KRUS zabrał głos w sprawie składania oświadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 13 z 17    [ Posty: 169 ]

Napisano: 04 lip 2014, 13:21

Gość pisze:No nie wiem czy dobrze? miało być sprawiedliwie. Nikt nie kwestionował potrzeby stałej opieki względem mojego dziecka, ale całe zamieszanie z odmawianiem świadczeń dla matek rolniczek wynikało z nieprecyzyjnego prawa przez co doszło do nierównego traktowania osób w takiej samej sytuacji, jedne mogły liczyć na pomoc państwa a innym tej pomocy odmawiano. Teraz mamy ustawę, mamy zapisy o rolnikach i nadal są obiekcje. Przecież zarówno KRUS jak i ZUS sa dotowane przez budżet państwa, to dla osób pobierających świadczenie przecież są opłacane składki ZUS, dlaczego nie można tego opłacić w KRUS ? Idąc do urzędu rzadko kiedy intersant może liczyć na pomoc urzędnika, czy też dobrą wolę z jego strony, raczej tak jak kierowca petent powinien stosować zasadę ograniczonego zaufania wobec innych. Dziękuję za odpowiedź i proszę o więcej, gdy coś będzie wiadomo w tej sprawie. Pozdrawiam.
Do żadnego KRUS nie idź. W jakim celu? Czy ktoś Cię tam wzywa? No chyba, że chcesz się wyrejestrować i masz ku temu powody i przyczyny.
Jeżeli złożyłaś wniosek o ZDO jako rolnik/małżonek/domownik i spełniasz pozostałe warunki do otrzymania zasiłku, nie zawracaj sobie d..py KRUS. Złożenie oświadczenia w OPS nie ma nic wspólnego z warunkami ubezpieczenia w KRUS. Ten dowód jest przypisany tylko i wyłącznie do ustawy o ZDO.
mam56

Napisano: 04 lip 2014, 13:27

"Złożenie oświadczenia w OPS nie ma nic wspólnego z warunkami ubezpieczenia w KRUS. Ten dowód jest przypisany tylko i wyłącznie do ustawy o ZDO"
Ile czasu zajmie ci przetrawienie tego, że KRUS sądzi inaczej?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 13:49

Tak nie ma nic wspólnego. W KRUS obowiązuje ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników, a nie ustawa o ZDO.
"Elmer" pytam się kolejny, ale ostatni raz. Czy Ty nie rozumiesz, czy udajesz głupa, że nie rozumiesz, że oświadczenie rolnika/małżonka/domownika o zaprzestaniu, jest przypisane wyłącznie do ustawy o ZDO. A więc również KRUS, nie może go zastosować do swojej ustawy o ubezpieczeniu rolników. Nie ma również definicji tego dowodu w polskim prawie i nie istnieje inny dowód na tę okoliczność.
Dlatego , aby wyrejestrować rolnika, Kasa musi być w posiadaniu oświadczenia, złożonego przez rolnika w KRUS, że zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej z dołączonymi dokumentami potwierdzającymi ten fakt(sprzedaż, dzierżawa, darowizna lub oświadczenia świadków, itd., itp.), a małżonek również musi złożyć, że zaprzestał pracy w gospod. domowym związanym z gospod. rolnym.
Oświadczenie z OPS, pracownik KRUS, to se może co najwyżej wykorzystać w miejscu tam gdzie królowie też chodzą na piechotę. Poniał?
mam56

Napisano: 04 lip 2014, 14:07

Oj będzie się działo, będzie się działo......mam56 idzie chyba w dobrym kierunku bo KRUS swoje MPiPS swoje
izydor

Napisano: 04 lip 2014, 14:10

mam56 nie idzie w żadnym kierunku. Błądzi w ciemnościach nie przyjmując do wiadomości komunikatu KRUS
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 14:12

Faktem jest że:
1. osoba (rolnik) obiegająca się o ZDO SZO ŚP (już) składa u nas oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego (itd) pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywego zeznania.

2. rolnik (osoba) ubezpieczając się w KRUS (jego małżonek i domownik również składa pod rygorem odpowiedzialności karnej za skłądanie fałszywego zeznania oświadczenie ze w gospodarstwie pracuje , pomaga itd. .

Pytanie do mam56:

co maja ze sobą wspólnego oba punkty? Za trudne? Podpowiem. W konsekwencji petent może pójść siedzieć. Za składanie fałszywych zeznań. Zdejmij człowieku klapki z oczu i nie zachowuj się jak niedoro.zwój. Żenada.
yee.ee

Napisano: 04 lip 2014, 14:12

Bez dalszych komentarzy.
mam56

Napisano: 04 lip 2014, 14:16

No tak bo jakby tak naprawdę KRUS chodziło o to czy ktoś pracuje na swojej ziemi, to zpraszam tych urzędników co czekają na gotowe i zobaczą te pola porosłe chwastami, gdzie osty rozsiewa wiatr, nich sprawdzają przedsiębiorców mająych ubezpieczenie KRUS, czy sieją i orzą, niech sprawdzą tych wielkich obszarników ziemskich, którzy skupują grunty jako lokata kapitału i dopłaty obszarowe, czy te ziemia daje plony. Nie oni chcą wykorzystać sytuację, kiedy to rolnik zmuszony przez los prosi państwo o wsparcie. I ja też proszę o wsparcie a nie wywracanie mojego życia do góry nogami.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 14:23

mam56 pisze:W KRUS obowiązuje ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników, a nie ustawa o ZDO.
To nie jest tak, że w jednej instytucji obowiązują jedne przepisy, a w drugiej inne - każda ustawa to jest część systemu prawnego i nie można jej lekceważyć pomimo tego co sądzi ministerstwo. KRUS więc wysnuł najbardziej logiczny wniosek jaki dało radę wysnuć na podstawie ustawy o ZDO. Poczytaj sobie nieco o zasadach prawidłowej legislacji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 14:25

yee.ee pisze:Faktem jest że:
1. osoba (rolnik) obiegająca się o ZDO SZO ŚP (już) składa u nas oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego (itd) pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywego zeznania.
2. rolnik (osoba) ubezpieczając się w KRUS (jego małżonek i domownik również składa pod rygorem odpowiedzialności karnej za skłądanie fałszywego zeznania oświadczenie ze w gospodarstwie pracuje , pomaga itd. .
Pytanie do mam56:
co maja ze sobą wspólnego oba punkty? Za trudne? Podpowiem. W konsekwencji petent może pójść siedzieć. Za składanie fałszywych zeznań. Zdejmij człowieku klapki z oczu i nie zachowuj się jak niedoro.zwój. Żenada.
Mnie się wydaje, że nie mają nic wspólnego ze sobą oba punkty. Tak jak wcześniej pisał "mam56" jeden odnosi się tylko do ustawy z dnia 4 kwietnia o ZDO, a drugi tylko do ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. Czy organ przyznający ZDO, może zastosować oświadczenia składane w KRUS? Od razu odpowiadam stanowczo nie.
Gość

Strona 13 z 17    [ Posty: 169 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x