Dziś przyszła pani po południu z nowym orzeczeniem, rolnik no i już głupieje wszystko jest OK tylko z tym KRUSEM ?ma się wyrejstrowac? jak robicie.?proszę.Pobierała cały czas ŚP i płaciła KRUS.
musi złożyć oświadczenie u nas i w kRUSIe czy chce być ubezpieczona na wniosek. Ale uwaga, za ubezpieczonych na wniosek (czyli pozostających w KRUS) my opłacamy składki do KRUS w kwocie równej 10 % najniżej emerytury (jest to składka podstawowa w systemie ubezpieczenia społecznego rolników. To jest jest napisane w uzasadnieniu do projektu ustawy . KRUS NIE PŁACZE TYLKO SIĘ ŚMIUEJE
u nas wniosek składa osoba, którą KRUS wcześniej wykluczył .. inne składają wniosek w KRUS
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
teraz to już nic nie rozumiem. z dotychczasowych osób, za które opłacamy składki dalej będziemy opłacać, jeżeli do nas nie przyjdą z wnioskiem do ZUS. jak nowa osoba przyjdzie i będzie chciała u nas, to do KRUS my płacimy a tam składa wniosek, że już nie chce. albo odwrotnie u nas deklaruje, że zostaje w KRUS. a co się ludziom bardziej opłaca?
to nie tak:) nowa osoba jesli u nas zlozy wniosek o swiadczenie opiekuncze a jest rolnikiem lub domownikiem rolnika i zaprzestala prowadzenia gospodarstwa rolnego - to jesli jest ubezpieczona w krus z mocy ustawy to my tylko jej przyznajemy swiadczenie i nie zglaszamy jej do zadnego ubezpieczenia, a ona ma 30 dni na zlozenie w KRUS wniosku o objecie jej ubezpieczeniem na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 (czyli zmiana z tego ubezpieczenia z mocy ustawy na ubezpieczenie na wniosek) ...i na ten jej wniosek KRUS wyda decyzje o ubezpieczeniu i jej odpis przekaze nam - i na podstawie tej decyzji my za taka osobe bedziemy placic te 10% podstawowej emerytury do KRUS
Kb, trochę się nie zgodze, przychodzi do nas rolnik i pisze oświadczenie, że zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa, KRUS go wtedy wyrejestrowuje a my płacimy zus chyba, że rolnik pobiegnie do krus i złozy oświadczenie że chce na wniosek pozostać w KRUS i my płacimy KRUS na podstawie ich decyzji
a ja sie nie zgodze z toba:) z automatu po napisaniu oswiadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego nie obejmiesz go ubezpieczeniem w ZUS bo on w momencie skladania wniosku o swiadczenie podlega ubezpieczeniu z mocy ustawy... ma 30 dni na zlozenie wniosku w KRUS zeby byz objetym ubezpieczeniem w KRUS od dnia otrzymania prawa do naszego swiadczenia...po 30 dniach takiem ubezpieczeniem moze byc objety od zlozenia wniosku w KRUS, a jak nie bedzie chcial zostac w krus to moze i go wylacza, teego nie wiem:)... co zrobi to mnie nie interesuje do chwili az dostane jakas decyzje z KRUS - jesli o wylaczeniu z ubezpieczen - to zglosze do ZUS, jelsi o ubezpieczeniu na wniosek na podstawie jw to bede placic skladke do KRUS
Chciałabym, żeby to było takie proste , ale nie jestem pewna, dla mnie z tych ustaw wynika że za osoby pobierające sp, zdo lub szo powinniśmy my opłacać krus lub zus jeśli zachodzi taka potrzeba, mam wątpliwości i po prostu dzielę się nimi, owszem mam babki ubezpieczone w krus z sp bo nie miały u mnie jeszcze okazji składać oświadczenia, że zaprzestały pracy w gospodarstwie rolnym