KRZ tożsamość z Ministerstwa Sprawiedliwości
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
KRZ tożsamość z Ministerstwa Sprawiedliwości
otrzymałam na emaila informację, że utworzono konto o identyfikatorze ..... i zabezpieczono je hasłem. Co z nim dalej zrobić?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: KRZ tożsamość z Ministerstwa Sprawiedliwości
Też to już mam ale utknęłam przez dodatki osłonowe ale wcześnie obiecali jak poniżej:
Oto odpowiedź jaka otrzymaliśmy z DIRS MS:
Szanowny Panie,
uprzejmie informuję, że właściwe organy od 1 grudnia 2021 roku mają możliwość przekazywania do Krajowego Rejestru Zadłużonych informacji poprzez manualne wprowadzanie danych do systemu. Dodatkowo na potrzeby podmiotów administracji publicznej w systemie Krajowy Rejestr Zadłużonych przygotowane są funkcjonalności pozwalające na importowanie danych o postępowaniach egzekucyjnych świadczeń alimentacyjnych.
Wskazuję także, że pod koniec pierwszego kwartału 2022 r. planowane jest zakończenie budowy narzędzia przeznaczonego m.in. dla komorników, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Krajowej Administracji Skarbowej – Ministerstwa Finansów oraz pracowników organów pomocy społecznej, którego priorytet w trakcie prac projektowych wielokrotnie sygnalizowali interesariusze (API). Narzędzie umożliwi efektywniejsze korzystanie z funkcjonalności systemu KRZ.
Z poważaniem
URSZULA DOBRZAŃSKA
Oto odpowiedź jaka otrzymaliśmy z DIRS MS:
Szanowny Panie,
uprzejmie informuję, że właściwe organy od 1 grudnia 2021 roku mają możliwość przekazywania do Krajowego Rejestru Zadłużonych informacji poprzez manualne wprowadzanie danych do systemu. Dodatkowo na potrzeby podmiotów administracji publicznej w systemie Krajowy Rejestr Zadłużonych przygotowane są funkcjonalności pozwalające na importowanie danych o postępowaniach egzekucyjnych świadczeń alimentacyjnych.
Wskazuję także, że pod koniec pierwszego kwartału 2022 r. planowane jest zakończenie budowy narzędzia przeznaczonego m.in. dla komorników, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Krajowej Administracji Skarbowej – Ministerstwa Finansów oraz pracowników organów pomocy społecznej, którego priorytet w trakcie prac projektowych wielokrotnie sygnalizowali interesariusze (API). Narzędzie umożliwi efektywniejsze korzystanie z funkcjonalności systemu KRZ.
Z poważaniem
URSZULA DOBRZAŃSKA
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak, konto użytkownika już też utworzyłam i chciałam utworzyć konto podmiotu i proszą o dodanie umocowania prawnego. I nie wiem jakie pełnomocnictwo czy upoważnienie ma mieć pani kierownik od Wójta do wpisu do KRZ
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Z tego co obczytuję to najpierw trzeba założyć konto osoby fizycznej, a później jak już będziemy mieli to konto to konto podmiotu.
Na kogo macie założone konto osoby fizycznej? Na kierownika OPS?
Na kogo macie założone konto osoby fizycznej? Na kierownika OPS?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR i FA
- Kontakt:
U mnie podobnie jest dla kierownika, po zalogowaniu było jeszcze aby aktywować nowy adres poczty elektronicznej do powiadomień, tam był kod na poczcie mailowej do aktywacji. Oryginały dokumentów- upoważnień wysłałam i nie wiem co dalej...
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale które upoważnienia?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR i FA
- Kontakt:
Te do reprezentowania GOPSu: nie ma wytycznych które to mają być i nie wiem czy tak przyjmą. Oryginały które dołączyłam elektronicznie (skany).I nie wiem czy są dobre więc nie chcę wprowadzać w błąd. Dałam uchwałę RG, pełnomocnictwo i Zarządzenie.
Oprócz KRZ tożsamość z Ministerstwa Sprawiedliwości - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Podwyższenie alimentów, gdy dłużnik jest za granicą
Zwrot prawa jazdy, bo zgłupiałam
rozliczenie wpłat
podstawa prawna do Zakładu Karnego
dłużnik zmarł 21.03 a wypłata FA 24.03-czy sa nienależnie pobrane??
aktywizacja - dłużnik ma zasiłek dla bezrobotnych
jeden dłużnik, dwie wierzycielki, robić dwie decyzje o uchylaniu się?
Wszczęcie postepowania - dłużnik uchylający.
PODWYŻSZENIE BEZ NOWEGO WNIOSKU
Wplata z Urzędu Skarbowego, pozostały odsetki
spłata zadłużenia a zwrot prawka
209 KK
Osoba uprawniona do funduszu ukończyła 18 lat i co dalej
zgon dłużnika a wpłata od Komornika
duże wątypliwości co do naszej właściwości
ewidencja zadłużenia zaliczki alimentacyjnej