniki bo im tego nie rozliczycie. Zgodnie z ustawą starosta pokrywa opłaty za energię elektryczną i wodę tylko w lokalu mieszkalnym a nie całym gospodarstwie rolnym czy firmie ....
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x