KRUS płacze - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 09 paź 2015, 11:52

Podpowiedzcie mi co mam robić z nowymi klientami na krusie obowiązkowym, a co z tymi co są na dobrowolnym. druga sprawa co powiedzieć tym co są u mnie na obowiązku, a co tym co byli ubezpieczeni na wniosek i zgłosili się kiedyś z naszym ubezp do ZUS a krus ich wtedy wykluczył?
Jak Krus zrobi jakiś ruch to będę wtedy pytał teraz mnie interesują dawni klienci i bieżący, jak mam z nimi postępować. podpowiedzcie krótko.
ensiferum

Napisano: 09 paź 2015, 11:59

Mam Panią, która chce zrezygnować ze składki w ZUS i przejść spowrotem do KRUS, czy ktoś ma jakiś gotowy druk wniosku? Pani chce przejść od 1 października (chyba wcześniej nie może). Wiec ją tak wyrejestruję. Tylko co dalej kiedy już otrzymamy decyzje z KRUS. Skąd będziemy znać wysokość składki (i jej zmiany) jak będzie wyglądało jej przelewanie (komu i w jakim terminie?). Mam też osoby, które same płacą KRUS bo świadczenie miały przyznane już dawno i nie musiały rezygnować z pracy w gospodarstwie. Tez chciałyby, żeby im płacić KRUS. W tym wypadku chyba nie możemy.
Mam też "świeże" wsteczne wyłączenie z KRUS na starych zasadach, choć decyzja wydana przez KRUS po 01.10.2015r. Nadpłacę składki społeczne a co ze zdrowotnymi?
Masakra...
nina1234

Napisano: 09 paź 2015, 12:36

ja dzowniłam do krusu rozmaiwłam z kierownikiem bo pracownik nie wiedział co jeszcze robic z ta zmiana A kierownik mi powiedział ze oni nie majua zadntch wytycznych z centrali i narazie nic nie wiadomo wiec ja robie wg starych zasad
sunshinee

Napisano: 09 paź 2015, 13:26

czyli my nie mamy obowiazku informować ludzi co maja zrobić z naszymi decyzjami? Ja nie ubezpieczałam rolników w ZUS, bo przecież opłacali składki w KRUS (mam ich oświadczenie) dostali u mnie zdo, szo i siedzieli cicho przed krusem i tak samo bedzie teraz
kasia7

Napisano: 10 paź 2015, 8:30

sunshinee pisze:ja dzowniłam do krusu rozmaiwłam z kierownikiem bo pracownik nie wiedział co jeszcze robic z ta zmiana A kierownik mi powiedział ze oni nie majua zadntch wytycznych z centrali i narazie nic nie wiadomo wiec ja robie wg starych zasad
to jest właśnie przerażające .. pracownik nie wie bo nie ma wytycznych z centrali :roll: :shock: :evil: ... masakra
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2015, 22:05

Wójt? Nie wójt, burmistrz, prezydent?
Stworek30

Strona 6 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny