KRUS zabrał głos w sprawie składania oświadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 12 z 17    [ Posty: 169 ]

Napisano: 04 lip 2014, 9:01

Co za pustak- po raz nty bezmózgu - wyjasnienia ministerstwa i stanowisko krus dotycza kompletnie różnych spraw, a ty wciaz bełkoczesz krus ma gdzies stanowisko ministerstwa. Jak moze miec gdzies skoro ministerstwo kompletnie nie wypowiada sie o przepisach należących do kompetencji krus a ni krus nie wypowiada sie o przepisach należących do kompetencji ministerstwa. Krus tylko odnosi sie do tego jak wyglada sytacja danej osoby w okreslonym stanie faktycznym na gruncie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników - nawet bezmózgu podaja podstawe prawna do ktorej sie odnoszą tj. przepisy ww. ustawy.
Prestań bełkotac bezmuski pustaku
Olga2

Napisano: 04 lip 2014, 9:08

dobra porozmawiajmy o d...pach bo tylko o tym można z tobą.

Jak minęła noc pączusiu? Przytuliłaś się do kogoś? W weekend na jakąś dyskotekę się wybierasz czy na grilla na działkę?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 10:11

Do Olga. Co ty byś doradziła rolnikom. Czekać, bo skoro KRUS z tymi swoimi rewelacjami się tak późno odezwał to sprawy rolników w OPS już się toczą. Nie wie rolnik jaką ma sytuację prawną, z jednej strony ośrodek o nie ubezpieczy bo podlega w KRUS. Pójdzie do KRUS, to tam na niego czekają, mi przez telefon powiedziano, że ich to nie interesuje co ja tam napisałam do zdo, ale chcą żebym napisała dla nich oświadczenie, oczywiście decyzję przyznającą też im pokazać. Czy cierpliwie czekać na rozwój sytuacji i niech sam KRUSunieważnia nasze decyzje o ubezpieczeniu.Przecież to zaprzestanie do zdo nie równa się zaprzestaniu do celów emerytalno - rentowych KRUS. Jako zaprzestanie o rolniku to w ustawie KRUS nie ma mowy. Olga tak bez zobowiązań, co o tym myślisz ?
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 10:48

Liczenie na konstruktywny głos Olgi wydaje mi się daleko idącą naiwnością....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 11:08

Wiesz Elmer ciebie też bym poprosiła o odpowiedź, ale mam wrażenie, że Ty w sprawie rolników nie jesteś obiektywny, strasznie na nich ostrzysz zęby i tak strasznie te problemy nakręcasz, że można się po...ć ze strachu.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 11:13

chcesz mieć czyste sumienie, bierzesz decyzje idziesz do KRUS, na kartce papieru piszesz im, że w dniu tym i tym otrzymałeś decyzję przyznającą dane świadczenie, podłączasz jej kopie, rzucasz na dziennik podawczy, żądasz potwierdzenia złożenia pisma i wychodzisz.
Czekasz na dalszy ruch KRUS, pijesz kawę
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 11:41

Następny ruch KRUS to będzie mnie wezwać i nakłaniać żebym napisała im oświadczenie o zaprzestaniu do celów ustawy o KRUS. A ja im zgodnie z ustawą o KRUS napisać nie mogę bo nadal ziemię posiadam a oni mają przepisy dla osób, które przestają być rolnikami bo w zamian otrzymują emeryturę lub rentę, ja się do tych osób nie zaliczam. Ja podpisując oświadczenie do art.3 zdo miałam świadomość, że podpisuję oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. ze względu na opiekę nad chorym dzieckiem i ze względu na niemożność pogodzenia tej opieki z pracą i w tym wypadku tą ocenę zaprzestania pozostawił ustawodawca nam - ubiegającym się o zdo. Obawiam się, że w ten sposób chcą upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 11:44

eeeee kopli się, chcieli zrobić rolnikom dobrze a wyszło jak zawsze.
Bubel stworzony na kolanie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 12:03

No nie wiem czy dobrze? miało być sprawiedliwie. Nikt nie kwestionował potrzeby stałej opieki względem mojego dziecka, ale całe zamieszanie z odmawianiem świadczeń dla matek rolniczek wynikało z nieprecyzyjnego prawa przez co doszło do nierównego traktowania osób w takiej samej sytuacji, jedne mogły liczyć na pomoc państwa a innym tej pomocy odmawiano. Teraz mamy ustawę, mamy zapisy o rolnikach i nadal są obiekcje. Przecież zarówno KRUS jak i ZUS sa dotowane przez budżet państwa, to dla osób pobierających świadczenie przecież są opłacane składki ZUS, dlaczego nie można tego opłacić w KRUS ? Idąc do urzędu rzadko kiedy intersant może liczyć na pomoc urzędnika, czy też dobrą wolę z jego strony, raczej tak jak kierowca petent powinien stosować zasadę ograniczonego zaufania wobec innych. Dziękuję za odpowiedź i proszę o więcej, gdy coś będzie wiadomo w tej sprawie. Pozdrawiam.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 12:56

hehe

my obowiazkowego rolnika nie mozemy ubezpieczyc. Bo podlega ubezp. z inntego tytułu.

dopiero jak Krus go wyrzuci /bo moze nie wyrzuci nie wiem/ ubezpieczymy go.

bo jakby miał wszystkich wyrzucac to dla kogo byłby zapis ze wpjt/burmistrz nie oplaca składki spol. jak ktos podlega gdzies indziej ? dla nikogo.
1986

Strona 12 z 17    [ Posty: 169 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x