POMOC NA USAMODZIELNIENIE SIĘ - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 lip 2021, 12:52

Witam ja się chciałam zapytać bo otrzymałam pomoc na usamodzielnienie się jednak podpisując i rozmawiając z panią nikt mi nie powiedział że trzeba się z tego rozliczyć nawet nie miałam tego zawartego w indywidualnym programie usamodzielnienie się jednak jak przyszłam po dwóch miesiącach pani mi kazała się rozliczyć z tego i chciałam się teraz zapytać co ja w takiej kwestii muszę zrobić NIESTETY NIE POSIADAM ŻADNYCH PARAGONÓW JAK BYM MOGŁA SIĘ ROZLICZYĆ
marysia9893
Praktykant
Od: 23 lip 2021, 12:46
Zajmuję się: ps

Napisano: 23 lip 2021, 13:46

Teoretycznie nie masz takiego obowiązku chyba, że masz zapis w decyzji w której przyznano Ci pomoc...Ustawa nie wskazuje takiego obowiązku dla wychowanków.
gosiad
Stażysta
Od: 26 sty 2016, 9:35
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2021, 10:50

Ale jest też art. 151 ust. 4 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, który mówi o marnotrawieniu przyznanego świadczenia. Pomoc na usamodzielnienie przyznawana jest na wniosek a we wniosku z reguły powinno być napisane na co jest przeznaczona ta pomoc na usamodzielnienie. Sprawdzenie czy przekazana pomoc została wydatkowana zgodnie z wnioskiem, należy traktować jako sprawdzenie czy nie były zmarnotrawione środki - publiczne środki.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 28 lip 2021, 14:50

No jest zapis, ale sprawdzić można na różne sposoby, a ustawodawca wprost nie narzuca tego obowiązku, a o marnotrawieniu jest mowa o odmowie świadczenia, a tu wyżej mamy wskazane, że pomoc została przyznana. Także ile ludzi tyle interpretacji.
gosiad
Stażysta
Od: 26 sty 2016, 9:35
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x