świadczenie pielęgnacyjne a zawieszona działalność - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 29 gru 2015, 16:04

Czy świadczenie pielęgnacyjne przysługuje gdy zawieszona działalność gospodarcza?
Znalazłam taki wyrok:
https://www.nie-pelnosprawni.pl/index.ph ... legnacyjne
elizawieta

Napisano: 29 gru 2015, 22:11

Opinia mojego radcy prawnego - tak, przyznawać.
Wyroki czytaliśmy też.
Czesław

Napisano: 30 gru 2015, 8:36

ja bym nie przyznała, zawieszenie to nie rezygnacja z zatrudnienia ... osoba dalej jest przedsiębiorcą z tym, że nie wykonuje pracy
ja bym dała odmowę i niech się odwoła
zawsze bezpieczniej niż od razu przyznać ...
gasiak

Napisano: 30 gru 2015, 11:19

może jeszcze ktoś coś.....
elizawieta

Napisano: 29 sty 2016, 10:57

Przed złożeniem wniosku o ŚP zawiesiłem działalność. Powiedziano mi, że muszę zlikwidować lecz na moje żądanie 01.06.2015przyjęto wniosek. I tu chyba sobie nagrabiłem podważając zdanie MOPS.
06.2015 MOPS: Odmowa- Zawieszenie nie jest rezygnacją.
06.2015 Odwołane do SKO
10.2015 SKO: Zawieszenie jest rezygnacją, ale nie zbadano innych przesłanek- do ponownego rozpatrzenia.
11.2015 Wezwanie MOPS do złożenia orzeczenia o niepełnosprawności pod groźbą pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia :!: (złożone w czerwcu orzeczenie ważne było do końca października :!: )
12.2015 MOPS: Odmowa: Zawieszenie jest rezygnacją i brak związku między zawieszeniem DG a niepełnosprawnością. (Duża różnica dat między powstaniem niepełnosprawności corki a zawieszeniem)
Odwolanie do SKO
12.2015SKO: Zawieszenie jest rezygnacją i wyklad na 10 stron z wyrokami WSA w tej sprawie i multum paragrafów które MOPS złamał.
01.2016MOPS. Wezwanie do osobistego złożenia wyjaśnień odnośnie DG. Jak córcia da radę dzisiaj to dziś pójdę.

Mam wrażenie, że teraz już nie chodzi o rozpatrzenie wniosku tylko utarcie mi nosa i nieprzyznanie ŚP. Jestem przekonany, że znów będzie odmowa tylko nie jakie wymyślą uzasadnienie.

W każdym razie zawieszenie działalności jest rezygnacją z zatrudnienia tylko nie wszystkie OPS o tym wiedzą.
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 10:59

Errata :)

12.2015 MOPS: Odmowa: Zawieszenie nie jest rezygnacją
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 11:04

tata z zawieszoną DG pisze:Errata :)

i tak jest zgodnie z ustawą
olga 271

Napisano: 29 sty 2016, 11:06

olga 271 pisze:
tata z zawieszoną DG pisze:Errata :)

i tak jest zgodnie z ustawą

Z ktorą ustawą? :lol:

Czyli SKO i sądy się mylą??
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 11:08

Wiedzą, wiedzą----- tylko na szkoleniach zalecają ustalać z jakiego powodu było zawieszenie . Jeżeli z powodu opieki to OK - jeżeli z innych przyczyn - to odmowa. Uzasadniają , że rezygnacja z zatrudnienia w celu sprawowania opieki ma mieć skutek trwały ( czyli wyrejestrowanie) a zawieszenie ma skutek czasowy
....

Napisano: 29 sty 2016, 11:13

tata z zawieszoną DG pisze:Czyli SKO i sądy się mylą??
owszem, ich również obowiązują te same przepisy co gops czy mops
lidka21

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x