Kserowywiadu dla podopiecznych?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
pracuś socjalny
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Kserowywiadu dla podopiecznych?

Post autor: pracuś socjalny »

Podopieczna wystąpiła do mnie z prośbą o skserowanie ostatniego wywiadu, jaki z nią przeprowadziłam i potwierdzenia za zgodność z oryginałem w celu pokazania go na sprawie sadowej (udokumentowanie swojej trudnej sytuacji).

Art. 73. § 1.KPA: Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania. § 1a. Czynności określone w § 1 są dokonywane w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu. § 2. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.

I co w takiej sytuacji? Mam kserować czy nie? Gdyby sąd wystąpił o wywiad to bym się nie wahała, ale w takiej sytuacji mam wątpliwości, czy powinnam i raczej niechętnie bym to zrobiła. Jak z tego wybrnąć?
Wredniocha
Referent
Zajmuję się: Innymi
Kontakt:

Re: Kserowywiadu dla podopiecznych?

Post autor: Wredniocha »

ma wykazać interes jak nie wykaże to nic nie jemu nie kserujesz.
Gość23

Post autor: Gość23 »

Podopieczna na rozprawie sądowej może wnioskować o dopuszczenie jako dowodu w sprawie, sporządzonego wywiadu środowiskowego, który jest w aktach MOPS. Wtedy sąd sam wystąpi do MOPS z wnioskiem o przesłanie dokumentów. Niemniej, podopieczna może zrobić kopię wywiadu dla siebie, niekoniecznie dla sądu, ale może dla własnego interesu (w ustawie wcale nie jest mowa o interesie prawnym, może to być także interes faktyczny lub osobisty strony). Zresztą czy sprawa w sądzie nie jest interesem tej pani, skoro jest ona strona postępowania? Jak dla mnie tak.
pracuś socjalny
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

No wszystko się zgadza. Podopieczna we wniosku podała, że chce przedstawić to w sądzie. Jednak nie chcę jej tego kserować, bo w końcu to nasz wewnętrzny dokument i jak z tego wybrnąć, żeby jednak odmówić? Opinie jak najbardziej mogę wysłać, ale na wniosek sądu a nie pani. Ma ktoś jakis pomysł?
Wredniocha
Referent
Kontakt:

Sąd ma wystąpić nie ona, jak zwróciła się do Sądu o dopuszczenie dowodu to Sąd wystąpi.
O interesie mówi kpa a nie nasza ustawa.
pracuś socjalny
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

ok, dobrze dobrze.... Widzę, że Wredniocha łapie o co mi chodzi :)
Jeszcze tylko jak jej to w piśmie ując, żeby bylo po mojemu...
Wredniocha
Referent
Kontakt:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6EC1B86BBC

od momentu WSA "W świetle art. 73 § 1 kpa w każdym stadium p........"
ODPOWIEDZ