kowal82 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 gru 2014, 11:28

mam osobe ,mieszkanie w bloku 2 pokoje a ona chce podnajac jeden pokoj,czy ma prawo i jakie dokumenty musi dostarczyc ,i jak mozna wyliczyc czynsz?prosze o podpowiedz
kowal 82

Napisano: 29 gru 2014, 15:19

W zasadzie nie ma przeciwwskazań. Ja wymagałabym jednak do tego dobrze spisanej umowy, z wyszczególnieniem metrażu tegoż pokoju oraz metrażu części wspólnych (kuchnia, łazienka, przedpokój etc.). Części wspólne należałoby podzielić przez liczbę wszystkich osób zamieszkujących i pomnożyć przez liczbę podnajemców... eee... do tego dodać metraż podnajmowanego pokoju i wtedy będziemy mieć cały brany pod uwagę metraż. Wydatki też wtedy obniżamy uwzględniając tylko podnajmowany metraż... jakoś nie umiem się wysłowić dobrze. :(

A w ogóle to właścicielka mieszkania chce się starać o dodatek mieszkaniowy, czy najemca?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 14:12

apodnajac chce nie wlasciciel tylko podnajemca :D
zabielska79

Napisano: 07 sty 2015, 22:15

Mało istotne w tym momencie czy najemca czy podnajemca, przy czym niewątpliwie właściciel/wynajmujący mają tu coś do powiedzenia, jednak dla uproszczenia zostawmy im ten problem. Ja tylko zauważę, że jest to mieszkanie w bloku, więc zapewne jest tam zarządca. Dobrze gdy ten zarządca jest wtajemniczony i pomoże poprowadzić sprawę. Najlepiej więc gdy jest umowa użyczenia.
W każdym przypadku najistotniejszym dokumentem jest umowa, o której pisze Krwawa, pozostałe szczegóły procedury są standardowe. Kopię tej umowy należałoby mieć w urzędzie, najlepiej zażądać oryginał i samemu skopiować.

W sumie wychodzi tak: prawo najmu/podnajmu/użyczenia jest niekwestionowane, dokumenty omówione wyżej, czynsz jest umowny czyli formalnie całkowicie dowolny. Mając umowę określającą czynsz i potwierdzoną na wniosku kwotę wydatków łatwo poradzimy sobie z dodatkiem.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x