KRZYŻE NA ŚCIANACH, KOLĘDA, OPŁATEK

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: KRZYŻE NA ŚCIANACH, KOLĘDA, OPŁATEK

Post autor: dzibar »

albo slowa JPII z 10.06 1987: \" Ja tu nie chcę nikogo pouczać, ale to jest w hierarchii spraw jeżeli nie punkt pierwszy to jeden z pierwszych. Warunki życia dla młodzieży, warunki życia, warunki rozwoju.........warunki muszą być tak w sam raz żeby człowiek mógl sie rozwijać.........Kiedy mówię \" mógl to znaczy żeby miał warunki; kiedy mówie \"musiał\" to mam na myśli powinnośc wewnętrzna.\"
Mlody czlowiek powinien mieć od zewnatrz te warunki, ktore by wyzwalały w nim powinnośc stawania się, powinnośc rozwijania sie, postepu - to znaczy perspektywę. Tę perspektywę stwarzaja równocześnie warunki i ja sam. I ja nie wiem, czy to wlaśnie nie jest dzisiaj problemem naczelnym mlodzieży w ogóle, nie tylko tu.
Młody czlowiek musi być silniejszy od warunkow, bo warunki niesprzyjające sa także np, we Włoszech.........
Problemy mlodzieży są wszędzie bardzo podobne i wszędzie trzeba szukać na nie mniej wiecej takiej samej odpowiedzi. Ta odpowiedź jest w nas, na tym zreszta polega urok młodości. Urok młodosci to jest odkrycie świata wewnętrznego, mojego wewnetrznego \"ja\".
To wewnetrzne \"ja\" jest bardzo bogate w możliwosci w jednym i drugim kierunku, w kierunku dobra i w kierunku zła.................I w tym miejscu znajduje sie rozwiazanie na cale zycie. Oczywiscie, że do tego rozwiązania należą jeszcze tzw. warunki zewnętrzne............\"

Tak wiec ja biorę to co najlepsze w księżach; ich madrość ich nauki, a to że pojawia sie tam jakaś czarna owca pozostawiam kompetentnym slużbom, niech one sie tym zajmują, a nie marnotrawia czasu w pracy
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

albo slowa JPII z 10.06 1987: \" Ja tu nie chcę nikogo pouczać, ale to jest w hierarchii spraw jeżeli nie punkt pierwszy to jeden z pierwszych. Warunki życia dla młodzieży, warunki życia, warunki rozwoju.........warunki muszą być tak w sam raz żeby człowiek mógl sie rozwijać.........Kiedy mówię \" mógl to znaczy żeby miał warunki; kiedy mówie \"musiał\" to mam na myśli powinnośc wewnętrzna.\"
Mlody czlowiek powinien mieć od zewnatrz te warunki, ktore by wyzwalały w nim powinnośc stawania się, powinnośc rozwijania sie, postepu - to znaczy perspektywę. Tę perspektywę stwarzaja równocześnie warunki i ja sam. I ja nie wiem, czy to wlaśnie nie jest dzisiaj problemem naczelnym mlodzieży w ogóle, nie tylko tu.
Młody czlowiek musi być silniejszy od warunkow, bo warunki niesprzyjające sa także np, we Włoszech.........
Problemy mlodzieży są wszędzie bardzo podobne i wszędzie trzeba szukać na nie mniej wiecej takiej samej odpowiedzi. Ta odpowiedź jest w nas, na tym zreszta polega urok młodości. Urok młodosci to jest odkrycie świata wewnętrznego, mojego wewnetrznego \"ja\".
To wewnetrzne \"ja\" jest bardzo bogate w możliwosci w jednym i drugim kierunku, w kierunku dobra i w kierunku zła.................I w tym miejscu znajduje sie rozwiazanie na cale zycie. Oczywiscie, że do tego rozwiązania należą jeszcze tzw. warunki zewnętrzne............\"

Dzidka
~no kuźwa...

