KRUS zabrał głos w sprawie składania oświadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 15 z 17    [ Posty: 169 ]

Napisano: 04 lip 2014, 14:59

Dokładnie tak. Doszliśmy do wspólnego stanowiska.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 15:00

wątpię
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 15:28

I jeszcze chodzi co rozumie KRUS przez definicję zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego przez rolnika do celów zdo. Bo co to jest zaprzestanie działalności rolniczej dla emeryta i rencisty z KRUS to mają na to odpowiedź w swojej ustawie.Ja podpisałam oświadczenie do zdo i co rozumiem przez zaprzestanie prowadz. gosp.i wzięłam to na swoje barki, czyli KRUS chcąc dowiedzieć się, czy ich pojmowanie zaprzestania jest tożsame z moim muszą mnie przesłuchać.OK jak piszę głupoty to mmnie wyprowadźcie z błędu.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 15:34

Gość pisze:I jeszcze chodzi co rozumie KRUS przez definicję zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego przez rolnika do celów zdo. Bo co to jest zaprzestanie działalności rolniczej dla emeryta i rencisty z KRUS to mają na to odpowiedź w swojej ustawie.Ja podpisałam oświadczenie do zdo i co rozumiem przez zaprzestanie prowadz. gosp.i wzięłam to na swoje barki, czyli KRUS chcąc dowiedzieć się, czy ich pojmowanie zaprzestania jest tożsame z moim muszą mnie przesłuchać.OK jak piszę głupoty to mmnie wyprowadźcie z błędu.
KOMUNIKATY Ważne dla osób ubiegających się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego

Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym - warunkiem przyznania prawa do ww. zasiłków.

Obowiązujące od 15 maja 2014 r. przepisy warunkują przyznanie rolnikom, ich małżonkom i domownikom, prawa dohttps://www.krus.gov.pl/komunikaty/dokument/art ... ku-opieku/
Gość -A

Napisano: 04 lip 2014, 16:46

Z choinki się urwałeś, czy co ?
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 17:03

Gość pisze:I jeszcze chodzi co rozumie KRUS przez definicję zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego przez rolnika do celów zdo. Bo co to jest zaprzestanie działalności rolniczej dla emeryta i rencisty z KRUS to mają na to odpowiedź w swojej ustawie.Ja podpisałam oświadczenie do zdo i co rozumiem przez zaprzestanie prowadz. gosp.i wzięłam to na swoje barki, czyli KRUS chcąc dowiedzieć się, czy ich pojmowanie zaprzestania jest tożsame z moim muszą mnie przesłuchać.OK jak piszę głupoty to mmnie wyprowadźcie z błędu.
Po prostu, jeżeli chcesz się wyrejestrować z KRUS, musisz udać się osobiście do placówki terenowej i złożyć tam stosowne oświadczenia, poparte jeszcze innymi dokumentami potwierdzającymi zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej.
Inaczej nie ma szans na wyrejestrowanie z KRUS.
Natomiast jeżeli KRUS Cię wezwie do wyjaśnienia nieścisłości powstałych z posiadaniem przez nich informacji wskazujących na zaprzestanie prowadzenia g. rolnego, udajesz się do KRUS. Informujesz ich tylko, że informacje które są w ich posiadaniu, dotyczą innej ustawy, która nie przewiduje wykorzystywania tego dowodu do innych ustaw, w tym do ustawy o ubezp. społ. rolników. Jak się uprą, możesz to złożyć na piśmie. Jeżeli chcesz pozostać w KRUS, żadnego innego oświadczenia nie składasz. Jeżeli chcesz zrezygnować z KRUS, postępujesz jak na wstępie.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 17:36

NA ZDO składasz oświadczenie, ustawa z 4 kwietnia 2014r o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów. ,,4. Oświadczenie składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań." Art. 23.
Osoba pobierająca zasiłek dla opiekuna podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego na zasadach określonych w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. https://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/1766_u.htm
Gość -A

Napisano: 04 lip 2014, 17:40

Przeczytaj co było pisane wcześniej. Bez tego, to wiesz , że biją dzwony, tylko nie wiesz w którym kościele.
Gość

Napisano: 04 lip 2014, 17:47

Gość -A pisze:NA ZDO składasz oświadczenie, ustawa z 4 kwietnia 2014r o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów. ,,4. Oświadczenie składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań." Art. 23.
Osoba pobierająca zasiłek dla opiekuna podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego na zasadach określonych w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. https://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/1766_u.htm
I to oświadczenie-dowód dotyczy ustawy o ZDO. Żadnej innej. Tak twierdzi Ustawodawca. Chcesz kopać się z koniem?

"Osoba pobierająca zasiłek dla opiekuna podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego na zasadach określonych w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r." - czegoś tu nie rozumiesz ?
Gość

Strona 15 z 17    [ Posty: 169 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x