KRUS zabrał głos w sprawie składania oświadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 11 z 17    [ Posty: 169 ]

Napisano: 03 lip 2014, 21:06

........ a o ubezpieczeniu rolników, rozmawiamy na forum KRUS. Jeżeli takie istnieje.
mam56

Napisano: 03 lip 2014, 21:27

tylko jest zagwozdka, może braknąć do emerytury składkowych ( ani z krus ani z zus ) i nikt wtedy nie wyrówna buahahahahahahaha , takie przepisy, skoro składki krus nie sumują sie z zus buahahahahahahaha
...

Napisano: 03 lip 2014, 22:01

Skończ już z tym "buahahahahahahaha". To stało się nudne.
A tak do rzeczy, to składki z KRUS są uwzględniane w ZUS(1% najniż. em. za każdy rok) , odwrotnie nie.
Zagwozdki nie ma bo : "Mnie zastanawia tylko jedno. Dlaczego niektórzy nie mogą zrozumieć i przyjąć do wiadomości, że oświadczenie rolnika/małżonka/domownika, dotyczy i odnosi się tylko do ustawy o ZDO i nie może być brane pod uwagę jako dowód do innej ustawy.
Ponadto ustawa z dnia 4 kwietnia nie przewiduje innego dowodu na tę okoliczność. Nie ma też definicji w polskim prawie do tego dowodu. Dlatego KRUS w ogóle nie powinien interesować pracownika OPS. Jeżeli delikwent składa oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia/pracy g. roln. i spełnia pozostałe warunki do otrzymania ZDO/ŚP, należy wydać decyzję przyznającą. A widać po niektórych wpisach, że w OPS są i policjanci i prokuratorzy i sędziowie, a nawet przedstawiciele ustawodawcy, autorzy nowych zapisów w ustawie.
To, że KRUS napisało pismo straszak(nie wiem po co) dla organu przyznającego świadczenie, nie powinno stanowić żadnego problemu. Nie martwcie się o rolników. Dadzą se radę. Jak znam życie to i KRUS w najbliższym czasie wycofa się z niezrozumiałego stanowiska w tej sprawie. Przecież sami kopią pod siebie dołek, tak interpretując zapis ustawy, która ich nie dotyczy. Mają swoją ustawę o ubezpieczeniu rolników i raczej jej zapisów powinni się trzymać. Nawet jeżeli KRUS chciałby wyrejestrować(co byłoby sprzeczne z ich polityką ubezpieczeniową), jak bez oświadczenia złożonego przez rolnika w KRUS, mogliby to zrobić? Na podstawie oświadczenia złożonego w OPS, nie mogą, bo ono dotyczy tylko ustawy o ZDO i nie jest dowodem do innych ustaw. A jeżeli znalazł by się taki odważny i wyrejestrował, to złamałby zapisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. A to jest już sprawa poważniejsza."
mam56

Napisano: 03 lip 2014, 22:06

w zus krusowskie jako nieskładkowe, w krus zusowskie wcale buahahahahahahahahaha
...

Napisano: 03 lip 2014, 22:13

"A tak do rzeczy, to składki z KRUS są uwzględniane w ZUS(1% najniż. em. za każdy rok) , odwrotnie nie."
mam56

Napisano: 04 lip 2014, 7:23

Gość » 03 lip 2014, 16:31

"Elmer", Twoje stanowiska w jednej sprawie, są sprzeczne ze sobą. Zdecyduj się na coś.

W którym miejscu są sprzeczne?

"żadnej winy ops tutaj nie ma:"
zgadza się, jest wina ustawodawcy i ministerstwa

"rolnik oświadcza, że zaprzestał prowadzenia albo pracy, jego decyzja, jak składki płacił na wniosek to nie może dalej płacić tylko płaci je ops, a jak miał z mocy ustawy to dalej je płaci sam z mocy ustawy - taki mamy zapis ustawowy i krus jak i zus może nam naskoczyć, nie płacimy bo taki jest zapis w ustawie, nie płacimy składek wstecz, naliczanie odsetek, kar dla ops jest bezpodstawne i bezprawne, krus skoro ma taką interpretację, że ma wykreślać z ubezpieczenia to ich interpretacja i tyle, jak krus wykreśli to ops może co najwyżej objąć ubezpieczeniem od daty zgłoszenia - na bieżąco ( do przodu ), trudno, rolnik będzie miał przerwę w ubezpieczeniu, przerwę do emerytury, niech nas zus nie straszy karami, bo jest wyraźny przepis o składkach społecznych, albo zmienić przepisy albo przerwa w składkach do emerytury, a nie nie straszyć ops karami, odsetkami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

yyyyyy zapominasz, że mamy obowiązek opłacania składek za osobę nie mającą wymaganego okresu. To będzie nasz
problem i nam dowalą odsetki karne. Linia obrony będzie wyznaczona, ale ZUS to obchodzić nie będzie. Zauważ jeszcze przy tym jedną rzecz. Gość samotny, rolnik ubezpieczony w KRUS również zdrowotnie. Po pół roku wyjdzie, że pobiera ZDO i KRUS go wstecznie wywali z ubezpieczenia. W tym czasie miał jakiś prosty zabieg w szpitalu, ale trochę kosztowny. Kto go opłaci jak twierdzisz, że my zgłosimy na bieżąco? Dlaczego klient ma być poszkodowany przez błędne stosowanie przepisów? Twoja wersja nie wytrzymuje
e
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 8:21