Post autor: ~no kuźwa... »

najkrótszy komentarz
dobry nurek węszaj dalej w koszu na odpady węszaj
powtórki powtórki powtórki
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

skoro nie masz nic innego do powiedzenia w kwestii merytorycznej
to lepiej sie nie powtarzaj jak zdarta płyta bo i PO co
https://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,tit ... aid=112315

To niejako odpowiedź na to w jaki sposób państwo \"rozwiazuje\"
kwestię którą poruszył JPII - jak widać ze strony ustawodawcy i wykonawcy dobrej woli godnej pomocy brak - za to pietnowanie koscioła i eskalacja atmosfery przemocy i przemocy jest faktem, a od 1987 r minęło 17 lat.

Czy otwierają sie ludziom oczy?
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

skoro nie masz nic innego do powiedzenia w kwestii merytorycznej
to lepiej sie nie powtarzaj jak zdarta płyta bo i PO co
https://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,tit ... aid=112315

To niejako odpowiedź na to w jaki sposób państwo \"rozwiazuje\"
kwestię którą poruszył JPII - jak widać ze strony ustawodawcy i wykonawcy dobrej woli godnej pomocy brak - za to pietnowanie koscioła i eskalacja atmosfery przemocy i przemocy jest faktem, a od 1987 r minęło 17 lat.

Czy otwierają sie ludziom oczy?
Dzidka
~no kuźwa...

Post autor: ~no kuźwa... »

najkrótszy komentarz
dobry nurek węszaj dalej w koszu na odpady węszaj
powtórki powtórki powtórki
~Smiercioman

Post autor: ~Smiercioman »

Co to za tekst o nurku? Brzmi jajcarsko... ;)
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/twoj-ruc ... iego/53j3v

\"Prymas Tsiąclecia i Papież to już samo przez sie stanowi podstawe aby nie zapomnieć i pielegnować ich dzieło i dorobek dla pamięci potomnych bowiem Karol Wojtyła i Stefan Wyszyński to nie byli pospolici Polacy tylko ludzie wyjątkowi, wybitni, ktorzy poprzez swoja wiedzę, determinację i odwagę zmienili bieg historii, mieli na nia wpływ i byli i sa wielkim autorytetem moralnym w przeciwieństwie do ruchu Palikota, który od poczatku jedyne co potrafi to zaskakiwac Polaków szokującymi incydentami mającymi na celu zwrócenie na siebie uwagi, a pozbawiajacego Polakow wiary w wartości, które sa tak wazne dla budowy trwalej więzi wszystkich Polaków
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Zdrojewski

ale nie miałabym nic przeciwko odwolaniu Bogdana Zdrojewskiego
z funkcji Ministra Kultury bowiem od dawna uważam, że nie jest to odpowiednia osoba na tym stanowisku - ale to moje opinia ( a 6 mln to kropla w morzu potrzeb i moim zdaniem akurat szczytny cen, ktory wg moich obserwacji miał tylko podburzyć niechętnych chrześcikaństwu ) Moim zdaniem wyrafinowana taktyka manipulacji jest tutaj POlityczną zagrywką PO i typowym dla PO politycznym zagraniem nie w kontekście czynienia dobra w kierunku rozwoju społecześtwa ale obliczone na sklucenie i włożenie kija w mrowisko dla POtrzeb zbliżajacych się wyborów.
Obluda i wyrafinowanie zwłaszcza łączone ze stanowiskiem ministra kultury to bardzo wyrafinowana sztuka rzadzenia, ktorą obserwowałam w czasach PRLu 30-40 lat temu. Nie spodziewałam się, że cofniemy sie mentalnie az o tyle lat ( jak widać dla niektorych to wygoda, dla innych konieczność, a większośc musi cierpieć z tego powodu placąc swoim zdrowiem i jakoscia życia urągającą godności człowieka.

Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

skłócenie oczywiscie - jak coś jeszcze to wybaczcie
Dzidka
ODPOWIEDZ