Witam
Czytałam kilka postów na ten temat ale nadal mam wątpliwości jak postąpić. Do tej pory robiłam tak, że matka składała wniosek na siebie; miała wydaną decyzję na siebie jako przedstawiciel osoby uprawnionej na cały okres. Jak osoba uprawniona kończyła 18 lat, to wtedy przychodziła i składała oświadczenie ,że nadal się uczy i drugie, że świadczenie z funduszu może być nadal przekazywane na konto matki. Ale teraz przyszła pełnoletnia osoba uprawniona , która chce aby pieniądze ze świadczenia były wypłacane na jej konto, a nie dalej na konto matki. Pracuję na Sygnity i w pierwszym odruchu zmieniłam w planie wypłat osobę odbierającą świadczenie na tę osobę pełnoletnią z jej nowym kontem. Sprawdziłam jak będzie wyglądać lista wypłat. Teraz na liście wypłat pokazuje się imię i nazwisko osoby uprawnionej a nie jej matki. I właśnie nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam. Proszę napiszcie czy tak może być.
Osoba uprawniona do funduszu ukończyła 18 lat i co dalej
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚW
- Kontakt:
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Osoba uprawniona do funduszu ukończyła 18 lat i co dalej
Myślę, że dobrze bo świadczenie z funduszu przysługuje osobie uprawnionej, jeżeli ona jest pełnoletnia pobiera je na siebie 

Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Osoba uprawniona do funduszu ukończyła 18 lat i co dalej
najlepiej byłoby żeby osoba pełnoletnia jak już chce pobierać sama to składa nowy wniosek a matce uchylasz świadczenia od następnego miesiąca ( ważne żeby nie pobrały dwa razy tego samego miesiąca).
Bierzesz od niej stosowne oświadczenie, reszta dokumentów z wniosku matki, zaświadczenie od komornika wymagałbym aktualnego ponieważ u niego tez się musi pojawić w momencie osiągnięcia pełnoletności
Bierzesz od niej stosowne oświadczenie, reszta dokumentów z wniosku matki, zaświadczenie od komornika wymagałbym aktualnego ponieważ u niego tez się musi pojawić w momencie osiągnięcia pełnoletności
Oprócz Osoba uprawniona do funduszu ukończyła 18 lat i co dalej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
aktywizacja - dłużnik ma zasiłek dla bezrobotnych
jeden dłużnik, dwie wierzycielki, robić dwie decyzje o uchylaniu się?
Wszczęcie postepowania - dłużnik uchylający.
KRZ tożsamość z Ministerstwa Sprawiedliwości
PODWYŻSZENIE BEZ NOWEGO WNIOSKU
Wplata z Urzędu Skarbowego, pozostały odsetki
spłata zadłużenia a zwrot prawka
209 KK
zgon dłużnika a wpłata od Komornika
duże wątypliwości co do naszej właściwości
ewidencja zadłużenia zaliczki alimentacyjnej
Zawieszenie egzekucji, a sprzedaż nieruchomości przez dłużnika
przekazanie dokumentó do dalszej realizacji
WYWIAD ALIMENTACYJNY A ZWOLNIENIE LEKARSKIE
KRAJOWY Rejestr zadłuzonych jak ... ?