Bełkot, bełkot i jeszcze raz bełkot bezmózgiego elmera - bezmózgu, jako kogos krus wstecznie wyrejestruje to organ własciwy bedzie musiał wstecznie zarejestrowac go w zus, skad ty sie urwałeś? Od 10 lat to samo sie dzieje w przypadku śp. Zadna to nadzwyczajna procedura i jeżeli juz beda musiły być odsetki do zus to je organ własciwy zapłaci z dotacji na zdo. Kilkadziesiat takich spraw przez ostatnie 10 lat miałam w związku z rolnikami jak wychodziło po jakims czasie, że nie podlegali w krusie obowiązkowemu ubezpieczeniu i wyrównywałam sklłądki i zaden zus zadnych odsetek nie żądał, bo to nie było żadna nieprawidłowość ze strony organu właściwego. Jakby jednak były odsetki to z dotacji zostałyby opłacone i tyle.
Przestań więc pie.przyć głupoty co post o czyms, o czym nie masz bladego pojecia. Bełoczesz o składkach, bełkoczesz o tym, że informacja ministerstwa dotyczy tego samego co stanowisko krus, bełkoczesz o tym że nalezy stosowac jakies wyroki sądów a nie jak wół jednoznaczne przepisy ustawy. Skończ swój pełen niekompetencji bełkot frustracie z koziej wólki
Olga2

Napisano: 04 lip 2014, 8:22

Bełkot, bełkot i jeszcze raz bełkot bezmózgiego elmera - bezmózgu, jako kogos krus wstecznie wyrejestruje to organ własciwy bedzie musiał wstecznie zarejestrowac go w zus, skad ty sie urwałeś? Od 10 lat to samo sie dzieje w przypadku śp. Zadna to nadzwyczajna procedura i jeżeli juz beda musiły być odsetki do zus to je organ własciwy zapłaci z dotacji na zdo. Kilkadziesiat takich spraw przez ostatnie 10 lat miałam w związku z rolnikami jak wychodziło po jakims czasie, że nie podlegali w krusie obowiązkowemu ubezpieczeniu i wyrównywałam sklłądki i zaden zus zadnych odsetek nie żądał, bo to nie było żadna nieprawidłowość ze strony organu właściwego. Jakby jednak były odsetki to z dotacji zostałyby opłacone i tyle.
Przestań więc pie.przyć głupoty co post o czyms, o czym nie masz bladego pojecia. Bełoczesz o składkach, bełkoczesz o tym, że informacja ministerstwa dotyczy tego samego co stanowisko krus, bełkoczesz o tym że nalezy stosowac jakies wyroki sądów a nie jak wół jednoznaczne przepisy ustawy. Skończ swój pełen niekompetencji bełkot frustracie z koziej wólki
Olga2

Napisano: 04 lip 2014, 8:34

he he he. Co dziś zjadłaś? Kolacja wczoraj była udana?
Ciekawości z twojego wpisu:
" kogos krus wstecznie wyrejestruje to organ własciwy bedzie musiał wstecznie zarejestrowac go w zus, skad ty sie urwałeś?"
żeby zaraz potem dodać:
" Od 10 lat to samo sie dzieje w przypadku śp. Zadna to nadzwyczajna procedura"
Kobieto, wiem, że miennośc to cecha kobiet, ale zdecyduj się, które zdanie jest prawdziwe. Te pierwsze podające w wątpliwość konieczność ubezpieczenia kogoś wstecz czy te drugie twierdzące, że to norma? Obydwa pochodzą od ciebie i po sobie następują.

" jeżeli juz beda musiły być odsetki do zus to je organ własciwy zapłaci z dotacji na zdo"

To dotacja może być wydana na karne odsetki? Jest to zgodne z celem przyznanej dotacji?

"Kilkadziesiat takich spraw przez ostatnie 10 lat miałam w związku z rolnikami jak wychodziło po jakims czasie, że nie podlegali w krusie obowiązkowemu ubezpieczeniu i wyrównywałam sklłądki i zaden zus zadnych odsetek nie żądał, bo to nie było żadna nieprawidłowość ze strony organu właściwego
Ja jakoś płaciłem w takich sytuacjach. ZUS ciebie raczej też dorwie. No chyba, że miałaś wcześniej nadpłatę i z tego przejęli kasę. Chociaż wątpię byś pisała prawdę.

Zresztą temat tej rozmowy jest całkiem inny. Ale fajnie, że już po przespanej nocy (mam nadzieję, że była udana) zdążyłaś dojrzeć do zrozumienia problemu i zauważyć, że jednak KRSU może mieć gdzieś stanowisko ministerstwa.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 8:56

jakie "karne odsetki" ? skad bezmózgu takie pojęcie wynalazłeś? z magla?
Olga2

Strona 11 z 17    [ Posty: 169 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x