KOMUNIKATY Ważne dla osób ubiegających się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnegoGość pisze:I jeszcze chodzi co rozumie KRUS przez definicję zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego przez rolnika do celów zdo. Bo co to jest zaprzestanie działalności rolniczej dla emeryta i rencisty z KRUS to mają na to odpowiedź w swojej ustawie.Ja podpisałam oświadczenie do zdo i co rozumiem przez zaprzestanie prowadz. gosp.i wzięłam to na swoje barki, czyli KRUS chcąc dowiedzieć się, czy ich pojmowanie zaprzestania jest tożsame z moim muszą mnie przesłuchać.OK jak piszę głupoty to mmnie wyprowadźcie z błędu.
Po prostu, jeżeli chcesz się wyrejestrować z KRUS, musisz udać się osobiście do placówki terenowej i złożyć tam stosowne oświadczenia, poparte jeszcze innymi dokumentami potwierdzającymi zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej.Gość pisze:I jeszcze chodzi co rozumie KRUS przez definicję zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego przez rolnika do celów zdo. Bo co to jest zaprzestanie działalności rolniczej dla emeryta i rencisty z KRUS to mają na to odpowiedź w swojej ustawie.Ja podpisałam oświadczenie do zdo i co rozumiem przez zaprzestanie prowadz. gosp.i wzięłam to na swoje barki, czyli KRUS chcąc dowiedzieć się, czy ich pojmowanie zaprzestania jest tożsame z moim muszą mnie przesłuchać.OK jak piszę głupoty to mmnie wyprowadźcie z błędu.
I to oświadczenie-dowód dotyczy ustawy o ZDO. Żadnej innej. Tak twierdzi Ustawodawca. Chcesz kopać się z koniem?Gość -A pisze:NA ZDO składasz oświadczenie, ustawa z 4 kwietnia 2014r o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów. ,,4. Oświadczenie składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań." Art. 23.
Osoba pobierająca zasiłek dla opiekuna podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego na zasadach określonych w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. https://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/1766_u.htm